Asus G73SW

Asus G73SW

Vi lover deg - denne PC-en gir deg kraft i bøtter og spann.

Publisert
Sist oppdatert
Har du råd, er det ingen tvil om at du får en råtass du vil ha glede av lenge.


Det skulle egentlig bare mangle; når du legger 15.000 kroner på bordet til ny PC bør du få vesentlig mye mer av det meste, i forhold til de av oss som alltid sverger til volumsegmentet (4-6000 kroner). Og vi har sagt det mange ganger; er du for eksempel interessert i seriøs spilling MÅ du opp i prisklasse, det er ingen vits i å spørre en gang hvis du har stramt budsjett.

Råtass

Og det er nettopp den kjøpesterke gruppen Asus vil nå med sin G73S-serie. PC-ene i denne serien har et litt brutalt utseende, omtrent så langt fra en rosa mini-PC som det går an å komme. Og modellen vi har sett på er definitivt ingen mini, verken fysisk eller funksjonelt.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Her er noen av de viktigste egenskapene:

 • Fullt navn: Asus G73SW
 • 17,3" LED-baklyst, matt skjerm, 1920 x 1080 piksler (full HD)
 • Skjermen støtter 120 Hz og 3D-visning
 • Intel Core i7-2630QM prosessor (4-kjernet Sandy Bridge)
 • Nvidia Geforce GTX 460 grafikkort, 1,5 GB GDDR5
 • 8 GB DDR3-minne
 • 2 x 500 GB harddisker, hybrid SSD/HDD
 • DVD-brenner for alle formater
 • Minnekortleser
 • HDMI/VGA-utganger
 • 4x USB-porter, hvorav én USB 3.0
 • Gigabit LAN
 • Webkamera (2 megapiksler)
 • Innebygde 2.1-høyttalere
 • 8-cellers li-ion-batteri, 5200 mAh
 • Windows Home Premium 64 bits
 • Størrelse: 41,5 x 32 x 5,7 cm
 • Vekt: 3,9 kg
 • Ca-pris: 14.995 kroner inkl mva

Asus har laget et effektivt luftesystem som sørger for å holde PC-en kjølig, uten at det blir plagsom støy av det. Foto: Per Ervland
Asus har laget et effektivt luftesystem som sørger for å holde PC-en kjølig, uten at det blir plagsom støy av det. Foto: Per Ervland Vis mer


Spesifikasjonsmessig er dette noe av det råeste vi har vært borti, det eneste vi savner er en Blu-ray-spiller. Merk at Sandy Bridge-baserte maskiner nå endelig er på vei tilbake i butikkene etter at Intel tidligere i år kalte alle hovedkort tilbake på grunn av en feil i brikkesettet.

Det er ingen tvil om hvem Asus ønsker å nå her. Designen har et rått og kraftfull uttrykk, den formelig oser av testosteron. Maskinen er likevel mer anonym i utformingen enn maskinene fra Alienware som har spesialisert seg på PC-er for gamere.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Overflaten er svart og gumiert, og tåler således fingeravtrykk langt bedre enn sine blanke artsfrender. Alle tilkoblingspunktene sitter på sidene. Kanskje en stor maskin som denne, som stort sett vil bli brukt stasjonært, burde hatt lyd- og strømuttak i bakkant? Vi tror flere enn oss synes at det ville vært enda mer ryddig.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
God ergonomi

Men ingen spiller hele tiden, og da er det jo greit å vite at maskinen har et stort, godt og responsivt tastatur av typen der hver tast omkranses av tastaturplaten. Tastene er faste og avgir svært lite støy under skriving. Det er en liten svikt i platen når du trykker hardt på midten, men ikke nok til at det svekker tilliten til kvaliteten.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Det numeriske tastaturet har litt mindre taster, selv om det er flere centimetre med plass på sidene. Litt rart kanskje, men hvilken gamer bryr seg?

Pekeplaten har en matt overflate og to separate knapper helt adskilt fra denne. Totalen er etter vår mening nær perfekt. Asus har rett og slett hatt et hav av plass å ta av, og det har ført til langt bedre ergonomi enn på mange mindre maskiner.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Magnifique 3D-skjerm

17" og full HD, 1920 x 1080 piksler, og matt overflate. Etter vår mening en ideell oppløsning for denne skjermstørrelsen, og matt overflate oppleves under mange lysforhold som en befrielse i forhold til de blank som råder markedet.

Asus har imidlertid justert opp skriftsstørrelsen til 125%, noe som etter vår mening er en unødvendig tilpasning for de fleste. Dette er imidlertid enkelt å justere.

Asus har forstørret teksten med 25%. Det gjør den enklere å lese for svaksynte, men er ikke optimalt for deg med normalt syn på en så stor skjerm. Det er ikke alle steder den forstørrede teksten passer like godt. Enkelt å endre, heldigvis.
Asus har forstørret teksten med 25%. Det gjør den enklere å lese for svaksynte, men er ikke optimalt for deg med normalt syn på en så stor skjerm. Det er ikke alle steder den forstørrede teksten passer like godt. Enkelt å endre, heldigvis. Vis mer


Dette er altså en bærbar PC med 3D-skjerm. Det betyr ikke at bildet kun fungerer med 3D-visning, men den har muligheten for det - takket være et 120 Hz-panel og medfølgende aktive briller.

3D-funksjonen aktiveres ved hjelp av en egen hurtigknapp øverst til venstre for tastaturet, og krever i tillegg spill og programmer som er forberedt for 3D. CinePlayer fra Roxio følger med, og denne har muligheten til å spille av filmer i 3D. 3D Vision Photo Viewer byr på en funksjon for å gjøre vanlige 2D-bilder om til 3D, men den virkelig gode opplevelsen får du først når materialet er tilpasset.

Da får du ikke bare følelsen av en dybde i bildet, men også at elementer stikker ut av skjermen. Absolutt fascinerende, og kanskje aller mest spennende for spillentusiaster.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


God spillytelse

Vi testet med Call of Duty Black Ops, Left 4 Dead 2 og Half-LIfe 2 Episode 2, og kan melde om at den generelle spillytelsen er meget bra (ingen overraskelse, egentlig). Selv i full HD-oppløsning og med alle detaljer skrudd på gikk alt silkemykt og fint 95% av tiden, men vi opplevde litt hakking i de aller mest krevende scenene i Black Ops.

Og det tar oss over i neste del av denne testen, der vi går ytelsen nærmere i sømmene. Først en titt på Windows 7 sin innebygde ytelsesinformasjon, Windows Opplevelsesindeks, skalaen går fra 1 til 7,9:

Windows opplevelsesindeks
 Denne PC-enMulticom Compal PBL21
Prosessor7,47,4
Minne (RAM)7,67,5
Grafikk7,16,7
Spillgrafikk7,16,7
Primær harddisk5,95,9


Asus G73S slår alle tidligere maskiner vi har testet her. I tabellen har vi sammenlignet med det nærmeste vi har vært så langt, en annen sylfersk Sandy Bridge-maskin, Multicom Compal PBL21 - som med en prislapp som ligger langt under faktisk byr på ganske sammenlignbar ytelse, ifølge Windows. Grafikken ser imidlertid ut til å ligge et hestehode foran.

PCMark Vantage går imidlertid dypere til verks, og her er forskjellene langt mer synlige - både på gaming og diskytelse. Asus-en har som vi allerede har nevnt hybride SSD/HDD-disker, og det merkes:

PCMark Vantage
 Denne PC-enMulticom Compal PBL21
PC marks86817634
Memories56635285
TV and Movies54505450
Gaming111187727
Music101626918
Communications74116977
Productivity73217146
HDD81214401


Dette gir et ganske så annerledes bilde enn Windows interne målinger, spesielt ser vi dette på gaming- og harddisk-ytelsen, som taler til Asus sin fordel.

Hvordan er så prosessor- og grafikkytelsen sammenlignet mot hva du ellers finner i 10-15.000-klassen? Vi har brukt ytelsesmålingene til Passmark Performance Test som grunnlag:

Asus G73SW

Prosessor:

Dette illustrerer først og fremst at siste generasjon prossorer ligger langt over hva angår ytelse sammenlignet med forrige generasjon - uten at prisen nødvendigvi er høyere.

Nvidia Geforce GTX 460 er dessuten en meget potent grafikkløsning. Her er hva du får på andre maskiner i samme prisklasse:

Asus G73SW

Grafikkort:

Støyer ikke

Uansett hvordan man vrir og vender på det er det ingen tvil om at PC-en ytelsesmessig ligger helt i toppskiktet i denne prisklassen.

Betyr det at den bråker? Nei. Asus har laget et meget effektivt system som leder varme fra prosessor, harddisker og grafikkort bort fra maskinen. Det er vifter som går kontinuerlig, men de er meget støysvake, også under ganske tung belastning. Støy og varmeutvikling er definitivt ikke et problem, så langt vi har kunnet måle.

Hva så med batterilevetiden? Et 8-cellers batteri sørger for 2 timer kontinuerlig videoavspilling (720P i Windows Media Player). Med minimal belastning holdt batteriet i vårt testeksemplar ut i nesten 3 timer. Det er ikke imponerende, men dette er ikke maskinen du kjøper dersom det først og fremst er lang batterilevetid du ønsker deg.

Flere ferske PC-tester

Konklusjon

Denne PC-en imponerte oss på flere plan. Ikke bare byr den på knallsterk ytelse, den har god ergonomi og avgir forbausende lite støy uten å bli særlig varm. Skjermen er svært god, med akkurat passe oppløsning, og totalt sett egner maskinen seg like godt som produksjonsverktøy som spillmaskin.

Kompromissene du må inngå går først og fremst på portabilitet og batterilevetid, men det tror vi målgruppen bryr seg lite om. Men det er klart: 15.000 kroner er mye penger for en PC i 2011. Men har du råd, er det ingen tvil om at du får en råtass du vil ha glede av lenge for pengene.

Takk til Komplett.no for utlån av PC-en.

Testresultat

Asus G73SW

Knallsterk prosessor, svært god spillytelse, 2 x 500 GB rask diskløsning, god ergonomi, god skjerm, meget lav støy, Asus gir to års garanti mot de fleste konkurrentenes 12 måneder.

Stor og tung, ikke allverdens batterilevetid, mangler Blu-ray.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer