Asus hovedkort med topp lyd og bilde

Hovedkort med integrert lyd og grafikk har hittil hørt hjemme i den rimeligste klassen. Det nye hovedkortet fra Asus representerer en helt ny trend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som regel er det i rimelige kontor-PCer vi finner hovedkort med integrert grafikk og lyd. Det betyr dårlig spillytelse, og ingen spesielle finesser når det gjelder lyd. Dette har også vært tilstrekkelig for denne brukergruppen, men for mer krevende brukere har konseptet ”integrert lyd og grafikk” blitt ensbetydende med ”dårlig lyd og grafikk”.

Det nye hovedkortet A7N266 fra Asus snur dette bildet totalt.

Innmat fra X-box

Nøkkelen ligger i nForce-brikkesettet fra Nvidia. Dette inneholder både GeForce2 grafikkdel, og en kraftig lyddel som inneholder DirectX8 lydprosessor i maskinvare, 256 stereo lydspor (192 i 2D og 64 i 3D), Dolby Digital 5.1 enkoder, og støtte for DLS 2 lydsamples.

Det er innebygget nettverksstøtte i brikken, men på dette hovedkortet brukes likevel en brikke fra Realtek til denne oppgaven. Merkelig nok nevnes begge i pressemeldingen fra Asus.
Dette er maskinvare som er i nært slektskap med X-Box, Microsofts nye spillkonsoll. Dermed skulle det ikke være noe å si på spillytelsen.

Brikkesettet er også kraftig på minnehåndtering, med to kanaler for DDR-minne, og på flytting av data generelt. Dette tas hånd om av DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-prosessor) for å gjøre jobben lettere for CPUen i systemet, mens HyperTransport-arkitekturen sørger for effektiv i/o i systemet.

Bare for AMD?

Selv om X-Box bruker en Intel prosessor, er det foreløpig ingen annonserte planer om hovedkort med nForce for Pentium prosessorer. Asus-kortet støtter bare AMD sine Athlon, Athlon XP og Duron-prosessorer, og under lanseringen av brikkesettet i sommer ble dette begrunnet med at Nvidia ikke hadde noen lisens for Intels busser.

Her er det tung politikk inne i bildet, det tekniske er totalt underordnet. Dermed kan ting fort forandre seg.

To varianter

A7N266 kommer i to utgaver, og den eneste forskjellen er lyddelen. Den mest avanserte og dyreste er A7N266-E med Dolby 5.1 enkoder, mens A7N266 har en C-media løsning med 6-kanals lyd. Begge har S/PDIF digital tilkobling.

Begge kortene skal være tilgjengelige i begynnelsen av desember, og prisene vil ligge i underkant av 2500 for den enkleste utgaven og i underkant av 2800 for E-utgaven med Dolby.