Asus lanserer fire nettbrett

I stedet for å kopiere Apple, drar Asus nettbrett-konseptet videre.

Ett av de nye nettbrettene fra Asus har innebygd tastatur som du kan bruke hvis du vil.
Ett av de nye nettbrettene fra Asus har innebygd tastatur som du kan bruke hvis du vil. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS: At Apple tok konkurrentene på senga med sin iPad-lansering for snart ett år siden, er det ingen som helst tvil om. Det førte blant annet til HP, Microsoft og flere andre enten skrinla sine planlagte brett totalt, eller gikk tilbake til tegnebrettet igjen.

Nå kommer de imidlertid tilbake på løpende bånd, og blant dem det har blitt stilt størst forventninger til er Asus, for øyeblikket verdens tredje største PC-produsent.

Les også: Det største problemet med iPad

Hele fire modeller

Tirsdag kveld norsk tid lanserte selskapet ikke mindre enn fire nettbrett, med egenskaper som skiller seg til dels kraftig fra markedslederen iPad fra Apple.

Asus Eee Slate

image: Asus lanserer fire nettbrettDette blir flaggskipet i Asus sin nettbrett-serie, og markedets desidert kraftigste. Ikke nok med at den har en dobbelkjernet Intel Core i5-prosessor og 32 eller 64 GB SSD innabords, den har også en 12,1-tommer multiberøringsfølsom LED-baklyst LCD-skjerm med oppløsning på 1280 x 800 piksler, som kan betraktes fra nesten død vinkel.

Internminnet kan utvides ved hjelp av et SD-minnekort, og her støttes også SDXC som foreløpig finnes i 64 GB-utgave, men som på sikt vil komme med langt større kapasiteter (spesifisert inntil 2 TB).

EEE Slate vil bli levert med inntil 4 GB minne, trådløst nettverkskort (802.11n), 2 megapiksels kamera, to USB 2.0-porter, og en mini-HDMI-kontakt for tilkobling til TV-er og lignende.

Den kan også leveres med Bluetooth-tastatur, illustrert på bildet over. Modellen skal være på markedet i løpet av januar, og prisene vil starte på rundt 1000 dollar (6.000 kroner).

Denne videoen viser Eee Slate i praksis:


ASUS Eee Pad Slider

image: Asus lanserer fire nettbrettDette tynne nettbrettet har integrert tastatur som kan skyves fram når man ønsker å være produktiv, og vi er imponert over hvordan Asus har fått dette til. Selve nettbrettet har en 10,1" multiberøringsfølsom IPS-skjerm, og er utstyrt med Nvidia Tegra 2-dobbelkjernet prosessor og GeForce-grafikkbrikke, slik at full HD-avspilling ikke er noe problem.

For øvrig har den kamera både foran (1,2 megapiksler) og bak (5 megapiksler), WLAN-støtte, samt opsjon for 3G-mobilkommunikasjon. Denne bruker Android 3.0 (Honeycomb) som operativsystem.

Avhengig av konfigurasjon vil prisene ligge mellom 500 og 800 amerikanske dollar (veiledende). Slider er ventet i mai.

ASUS Eee Pad Transformer

image: Asus lanserer fire nettbrettDenne er litt mer tradisjonell nettbrett i utformingen, men kan i tillegg kobles til et skreddersydd tastatur - og dermed fungere som en minibærbar. Det skreddersydde tastaturet er også som dokk å regne, og har innebygd batteri. Asus lover ikke mindre enn 16 timer batterilevetid med dette tilkoblet. Merk at tastaturet er ekstrautstyr.

Også dette brettet har 10,1 tommers skjerm, bruker Android 3.0 og er utstyrt med to kameraer (1,2 og 5 megapiksler) samt mini-HDMI-tilkobling.

Avhengig av konfigurasjon vil prisene ligge på mellom 400 og 700 dollar når den dukker opp på det amerikanske markedet i april.

ASUS Eee Pad MeMO

image: Asus lanserer fire nettbrettHvis du synes at 7,1" skjerm er mer passende for et nettbrett, er det modellen MeMO Asus har å tilby. Denne har forøvrig de fleste egenskapene som Transformer, men det er ikke laget et skreddersydd tastatur/dokk til denne. Også denne skal være i stand til å spille av 1080P-materiale uten problemer, sier Asus, og kan kobles til TV-en via micro HDMI-kontakten.

Prisen er ventet å bli 499 dollar, eller rundt 3000 kroner. Salgsstart er satt til juni.

Denne videoen viser Android-brettene fra Asus i praksis:


Vi kommer tilbake med informasjon om når brettene blir tilgjengelig her hjemme, og hva de vil koste for norske kunder.

Flere saker fra CES 2011