ASUS Express Gate

ASUS har sett seg lei på trege oppstarter, og laget sitt eget operativsystem. Vi har testet.

Å starte en datamaskin med Windows eller MacOS kan være tidkrevende. Og selv om Microsoft og Apple skryter av at de gjør stadige forbedringer i oppstarten, er det ikke til å stikke under en stol at en velbrukt datamaskin med diverse tilleggsutstyr, haugevis av drivere og en rekke programinstallasjoner og avinstallasjoner påvirker hastigheten i negativ retning.

Vi har den siste tiden sett en del løsninger på dette. Det vil si, ikke løsninger som får Windows til å laste raskere (selv om slike verktøy også finnes), men alternative operativsystemer som lastes lynkjapt.

Les også: Raskere og enklere i Windows

Lastes aller først

Asus Express Gate er en slik løsning. Det Linux-baserte operativsystemet lastes FØR den vanlige svarte oppstartsskjermen, og er i minnet på imponerende 5 sekunder etter du har trykket på knappen, hevder ASUS.

Her får brukeren tilgang til Internett og nettjenester, og blant annet et bildeprogram, Skype- og chat-klient.

Enkel filbehandling er også tilgjengelig, men du får ikke tilgang til harddisken i PCen, men DVDer og USB-minneplugger leses fint.

For ASUS-maskiner

For å kunne bruke Express Gate krever det at du har en kompatibel PC. I praksis betyr det en ASUS-PC, eller et nyere hovedkort fra ASUS. Express Gate har også blitt promotert sammen med Asus sin EEE-serie (minibærbare).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt fra alle ASUS-PCer er kompatible, vi testet med en PC bygd rundt Socket 775-hovedkortet P5N7A-VM som dukket opp i butikkene sent i fjor høst. Dette hovedkortet koster rundt en tusenlapp, og har blant annet innebygd grafikkprosessor (Nvidia Geforce 9300).

Prosessoren vi testet løsningen med, var en Intel Core 2 Duo E8400, og PCen var utstyrt med 4 GB DDR2-minne.

Må aktiveres og installeres

Støtte for Express Gate må først aktiveres i PCens BIOS. Deretter må operativsystemet installeres på harddisken, og det må gjøres fra Windows, som et hvilket som helst Windows-program. Dette er altså en løsning som er ment å eksistere ved siden av Windows, ikke erstatte det.

Installasjonsfilene (162 MB) ligger på driver-DVDen som følger med hovedkortet eller PCen, og oppdaterte versjoner kan lastes ned fra Asus sine nettsider. Full installasjon beslaglegger 228 MB.

Når PCen startes etter installasjonen er fullført, vil Express Gate dukke opp før noe annet. Videoen under viser hvordan det fungerer i praksis:


Hvis du ikke foretar deg noe, vil normal oppstart av PCen skje etter ti sekunder. Men som du ser av skjermbildet har du nå muligheten til å gå rett på nett, blant annet.

Våre inntrykk

Nettleseren er Flash-kompatibel, og i vår lille test fungerte de fleste nettsider rimelig greit. Det var noen problemer med overskriftene enkelte steder, blant annet VG.no, og vi fikk ikke Windows Media-videoene til å fungere på NRK.no.

Også de andre applikasjonene fungerte tilfredsstillende, men dette er et veldig enkelt og begrenset miljø. Vi kunne for eksempel ikke velge full oppløsning for vår skjerm, og vi kunne heller ikke installere støtte for norsk tastatur.

Vi puttet inn en minneplugg med diverse mediefiler på, og det var for eksempel ikke mulig å spille av videoklipp (WMV og DivX), eller spille av MP3-filer.

Tilgang til harddisken kunne jo ha løst problemer dersom Windows ikke vil starte, men dette fikk vi altså heller ikke til.

Konklusjon

For rask tilgang til nettet på en bærbar PC, ser vi absolutt at Express Gate kan dekke et behov. Dessverre er begrensningene temmelig store, og løsningen virker ikke helt ferdig. Men det kommer kanskje mer på plass etter hvert?

Les også: Microsofts store hodepine