Arvtakeren til Pro70 er endelig her

Canon har omsider besluttet å erstatte den to år gamle Pro70 med en ny modell, PowerShot Pro90 IS. Kameraet er utstyrt med Canons egen 10x zoom med bildestabilisator, som også er å finne på Olympus Camedia C-2100UZ og Sony MVC-DC1000.

Canon PowerShot Pro70 var vår testvinner svært lenge, og vi benytter fortsatt dette kameraet i redaksjonen med stor tilfredshet. Les vår test av kameraet i denne artikkelen. Etterfølgeren, Pro90, ble for første gang vist i går, på åpningen av Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Ikke 3,3 megapiksler

Den største overraskelsen er at PowerShot Pro90 IS ikke har 3,3 megapiksels brikke. Årsaken er at objektivet ikke har stor nok spredning til å fylle hele brikken, så Canon har avmasket en 3,3 megapiksels brikke til 2,6 millioner effektive punkter. Det vil nok skuffe en del, siden det vil stille Pro90 IS i samme klasse som de andre modellene med Canons 10x zoom med bildestabilisator. Bildebrikken er den samme 3,3 megapixels Sony-brikken som i de fleste andre kameraer i denne klassen. Den har justerbar ISO-verdi, automatisk eller manuelt til ISO 50, 100, 200 eller 400.

Et stort pluss ved Pro90 IS er at den har beholdt den utvippbare LCD-skjermen som på Pro70 (og G1), samt at den har fått flere oppgraderinger av ny teknologi.

Med bildestabilisator

Stor fordel med dreibar LCD-skjerm
Stor fordel med dreibar LCD-skjerm Vis mer

Objektivet er en 7-70 mm f/2,8-3,5 zoom (tilsvarer 34-340 mm på 35 mm film) utstyrt med Canons patenterte optiske bildestabilisator. I tillegg har Pro90 IS valgfri 2x og 4x digital forstørrelse, som gir inntil 40x zoom, med en tele som tilsvarer 1480 mm. Nærgrensen er 1 m på tele og 10 cm på vidvinkel ved normalopptak. Makro finnes ikke. Da er det nødvendig med egen makroforsats. Det finnes også andre optiske tilbehør med 58 mm filterfatning, som vidvinkeladapter for 30-296 mm brennvidde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PowerShot Pro90 IS har automatiske og manuelle funksjoner for eksponering og fokus, samt eksponeringskompensasjon og automatisk "bracketing" (tre alternative eksponeringer), hver med justering inntil +/- 2EV.

Brikken gir bildefiler med oppløsning inntil 1856 x 1392 bildepunkter, alternativt 1024 x 768 eller 640 x 480 punkter. Kameraet kan lagre bildene i ukomprimert RAW format eller komprimert JPEG i tre kvaliteter (Super Fine, Fine og Normal). Bufferminnet gjør det mulig å ta serieopptak og det er dessuten en egen innstilling for opptak av videosekvenser. PowerShot Pro90 IS støtter både CompactFlash Type I og Type II minnekort, dvs også IBM Microdrive, som har lagringskapasitet inntil 1 GB. Et 16MB CF-kort Type I følger med i kameraets originalforpakning.

Kameraet har både USB og serielt grensesnitt og den har valgfri PAL/NTSC videoutgang.

En innebygd blitz er nedsenket på toppen av kameraet. Den har en oppgitt rekkevidde på 4,2 m (vidv) eller 3,4 m (tele). En blitzsko er dessuten innebygd, tilpasset Canon Speedlite blitzer i EX-serien.

I likhet med Pro70 og G1 har Pro90 IS en LCD-skjerm på baksiden som kan vippes ut og dreies til den posisjonen som er best egnet, både for opptak og avspilling. Når den ikke er i bruk, kan den snus mot kameraet, slik at den er beskyttet.

Snart tilgjengelig

Canon har antydet levering av PowerShot Pro90 IS i løpet av senvinteren, og prisen er angitt til omlag 12.000 kroner i USA. Du vil selvsagt finne testen på DinSide Data når kameraet blir tilgjengelig her hjemme.

(Kilde: Digit.no i samarbeid med DinSide Data)