Foto: bel
Foto: belVis mer

Arvtakeren til MP3 er her

Til neste år vil Fraunhofer kreve penger fra produsenter av MP3-programvare. Det betyr at du kan se langt etter nye gratisprogrammer som lager MP3-filer. Men fortvil ikke, arvtakeren til MP3 gir både bedre lyd og komprimering, skal vi tro utviklerne. Dessuten er teknologien gratis for all framtid. Vi har sett nærmere på Ogg Vorbis!

Det var tyske Fraunhofer-Gesellschaft som i sin tid utviklet det etter hvert meget utbredte lydkomprimeringsformatet MP3. Og siden selskapet har patenten, ser det nå sitt snitt i å tjene masse penger på teknologien. I første omgang vil det kreve 5 amerikanske dollar (i underkant av 45 kroner) for hvert salg eller distribusjon av program som bruker komprimeringsalgoritmen (for eksempel Real Jukebox, MusicMatch Jukebox osv). I tillegg vil selskapet kreve penger for hver MP3-fil som blir solgt over nettet.

Dette har satt sinnene i kok i MP3-miljøene, og ildsjeler har etter hvert begynt å utvikle diverse nye komprimeringsalgoritmer som skal kunne konkurrere med MP3.

Bedre kvalitet, helt gratis

Ett av de mest interessante alternativene er Ogg Vorbis. Sentralt i filosofien til ICast, som står bak formatet, er frihet fra opphavsrettigheter, lisenser og patenter. Fraunhofers utspill vil kvele MP3-formatet, mener de. Dessuten påstår ICast at Ogg Vorbis gir bedre lydkvalitet og mindre filer enn MP3. Samtidig skal hvem som helst fritt kunne bruke formatet i fremtidige produkter, uten at det vil koste dem en øre.

ICast sine hjemmesider fremheves at formatet bruker en dynamisk og mye mer avansert algoritme enn MP3 for å bevare lydkvaliteten selv i krevende lydpartier. I tillegg skal formatet etter hvert støtte streaming, slik at også for eksempel radiostasjoner kan bruke formatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse uttalelsene lyder bokstavelig talt som musikk i ørene til produsenter av MP3-programvare. På rekordtid har Ogg Vorbis-formatet fått bred anerkjennelse i etablerte MP3-miljøer, selv før det foreligger i endelig versjon. Ogg Vorbis-filene (med etternavn .ogg) kan nå spilles av i WinAmp og andre populære MP3-spillere, ved hjelp av såkalte plug-ins. Samtidig har produsentene bak to av de mest populære, gratis MP3-encoderne på markedet, LAME og BladeEnc, annonsert at de vil forkaste MP3 og lage filer i Ogg Vorbis-formatet i nye versjoner.

Vårt inntrykk

Vi har selvsagt testet formatet, og laget våre egne Ogg Vorbis-filer ved hjelp av programmet PhatMan, som foreligger i gratis betaversjon på denne adressen.

Det første vi la merke til, var at det var en tidkrevende prosess å rippe sanger fra CD til .ogg-filer. Dette legger heller ikke produsenten skjul på, men legger til at encoderen har betastatus og at koden derfor ikke er optimalisert for hastighet. Vi brukte 5 minutter og 18 sekunder på å rippe en sang på 4 minutter og 8 sekunder, dvs. en hastighet på rundt 0,75X. Når vi ripper til WMA og MP3, oppnår vi ofte hastigheter som er 10 ganger høyere.

I vår test ble Ogg Vorbis-filen 3,5 MB, mens tilsvarende MP3-fil ble 3,8 MB. Ogg Vorbis benytter seg av variabel bithastighet, noe som i de fleste tilfeller fører til mindre filer, men som også kan føre til større filer dersom musikken har et bredt lydspekter. Størrelsen i vårt forsøk kan derfor ikke påstås å være representativ. De fleste MP3-encoderne kan også benytte variabel bithastighet, og da vil sannsynligvis størrelsene på filene bli omtrent like.

ICast sier at formatet fortsatt inneholder feil som gjøre at kvaliteten ikke er optimal, og at .ogg-filer og .mp3-filer har kommet ganske likt ut i lyttetester. Vårt inntrykk er at lydkvaliteten på ogg-filene i hvert fall ikke står tilbake for MP3 ved samme bithastighet Så da gjenstår det å se om det er Ogg Vorbis eller MP3 du lytter til i 2001.

Du kan lese mer om Ogg Vorbis på denne siden. Der finner du samtidig lenker til musikkfiler, programvare og nettsteder som tar for seg formatet.