Er berøring en bedre måte å styre PC-en på? Foto: Per Ervland
Er berøring en bedre måte å styre PC-en på? Foto: Per ErvlandVis mer

Asus All-in-One PC ET2300

Den er laget for å brukes med Windows 8 - full berøringsstøtte. Her er våre inntrykk.

Alt-i-ett-PC-er er har aldri slått virkelig an blant de brede lag av PC-brukere. Entusiastene og de tunge brukerne velger klassiske PC-kabinetter (eller sære pimpa varianter), mens kontorbrukerne bruker små kabinetter eller bærbare. I de tusen hjem er det etter hvert stadig flere bærbare, men noen sverger fremdeles til en klassisk stasjonær.

LES OGSÅ:

Nettbrett har blitt svært utbredt, svært mange har allerede lært seg til å bruke berøringsskjermer via smartmobiler, men vi snakker om et tilleggsprodukt. Ytterst få har kuttet ut PC/Mac til fordel for nettbrett.

Men nå er Windows 8 her, med full støtte både for klassisk PC-bruk og det nye grensesnittet for berøring.

Hva da med en PC som både er en stasjonær og har stor berøringsskjerm?

Samleside: Windows 8

Asus All-in-One PC ET2300

Asus profilerer denne PC-en som helt sjef for hjemmeunderholdning. Det kan muligens stemme for noen, men hjemmeunderholdning kan være så mangt. Her til lands forbinder mange en stor TV, mange høyttalere og en liten PC med det optimale for hjemmeunderholdning. Bor man trangt kan derimot en alt-i-ett PC fungere fint både som underholdningssenter og arbeidsplass, hvis man ikke vil ha mange enheter spredt rundt omkring med tilhørende ledningskaos.

Men denne maskinen byr på mer enn tidligere alt-i-ett PC-er, vi snakker om berøringsskjermen og Windows 8.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slitsom posisjon

For mobiler og nettbrett er det veldig naturlig med berøring, for ikke å si helt nødvendig. Om den skjer direkte med fingertuppene som i alle vellykkede løsninger, eller med en penn, som på tidligere løsninger - berøring er tingen.

På en skjerm som står rett opp og ned foran deg er det en annen sak. Det er meningsløst å taste direkte på skjermen, og til alt som krever presisjon er en muspeker langt mer presis enn en fingertupp. Dessuten kommer både hånda og fingertuppen gjerne i veien, slik at du ikke ser det du skal styre. På toppen av det hele blir det veldig slitsomt å holde armen rett ut og forover i lengden.

Enkle oppgaver, enkle valg

Men disse problemene har selvfølgelig både Asus og Microsoft tenkt på. For det første er det mange nye apper med grensesnitt som er tilrettelagt for berøring. De fungerer i det grafiske oppsettet som tidligere ble kalt Metro, men nå ikke lenger heter noe spesielt. Det omtales bare som det moderne grensesnittet ("Modern UI") eller "Microsoft design language".

Dette er basert på ren og tydelig tekst, plassert på virtuelle skilt i forskjellige størrelser, farger og fasonger. De kalles også for "fliser", men egentlig snakker vi om skilt lagt ut i et flisemønster. I Windows 8 har også grafiske symboler sneket seg inn, selv om de er langt enklere, fargeløse og mer 2-dimensjonale enn tradisjonelle Windows-ikoner.

Sammen med forskjellige bevegelser og berøringer med en eller flere fingre styrer man åpning og lukking av programmer, pluss valg og operasjoner inne i programmet.

Vi snakker altså om en annen type programmer, som dreier seg om enklere oppgaver som kan løses med enkle valg og bevegelser. Å velge filmer, musikk eller bilder, og å sveipe over skjermen for å få fram et nytt bilde, det egner seg utmerket til styring med berøring.

Og den behøver ikke stå (men det må du)

Den andre delen av problematikken har Asus løst ved at skjermen kan legges flatt. Det betyr ikke at den kan legges ned på bordflaten, men at hengslingen i foten gjør at den kan brettes helt tilbake og litt framover.

Men da passer det ikke lenger å sitte ved bordet skjermen ligger på, tanken er at en eller flere kan stå ved siden av skjermen og betjene den ved berøring. Samtidig kan man også bruke tastaturet når man for eksempel skal søke etter innhold man vil spille eller vise fram.

Maskinvaren

Maskinen kan leveres med alternativt Intel Core i3, Core i5 eller Core i7 prosessor og intern Intel-grafikk eller Nvidia GT630M.

Asus All-in-One PC ET2300

Mer detaljerte spesifikasjoner finner du hos Asus

Maskinen er uansett konfigurasjon kraftig nok både til generell PC-bruk og underholdning av ymse slag. HD-video, bilder og musikk i alle fasonger er ikke lenger strevsomt for dagens maskinvare.

Med raskere prosessor og kraftigere grafikk blir maskinen litt mer responsiv, men man merker ikke de store forskjellene før man begynner med tunge oppgaver som for eksempel rendring eller konvertering av video.

I bruk

Maskinen er faktisk ganske tung, med en vekt på nesten 12 kilo. Selve maskinvaren sitter i den solide foten, og skjermen og oppheng er også av voksent kaliber.

Konstruksjonen er gedigen, stabil og solid. Foto: Per Ervland
Konstruksjonen er gedigen, stabil og solid. Foto: Per Ervland Vis mer

Det fine med dette er at den er svært stødig, noe som er nødvendig når man skal styre den med berøring.

Det som ikke er like hendig er når man skal flytte den i forhold til bordkanten når man veksler mellom å bruke den som vanlig stasjonær maskin og berøringsmaskin. Da merker man vekten.

Skjermen kan legges ned, men ligger høyt over bordplaten. Foto: Per Ervland
Skjermen kan legges ned, men ligger høyt over bordplaten. Foto: Per Ervland Vis mer

Skjermen er skinnende blank, noe som er helt nødvendig på berøringsskjermer. Når du skal bruke den som vanlig skjerm vil du merke at det har vært fingre på ferde i langt høyere grad enn på en vanlig skjerm. Forøvrig er skjermen utmerket når det gjelder bildekvalitet og betraktningsvinkel.

Responsen på Windows 8-grensesnittet er god, men det er fremdeles stor forskjell på å flytte et vindu rundt med pekefingere og å gjøre det samme med mus. Vinduet henger "i strikk" etter pekefingeren, men sitter dønn fast i muspekeren.

Harddisken er ganske hørbar når den jobber intenst, noe vi merket tydelig da maskinen lastet ned oppdateringer i bakgrunnen mens vi så på bilder. En SSD eller hybridløsning hadde vært å foretrekke. Viftestøy er omtrent fraværende under normal bruk.

Lyden fra høyttalerne er langt bedre enn i vanlige PC-skjermer, den minner heller om det du får fra en TV. Kobler du til en subwoofer får du en lydopplevelse som kan sammenlignes med det du får fra et lite lydanlegg. Men noe mer enn lyd til en hybelfest klarer den ikke å levere.

Maskinen leveres med trådløst tastatur og mus. Foto: Per Ervland
USB og tilkoblinger for lyd på venstre side. Foto: Per Ervland
DVD-brenner, kortleser og porter på høyre side. Foto: Per Ervland
Skjermen i liggende posisjon. Foto: Per Ervland
Tilkoblinger på baksiden. Foto: Per Ervland
Som vanlig PC. Foto: Per Ervland

Konklusjon

PC-en er i en overgangsfase, og under påvirkning fra mange kanter. Den skal kunne brukes slik vi alltid har gjort, samtidig som nye betjeningsmåter skal støttes.

Løsningen fra Asus tar godt vare på begge deler, og løser de fleste utfordringene på en solid og robust måte. Det er få grep som skal gjøres for å bytte bruksmåte, og utførelsen for én type bruk er ikke i veien for den andre.

Et raust utvalg av tilkoblinger gjør maskinen fleksibel, samtidig som den fint kan brukes uten andre ledninger enn strømkabelen. Både tastatur og mus følger med og er trådløst, og det er trådløst nett innebygd.

Men vi tror likevel ikke at dette er den endelige og beste utformingen for en PC som skal ta vare på både klassisk bruk og moderne berøringsstyring. Så lenge skjermen ikke kan legges helt ned på bordplaten er vi ikke helt i mål.

Vi gir ikke noe terningkast, siden dette er den første maskinen av denne typen vi har testet og dermed har begrenset sammenligningsgrunnlag.

Testresultat

Asus All-in-One ET2300INTI-B019K

Svært allsidig maskin, fleksibel, utmerket berøringsskjerm, god ytelse.

Tung, høy (kan ikke brukes horisontalt når man sitter). Litt i dyreste laget for en familie-PC.

Se alle våre tester