ASUS A6RP

MINITEST: På utkikk etter bærbar PC og har et stramt budsjett? Denne billige PCen fra ASUS overrasket oss stort – i positiv forstand.

Før du går til innkjøp av bærbar PC er det viktig å stille deg spørsmål om hvilke krav du setter til den. Langt flere ender opp med en PC de aldri vil utnytte potensialet til, enn motsatt. Samtidig er det viktig å være klar over at dersom du velger en av de aller billigste modellene, er naturligvis fallgruvene flere enn du kan forvente om du går for en av de litt dyrere modellene.

Mye billig, ikke alt er like bra

Det siste halvåret av 2006 dukket det opp flere modeller på markedet til under 5.000 kroner. De første modellene hadde gjerne 30-40 GB harddisk, 256 MB minne og kom uten DVD-brenner. Et par modeller, av merke Advent og Toshiba, var til og med tilgjengelig en periode for 3.990 kroner hos de største elektronikkjedene. Vi testet den aktuelle Advent-PCen, og kunne, ikke overraskende, konkludere med at kompromissene var mange.

Mot slutten av året dukket det imidlertid opp noen PCer på markedet med dobbelt så mye minne, DVD-brenner og større harddisker, og fortsatt med en prislapp på rundt 5.000 kroner. En av dem var Asus A6RP.

ASUS A6RP
Kontrastbelegg er bra, men egner seg ikke under alle forhold.
Kontrastbelegg er bra, men egner seg ikke under alle forhold. Vis merPCen kunne skilte med følgende spesifikasjoner:

 • Intel Celeron M 420 (1,6 GHz) prosessor
 • 512 MB DDR2-minne
 • 80 GB harddisk (4.200 rpm)
 • 15,4” bredskjem med kontrastbelegg, oppløsning 1280 x 800 piksler
 • ATI Radeon Xpress 200M integrert grafikk
 • DVD-brenner for alle formater (inkludert DVD-RAM)
 • Minnekortleser for SD/MMC/MS
 • Trådløst nettverk (802.11b/g)
 • IR-port
 • 4 x USB2.0-porter
 • 8-celler Li-ion batteri
 • Leveres med Windows XP Home, Microsoft Works 8.5, Nero Burning ROM 6.6, videoredingeringsprogram, DVD-avspiller, diverse ASUS-verktøy inkl avansert strømstyringsprogram med mer.

Naturlig nok er PCen utstyrt med Celeron M-prosessor, i likhet med de fleste andre PCene i denne prisklassen. Prosessoren er en lettutgave av Pentium M, med noe lavere ytelse pr MHz i en del situasjoner, samt mindre avanserte strømsparefunksjoner. Harddisken er stor, men 4.200 rpm bærer bud om begrenset skrive- og leseytelse. Det som imidlertid overrasker, er multiformat-brenner og batteri med 8 celler. Asus opplyser selv at batterilevetiden ligger på rundt 3,5 timer med dette batteriet. De fleste PCene vi har sett i denne prisklassen klarer sjelden mer enn halvannen time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det du imidlertid må klare deg uten, er TV-utgang (den har imidlertid VGA for tilkobling til flat-TV) samt Firewire-tilkobling. Blåtann er også som ekstrautstyr å regne.

Overraskende solid

ASUS A6RP


PCen veier rundt 2,8 kg, og designmessig er det lite som minner om at dette er et lavprisprodukt. Den har et stivt og solid chassis, og lokket tåler større belasting enn mange dyrere modeller, før vi ser antydninger til forstyrrelse i skjermbildet. Tastaturet er fast og avgir minimalt med støy under bruk. De eneste innvendingene vi har mot det er plasseringen av fn-tasten nederst i venstre hjørne, og plasseringen av Pg Up, Pg Dn osv til høyre for returtasten. Vi mener dette øker faren for feiltasting, men her er meningene delte. Vi kunne også tenkt oss at del-tasten lå ved siden av piltastene. Prøv å bla i og slette meldinger i epostmapper, så forstår du hva vi mener.

Over tastaturet ligger det diverse hurtigstart-knapper. Den første svitsjer mellom forskjellige bruksmodi. Ønsker du for eksempel å spare mest mulig batteri, spille DVD-film, CD-musikk – eller maks ytelse til spill, finnes forskjellige profiler for hver modus. Bak modiene ligger programmet Power4Gear, som justerer prosessorens klokkehastighet, skjermens lysstyrke med mer. Først og fremst nyttig når det er nødvendig å spare strøm.

De andre knappene starter epost-programmet, nettleseren og aktiverer/deaktiverer pekeplaten.

En av de andre positive overraskelsene var skjermen. Kontrastbelegg og bredskjerm er å regne som standard, men få av maskinene vi har testet har kunnet matche kontraststyrken og skarpheten til denne skjermen. Vi ble rett og slett imponert! Ikke noe billig-PC-preg her altså. Innsynsvinkelen er derimot begrenset, spesielt nedenfra. Hvis ikke skjermens vertikale vinkel er ”korrekt”, risikerer du at bildet oppleves som invertert.

Skjermen overrasket med meget god skarphet og kontrast. Skrivebordstemaet på bildet er imidlertid ikke standard. Royale-temaet kan lastes ned fra Softpedia
Skjermen overrasket med meget god skarphet og kontrast. Skrivebordstemaet på bildet er imidlertid ikke standard. Royale-temaet kan lastes ned fra Softpedia Vis merMer minne nesten påkrevd

Så langt har maskinen fått ståkarakter og vel så det. Men hva med ytelsen? Spesielt grafikkytelsen er ofte begredelig på de billigste maskinene. Denne maskinen har en integrert grafikkløsning fra ATI, som ikke er blant de svakeste, men samtidig langt unna hva ekte ”gamere” vil være fornøyd med. Et annet stort poeng er at grafikken stjeler fra internminnet, i vårt tilfelle var grafikken satt opp til å bruke 128 MB. Det er mye når interminnet i maskinen bare er på 512 MB, og det gjør at vi absolutt vil anbefale å putte på en ekstra 512 MB-minnebrikke (koster normalt 4-500 kroner). Vi gjorde det, og det merket vi spesielt gode resultater av når vi jobbet med flere programmer samtidig.

Tilbake til grafikken. Først kjørte vi en rekke filmklipp i forskjellige oppløsninger og formater. Alt av DivX, Xvid, DVD osv gikk helt smurt (vi måtte riktig nok installere DivX-kodek først). Deretter lastet vi ned noen videoklipp i HD-oppløsning fra Microsofts WMVHD showcase. Vi hadde absolutt ingen forventninger til at 1080P-klippene skulle kunne avspilles. Nok en gang ble vi positivt overrasket. De fleste klippene lot seg avspille uten store problemer. I et par av dem opplevde vi litt hakking og usynkron lyd/bilde, men ved å bruke åpen kildekode-programmet Media Player Classic (langt mindre ressurskrevende), gikk det som smurt. Men pass på å velge profilene ”High Performance” eller ”Super Performance” før du starter klippene. Ellers er det bare å glemme det.

Spillytelsen er imidlertid en klar begrensning. Noen av de nyeste spillene kan imidlertid fungere tilfredsstillende ved å gå ned på skjermoppløsning og detaljer, men særlig kravstor skal du ikke være. Til enklere spill og 2D-klassikere er dette derimot alt du trenger.

Batterilevetiden var en annen ting vi var spente på. Vi klarte å tyne maskinen til litt over tre timer ved å velge ”Battery Saving”-profilen. Denne har imidlertid sine klare begrensninger når det gjelder ytelse, og med ”High Performance” holder maskinen ut i 2 til 2 1/2 time. Det er langt fra noe toppresultat, og litt i underkant av hva vi hadde håpet på fra et 8 cellers batteri, men uansett i overkant av forventningene vi kan stille til PCer i denne prisklassen.

Vi avslutter med å fortelle at viftene i denne PCen ikke har startet en eneste gang under vanlig bruk i testperioden. Ved å bruke profilen ”Super Performance” og ved hard belastning startet riktig nok prosessorvifta, men den var så og si lydløs. Det er meget uvanlig. Maskinen blir heller ikke særlig varm, og er aldri ubehagelig å ha i fanget.

ASUS A6RP


Konklusjon

ASUS A6RP


Denne PCen er billig, men har likevel mange gode egenskaper. Spesielt imponert ble vi over skjermen, evnen til å spille HD-materiale, et relativt bra utstyrsnivå, og det faktum at den er musestille i nær sagt alle situasjoner. Vi hadde kanskje forventet noe lengre batterilevetid av et 8-cellers batteri, og du må se andre veier dersom spillytelse er viktig for deg. Hvis dette er av mindre betydning, er ASUS A6RP et godt valg. Sleng på 512 MB ekstra arbeidsminne, og vi tror PCen vil tilfredsstille de aller fleste.

Men hva med Windows Vista? PCen er merket "Vista Capable", men en oppgradering av operativsystemet uten 512 MB ekstra minne, er etter vår mening helt meningsløst. Med våre erfaringer fra Vista og ressursbruk friskt i minne, er vi overbevist om at du vil få mest glede av maskinen ved å beholde XP i hele dens levetid.

Maskinen kostet 4.990 kroner hos Komplett like før jul, og er fortsatt tilgjengelig for 5.200-5.400 kroner hos blant andre PCutstyr.no og Netshop.

[Ugjyldig objekt (debatt)]

OPPDATERT: Vi har testet denne PCen med Windows Vista! Les om resultatene her