Asus CD-S400

Asus er en av de få gjenværende produsentene av CD-ROM-lesere som fortsatt driver utviklingen fremover. Denne leseren fra Asus, var en av de aller først 40X-leserne som ble lansert.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Asus leverer en CD-ROM-leser med topp ytelse på vanlige CD-plater. Den leste vår slitte test-CD helt perfekt uten å hikke.

LES OGSÅ:

Det er bare Plextor UltraPlex 40max som har greid å lese den test-CDen uten problemer. Selv om Plextor har aller høyest toppfart på slutten, ligger Asus foran hele veien og er best gjennomsnittlig. Den har også bedre gjennomsnitt enn Aopens 48X-leser som sliter med feilene.

Problemer med CD-R-plater

Asus gjør i allefall et forsøk på å lese CD-R-plater for full fart. Det resulterer i store problemer på siste halvdel av platen (se grafen).

Disse problemene forsterker seg når leseren blir god og varm. Resultatet er at Asus oppnådde dårligere gjennomsnittsverdi på vår perfekte CD-R-plate enn vår slitte CD-R-plate. Ripene har tydeligvis ingen betydning for ytelsen.

Selv om Asus sliter, er vi mye mere positiv til denne fremgangsmetoden enn den Aopen benytter. Aopen reduserer hastigheten til bare 8X og får en perfekt kurve ved den hastigheten. Asus går for full fart og må derfor lese deler av platen flere ganger for å få med alt. Resultatet er at Asus får nesten tre ganger bedre gjennomsnittsmålinger enn Aopen.

Ripper med CAV

Asus øker hastigheten utover platen (CAV-lesing) også mens den ripper en musikk-CD. Den starter på 5,6X og øker til hele 12,3X på slutten av vår 73-minutters test-CD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet på litt over 8 minutter er brukbart, men ikke lenger i toppklasse. Asus vil også være tregere på de korteste musikk-CDen som er mest vanlige.

De resulterende VAW-filene er utmerkede, men ytelsen er ikke i toppklasse.

God betjening og raskt grensesnitt

Asus har egen betjening for musikk-CDer og har en rask og effektiv skuff slik at det går fort å bytte plater.

Alle de vanligste tilknytningene for både analog og digital lyd er på plass. Standard lydkabel følger med.

Asus benytter også UltraDMA/33 EIDE-grensesnittet. Det er det bare Aopen og en utgått Sony-modell som benytter. Det er grunn til å tro at flere og flere av de nyeste CD-ROM-leserne vil benytte dette fremover.

UltraDMA/33 gir høyere overføringshastighet med lavere prosessorbelastning. Det er meget positivt hvis du skal kopiere en CD direkte mellom en CD-leser og en CD-brenner.

Konklusjon

Alt i alt er dette en glimrende leser til en meget lav pris. Hvis du hovedsakelig benytter vanlige CD-plater, er dette en leser i toppklassen. Hvis du istedenfor bruker mange CD-R-plater (f.eks. hvis du har en egen CD-brenner) eller ripper mange musikk-CDer, bør du ta en nærmere titt på Plextor eller Pioneer.