Asono Mica 1 GB

Designerne i Norway Says står for utformingen, mens produktet er utviklet av norske Asono. Vi har testet verdens første norske MP3-spiller, Asono Mica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke ofte vi ser norsk-tegnede og norskutviklede elektronikkprodukter, i hvert fall ikke produkter som er beregnet for forbrukermarkedet. Denne lille MP3-spilleren er et hederlig unntak.

image: Asono Mica 1 GB


Bak Mica står designkontoret Norway Says, og Asono, som allerede er velkjente på markedet for MP3-spillere. Men i motsetning til tidligere Asono-spillere, er dette rett og slett en heilnorsk spiller - men selve produksjonen foregår i Korea.

Bryter med tradisjonene

Designmessig er den definitivt oppsiktsvekkende, den lille Micaen, som veier knappe 45 gram og har ytre mål mindre enn en fyrstikkeske. Og den bryter definitivt med trenden med store skjermer og speilblanke flater. I følge Asono selv, har målet vært å lage en spiller som er enklest mulig å bruke, og samtidig gi den linjer som bryter med det tradisjonelle. Det har Norway Says definitivt klart, så gjenstår det å se om markedet blir like begeistret som Asono selv.

Uansett - Mica finnes i tre forskjellige farger (rød, sort eller hvit), med kapasiteter på 512 og 1024 MB, og den spiller formatene MP3 og WMA. Sistnevnte skal også kunne støttes med DRM-kopibeskyttelse gjennom en oppdatering av den interne programvaren i spilleren. Mica har for øvrig radio med opptaker, mic samt linjeinngang for opptak fra eksterne lydenheter. Ikke verst i en spiller som veier knappe 45 gram!

image: Asono Mica 1 GBRyddig

Ledningene til ørepluggene er integrert i snoren som spilleren henger i. Dermed fremstår spilleren og øretelefonene som en integrert enhet. Dette har sine fordeler og ulemper. Designmessig virker dette ryddig, du slipper rot med ledninger og kontakter, men det fratar deg samtidig muligheten til å koble til andre øretelefoner (adapter skal visstnok bli tilgjengelig). Nå skynder vi oss å legge til at lyden fra de medfølgende ørepluggene er meget god, og lydstyrken er langt bedre enn på mange andre lommespillere vi har testet.

Du styrer MP3-avspillingen og lyden ved hjelp av denne joysticken
Du styrer MP3-avspillingen og lyden ved hjelp av denne joysticken Vis mer


De to "hornene" sørger for at spilleren henger stabilt rundt halsen din, også ved lett jogging. Det hadde vi ikke forventet!

På toppen av spilleren sitter en trykkbar spak som styres med tommelen. Bøyes den mot høyre eller venstre, skifter du spor - eller frekvens dersom du bruker radioen. Vertikalt brukes den først og fremst til å justere lydnivået, men også til navigering i menyene. Et trykk på spaken betyr OK, start eller pause. Den brukes også for å slå av og på spilleren.

Litt forvirrende

image: Asono Mica 1 GB


På motsatt side er det tre små, knapper, svakt merket H, R og M. Knappene har forskjellige funksjoner avhengig av hvilket modus spilleren står i, og hvor lenge de holdes nede. Dette er løsninger som ikke er så intuitive og enkle som Asono liker å gi inntrykk av- vi måtte i hvert fall bla i hurtiginstruksen som fulgte med, og tuller fortsatt litt etter noen dagers bruk. H-knappen står for eksempel for "Hold", altså blir de andre knappene og spakene koblet fra. Samme knapp brukes imidlertid også til å aktivere filnavigeringen. R står Repeat og Record, og M står for Mode. Spilleren har tre modi; Audio (musikkavspilling), REC (opptak) og Radio.

Under spilleren er det et lite display, men det viser til gjengjeld mye informasjon. Teksten kan nok være litt liten for enkelte. Bakgrunnsbelysning tennes når spilleren betjenes, og det hjelper tross alt mye på lesbarheten.

image: Asono Mica 1 GBMic og line-in

På "langsidene" er det linjeinngang på ene siden, og mikrofon på andre. Spilleren kan altså ta opp fra eksterne kilder, for eksempel en bærbar CD-spiller, og lagre resultatet som MP3-filer. Det samme formatet benyttes når du bruker stemmeopptakeren. Den innebygde mikrofonen er svært følsom, til tross for sin meget kompakte utforming. Denne spilleren kan fint brukes som diktafon!

Radioen har 10 forhåndsinnstillinger, og fungerer bra - i hvert fall i urbane oslostrøk. Et to-sekunders trykk på R starter opptak av valgt kanal. Deretter vil et raskt trykk på H la deg navigere til opptaket du ønsker å spille av. Opptakene kan naturligvis kopieres ut til en PC og redigeres der siden.

PC-tilkobling og lading i ett

Din mening:

Er Mica-designen vellykket? (Avsluttet)
Ja!(51%) 918
Nei!(33%) 589
Vet ikke helt...(17%) 298
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spilleren kobles til PCen via en standard miniUSB-kabel (følger med). Da må du først løsne hovedenheten fra øretelefon-delen, siden USB-kontakten sitter på innsiden her. Når spilleren er tilkoblet, dukker den automatisk opp som en ekstern disk i Windows Utforsker, og deretter er det bare å kopiere frem og tilbake det materialet du skulle ønske. Samtidig lades batteriet, slik at du ikke trenger strømadapter eller andre innretninger. Overføring av filer skjer dessverre bare via USB 1.1, så her må du være tålmodig dersom du planlegger å fylle hele minnet. I vårt tilfelle overførte vi et fullt album (50 MB) på ca ett minutt.

Konklusjon

Asono Mica er en meget spesiell spiller. Funksjonalitet og lyd holder til en femmer på terningen, men litt krøkkete betjening av tilleggsfunksjonene, lite display og treg overføring gjør at vi lander på en sterk firer. Spørsmålet videre er om prisen er for høy, vi tror det. Vi vet også at det er svært delte meninger om designen - men her overlater vi til deg å være dommer!

Her finner du flere bilder av Asono Mica

[Ugjyldig objekt (OPPSUMB)]

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!