Asus CRW-4012A

Det strømmer på med 40x brennere, vi har nå hatt gleden av å teste en utgave fra Asus, som var et svært hyggelig bekjentskap. Men vi støter fremdeles på det største problemet for de raske brennerne – platene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Asus CRW-4012A
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Brenneren fra Asus kommer i en fargerik eske, og inneholder akkurat det du trenger for å montere og bruke brenneren. Dette inkluderer flatkabel, skruer, lydkabel, utløserpinne, Nero programvare og to plater – en 40x CD-R og en 12x CD-RW. Dessyten følger det med en god manual, som forteller en del om egenskaper, stell av og teknikk brukt i brenneren.

LES OGSÅ:

Installasjonen gikk fullstendig smertefritt, og vi hadde allerede en nyere versjon av Nero installert. Derfor var det ren plankekjøring å komme i gang med testingen.

Lesing og ripping

I lesetesten kom vi opp i en gjennomsnittshastighet på 4 380 kb/sekund (29,2X) og en topphastighet på hele 6 734 kb/sekund ved lesing av data-CD. Dette er svært bra resultater, spesielt topphastigheten som er det raskeste vi har målt.

Aksesstiden er også den laveste vi har målt, helt nede i 87 millisekunder.

Ripping av musikkCD var nok en imponerende øvelse, her var det enda en gang en ny rekord. Beskjedne 2 minutter og 12 sekunder tok det å rippe de 14 låtene på vår testCD til wav-filer på harddisken.

Alt i alt en imponerende samling resultater å lesesiden. Dette gjorde at forventningene til måling av brenningen steg.

Brenning

Først testet vi med blanke CD-R plater på spindel, uten merkenavn og med uspesifisert ytelse.
Platen ble godkjent som 32x kapabel, og det var ikke mulig å sette opp hastigheten.

Brennehastigheten var også helt stabil, den brukte uansett den samme tiden - 3 minutter og 57 sekunder - på å brenne vår test-image.

Neste platetype vi testet var fra Verbatim, sertifisert for 24x, men erfaringsmessig god for 32x.
Her fikk vi noe bedre ytelse, spesielt på begynnelsen av brenneprosessen gikk det med kortere tid til å verifisere platens egenskaper.

Brenntidene var også her helt stabile, men tiden var nå redusert til 3 minutter og 45 sekunder.
Siden alt så ut til å fungere stabilt og fint testet vi til slutt den enslige 40x platen som lå i esken.

Her tok det enda litt kortere tid å registrere platens egenskaper og komme i gang med brenningen, men sluttresultatet var ikke noen eventyrlig fartsopplevelse. Vi stanset klokken på 3 minutter og 36 sekunder, som er 7 sekunder mer enn det Plextor 40x brukte.

I manualen fant vi en fin illustrasjon, som viser hvordan brennehastigheten øker utover platen. Når vi legger til mellom 15 og 30 sekunder i oppstart, som går til å klagjøre alle ledd i prosessen før selve brenningen starter, så ser vi hvor liten del av prosessen som foregår med topphastigheten på 40x. Dette forklarer de små forskjellene mellom 24x og 40 x brennere.

image: Asus CRW-4012A

CD-RW ble brent på 6 minutter og 58 sekunder, som er en tredjeplass. Sletting tok 30 sekunder.

Konklusjon

Asus har et glimrende produkt, med rimelig pris og stabil og høy ytelse. Avstanden i ytelse til forrige generasjon blir riktignok mindre og mindre, men prisene faller også. Derfor er det ikke mye å spare på å kjøpe en langsommere brenner.