Aspire X-QPACK

MINITEST: Vi var ute etter et plassbesparende PC-kabinett, og falt for Aspire X-QPACK. Her er vår rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er plass og utbyggingsmuligheter i PC-kabinettet uinteressant. Mer viktig er det at PCen ser bra ut, og tar liten plass. Denne målgruppen velger naturlig nok oftere og oftere bærbare PCer, men også små barebone-løsninger basert på miniITX-standarden er blitt populære. Men den som ønsker litt større fleksibilitet med hensyn til valg av maskinvare, og samtidig ønsker å spare plass, velger gjerne en løsning basert på microATX-standarden.

Ikke bare budsjett-maskiner

Hovedkort som følger denne standarden er små; typisk 30.5 cm x 24.5 cm eller mindre. De har ofte det meste integrert, inkludert grafikkbrikke. Og selv om disse kortene ofte er myntet på "budsjettkjøperne", finnes det etter hvert temmelig mange meget potente og avanserte microATX-kort på markedet, som støtter alle de siste teknologiene.

I det siste har det dukket opp en del microATX-kabinetter på markedet med samme form og som mange av de mest populære miniITX-løsningene, dvs mye lavere og noe bredere enn tradisjonelle minitårn, som så langt har vært rådende. Her festes hovedkortet i bunnplaten i stedet for på siden, og de lave kabinettene blir dermed enklere å plassere, for eksempel i en bokhylle.

Ferdig "moddet"

image: Aspire X-QPACK
Blått neonlys i kabinettvifta.
Blått neonlys i kabinettvifta. Vis mer


Aspire X-QPACK er et godt eksempel på nettopp en slik løsning. Kabinettet er dessuten fredig "moddet", dvs det har vinduer på begge sider og i toppen, og både kabinettvifte og strømforsyning er utstyrt med blått neonlys. Dette er visuelle effekter som ofte blir spesielt verdsatt hos den yngre garde.

Kabinettet måler 35 (D) x 28 (H) x 23 (B) cm, og kommer med en 420 watts strømforsyning. Inni er det plass til to 5,25"-enheter, samt tre stk 3,5"-enheter, hvorav én med tilgang fra fronten. Det sitter i tillegg et LCD-panel i fronten som viser temperaturer inni kabinettet, og her er også tilkoblinger for lyd, Firewire og USB. I fronten sitter det dessuten et håndtak som gjør det meget enkelt å flytte PCen, for eksempel når du skal på LAN-party.

Litt mindre begeistret er vi for byggekvaliteten. metallplatene er tynne, og vridninger i konstruksjonen kan lett forekomme. Det gir et litt spinkelt/billig preg.

image: Aspire X-QPACKEnkel installasjon

Ved å løsne tre skruer i bakkant, kan man dra ut bunnplaten og montere hovedkortet uten å måtte tenke på den begrensede plassen inni kabinettet. Ledninger til fronttilkoblingene er lange nok til at de kan kobles mens hovedkortet er "ute" av kassen. Vi merker oss at alle kontaktene er tydelig merket, slik at man unngår forvirring og feilkobling.

Inntil to harddisker kan monteres på høykant på høyre side, sett forfra. Disse sitter på utsiden av "rammeverket", og dermed blir monteringen meget enkel.

Bunnplaten trekkes ut i bakkant, slik at det blir meget enkelt å jobbe med hovedkortet og tilkoblingene.
Bunnplaten trekkes ut i bakkant, slik at det blir meget enkelt å jobbe med hovedkortet og tilkoblingene. Vis merNoe støy

Det er to vifter i kabinettet, en i strømforsyningen (8 cm diameter) og ett i selve kabinettet (12 CM). Sistnevnte kan naturligvis kobles fra, men vi anbefaler å bruke den, spesielt dersom du har mange varmekilder (separat grafikkort, harddisker, kraftig prosessor etc). Vi er derfor litt skuffet over det noe høye støynivået fra denne viften, og i vårt tilfelle var det heldigvis forsvarlig å koble den fra. Viften i strømforsyningen er mindre, men avgir mindre støy enn kabinettviften, ved moderat belastning.

Konklusjon

image: Aspire X-QPACK


Totalt sett er dette en helt kurant løsning. Det er først og fremst kompakt og svært lett å montere i, og mange vil helt sikkert synes at utseendet er perfekt. Mindre positive er vi til kabinettviften, som støyer, samt den noe spinkle byggekvaliteten.

Aspire X-QPACK fås i fire forskjellige farger, og koster rundt 1.000 kroner inkl mva.

Takk til Mamoz Data for utlånet av kabinettet.