Asus klar med 48x CD-R og 16x CD-RW

De utålmodige skal ha sitt, og Asus lanserer nå den hittil raskeste CD-brenneren. Men også mer moderate brukere kan se fram til andre og viktigere egenskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40X CD-brennere er allerede blitt tilgjengelig fra flere produsenter, selv om media som er sertifisert for denne hastigheten fremdeles er mangelvare.

Den nye brenneren, som har fått betegnelsen CRW-4816A støtter opptil 48x skriving til CD-R, 48x lesing og – kanskje den viktigste nye egenskapen for en del brukere - 16x skriving til CD-RW.

Forskjellen mellom 40 og 48x er i praksis langt mindre enn forskjellen mellom 12 og 16x. Det bidrar til at CD-RW kan bli mer attraktivt, til kjedelige, men nyttige oppgaver som sikkerhetskopiering og arkivering.

Teknikker i bruk

Alle brennerfabrikantene gjør bruk av et knippe teknikker som kontrollerer at brenningen foregår slik den skal, selv om det skulle dukke opp forskjellige typer problemer. Asus kaller sine løsninger FlextraLink, FlextraSpeed og DDSS II.

For å sjekke at brenneren ikke går tom for data, sjekker FlextraLink hele tiden at det er data i bufferminnet, og stopper brenningen på en kontrollert måte før dette går helt tomt. Da er det mulig å ta opp tråden igjen, når det senere kommer nye data. Den samme teknikken kalles BurnProof, SafeBurn, JustLink osv hos andre fabrikanter, men gjør i prinsippet det samme.

FlextraSpeed sjekker platen under brenning på utvalgte områder, slik at styrken og pulstiden på laseren justeres optimalt til platens egenskaper.

DDSS II er en forkortelse for Double Dynamic Suspension System, som sørger for at vibrasjoner fra mekanismen dempes både vertikalt og horisontalt. Dette sørger for bedre sporing og fokusering av laseren.

Egenskaper

Asus påstår at den nye brenneren skal kunne svi av en 650 MB CD på to og et halvt minutt. Den raskeste 40x brenneren vi har testet brukte faktisk 3 minutter og 29 sekunder, så vi er svært spente på hva slags resultater vi vil erfare med den nye 48x brenneren.

Ripping fra musikk-CD skal også gjøres med 48x, og her har vi målt tider helt ned til 2 og et halvt minutt og under, på flere brennere.

Levering

Brenneren vil bli tilgjengelig i løpet av nær fremtid, men noen eksakt dato er enda ikke satt.
Prisen er heller ikke kjent.

Vi har selvsagt bestilt et testeksemplar og ser fram til å måle hva denne nye brenneren faktisk presterer!