ASUS E35M1-I PRO

Drømmer du om en lydløs PC? Med dette hovedkortet er drømmen et skritt nærmere oppfyllelse.

Drømmer du om en lydløs PC? Dette hovedkortet har integrert prosessor og en svær kjøleribbe som dekker både APU og brikkesett. Ingen vifter overhodet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Drømmer du om en lydløs PC? Dette hovedkortet har integrert prosessor og en svær kjøleribbe som dekker både APU og brikkesett. Ingen vifter overhodet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med stadig mindre strømkrevende komponenter og frafall av mekaniske harddisker, er det ingen oppsiktsvekkende spådom at fremtidens PC-er vil være fri for vifter. Det har riktig nok vært vifteløse PC-er på markedet lenge, men det har som regel vært snakk om løsninger myntet på svært enkel bruk.

Intel-baserte Mini-ITX-hovedkort og Atom-prosessorer har de siste årene vært dominerende på dette markedet, men det kan det bli endring på når også konkurrenten AMD har kommet godt på banen med sine strømgjerrige APU-er. APU står for Accelerated Processing Unit, og kombinerer både PC-prosessor (CPU) og grafikkprosessor (GPU) på én og samme brikke.

Les også: AMD skjerper kampen mot Intel

Også for "vanlige" PC-er

Og i løpet av de siste månedene har det dukket opp flere hovedkort på markedet med integrert APU med passiv kjøling, som vil si at den normalt ikke trenger vifter for å holde temperaturen på et akseptabelt nivå.

Og i motsetning til de fleste Intel Atom-løsningene, finnes også hovedkort i formfaktor micro-ATX med en slik APU fra AMD. Det betyr at de kan bygges inn i fullformat PC-er, med tilhørende langt større fleksibilitet og ekspansjonsmuligheter i forhold til de langt mindre Mini-ITX-kortene.

Spennende fra Asus

Et av de mest spennende kortene er utvilsomt Asus E35M1-I PRO, som vi har tatt i nærmere ettersyn. Hovedkortet har en integrert dobbelkjernet AMD E-350 APU på 1,6 GHz. Denne er ekstremt strømgjerrig, maksimalt effektforbruk (inkludert grafikk) er 18W.

Den integrerte grafikken bærer navnet Radeon HD 6310, og den har full DirectX 11-støtte, samt innebygd aksellerator for dekoding av H.264, VC-1 og MPEG2-video. I praksis betyr det at avspilling av full HD, for eksempel Blu-ray-filmer og annet MPEG4-basert materiale, ikke skal by på noe som helst problem.

Det bør gjøre løsningen velegnet for bruk i mediesentre tilkoblet TV-en.

Ifølge Passmark Performance Test skal dessuten prosessorytelsen være langt bedre enn for de fleste Atom-løsningene:

image: ASUS E35M1-I PRO


Asus har utstyrt hovedkortet med UEFI Bios. Foruten at Bios-oppsettet kan styres med mus, støttes også harddisker som er større enn 2,2 TB dersom du har 64-bits-utgaven av Windows 7 installert. Her er også gode muligheter for å overklokke, for den som tør prøve seg på slikt.

Godt med tilkoblingsmuligheter, inkludert USB 3.0 og Firewire. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Godt med tilkoblingsmuligheter, inkludert USB 3.0 og Firewire. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Tilkoblingsmulighetene er relativt omfattende. Her finnes 2 PCIe 2.0-spor, 2 PCI-spor, 5 SATA-kontakter (6 Gb/s), 1 eSATA-kontakt (6 Gb/s), 2 stk USB 3.0-porter, inntil 12 x USB 2.0-porter, VGA-, DVI- og HDMI-skjermtilkoblinger, Gigabit LAN, Firewire-port, samt lyd- inn og utganger, inkludert en optisk S/PDIF-utgang. Flere detaljer.

Alt i alt et fint utgangspunkt for en stillegående PC med relativt godt utstyrsnivå.

Prisen på kortet ligger på rundt tusenlappen.

DinSide Datas sommerprosjekt

Vi er i gang med å bygge en PC basert på dette hovedkortet, samt en vifteløs strømforsyning og SSD - noe som vil resultere i en helt lydløs PC, hvis alt går etter planen. Vi vil fortelle om erfaringene våre underveis. Følg med!

Les også: Tid for oppgradering!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!