Asus GeForce 3 Ti 200

Endelig har vi prøvd det første grafikkortet basert på den nye Titanium-serien fra NVIDIA. Ti 200 er ”middelklassen” i serien, og skal gi den beste kombinasjonen av pris og ytelse. Er det tilfellet?

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Titanium-serien er NVIDIAs høstkolleksjon, og vi kan godt si at den er ment til å erstatte hele det tidligere spektret av produkter, som de forskjellige GeForce 2-variantene og den opprinnelige GeForce 3-brikken som kom på markedet tidligere i år.

Titanium serien består av tre prosessorer. Den rimeligste, GeForce 2 Ti, bygger på GF 2-kjernen som nå har vært på markedet en stund. Denne brikken har vært basis for flere grafikkort, inkludert den billige MX-serien og de kraftige Ultra-brikkene. Disse blir nå altså erstattet av Titanium-utgaven, som vanligvis koster noe i underkant av 2.000 kroner.

GeForce 3 Ti 200, som denne artikkelen handler om, er dyrere og kraftigere. Brikken har alle de avanserte funksjonene til GeForce 3-kjernen, som programmerbar Transform & Lighting-motor, men har en lavere klokkehastighet enn originalbrikken og altså en teoretisk lavere ytelse.

GeForce 3 Ti 500 er toppmodellen, med høyere klokkehastighet enn GeForce 3 – noe som sannsynligvis innebærer en høyere ytelse.

Vi holder allerede på med testing av GF 2 Ti og GF 3 Ti 500-modellene, samt hovedkonkurrentene fra ATI: Radeon 8500 og 7500. Resultatene av disse testene skal vi publisere veldig snart.

Luksuskort

Vi har fått Deluxe-utgaven av Asus-kortet, som forøvrig har betegnelsen V 8200 T2. I tillegg til selve grafikkortet får du altså 3D-briller, video inn- og ut og flere fullversjoner av spill. Med andre ord en ganske komplett pakke.

Vi kom raskt i gang med testing av 3D-ytelsen av kortet. Vi installerte de ferskeste offisielle driverne fra NVIDIA (Detonator XP), og satte i gang benchmark-programmene.

Resultatene ble på mange måter som forventet, og kortet lever absolutt opp til forventningene. I korte trekk er ytelsen noe lavere enn den originale GeForce 3-brikken, forutsatt at denne bruker de nyeste Detonator XP-driverne (som utgjør stor forskjell). For eksempel: I 3DMark 2001, 1600x1200x32-oppløsning, klarer GeForce 3 3745 poeng. GeForce 3 Ti 200 klarer 3315 poeng under de samme forholdene. I 1024x768x32-oppløsning får GeForce 3 4789 poeng, GeForce 3 Ti 200 får 4488.

I Quake III gjentok den samme historien seg. GeForce 3 Ti 200 ligger noe under GeForce 3, men er likevel en meget rask brikke, som både klarer å håndtere alle dagens spill i høye oppløsninger, og som vil klare seg fint en god stund fremover. I tillegg har den altså alle de avanserte funksjonene som GeForce 3-kjernen har (vertex- og pixel shader), og som vil bli utnyttet i flere spill som nærmer seg butikkene.

Mer å hente

Dette er ikke alt. Asus-kortet er utstyrt med ganske kraftig kjøling (kjøleribbe som dekker over minnet, samt en vifte som holder prosessoren kald). Dette betyr at det bør være relativt trygt å justere litt på klokkehastigheten, noe vi også gjorde. Det er i alle fall uproblematisk å sette hastigheten opp til GeForce 3-nivået (200/460 MHz fra 175/400 MHz), og vi oppdaget at du da får en ytelse som er temmelig lik den du får hos den originale GeForce 3-prosessoren.

Konklusjon

GeForce 3 Ti 200 er kanskje det beste kjøpet innen grafikkort vi har sett på lenge. Kombinasjonen av pris og ytelse er uslåelig: Deluxe-kortet vi nå har testet koster 3.295 kroner hos Komplett Data, og den enkle versjonen uten 3D-briller og lignende koster 2.895 kroner. Det finnes også enda rimeligere alternativer fra andre produsenter. De ”gamle” GeForce 3-kortene koster fremdeles fra 4.000 kroner oppover, og GF 3 Ti 200 gir ikke bare en ytelse som er nesten like bra, men kan med litt justering gjøres like rask.

Den eneste grunnen til at Asus-kortet ikke får Best i Test-utmerkelsen, er at Deluxe-pakken blir kanskje blir litt i det meste laget for mange.. Men konklusjonen er klar – vil du ha et nytt grafikkort i dag, er produkter basert på GeForce 3 Ti 200 det mest lønsomme akkurat nå. Har du et GeForce 3-kort allerede er det selvsagt ingen vits i å kjøpe Titanium-utgaven, men har du et eldre kort du vil oppgradere uten å bruke alt for mye penger, er det bare én vei å gå.