Artweaver - gratis Photoshop-alternativ

TIPS: Dette gratisprogrammet er til forveksling likt storebror, og fungerer udmerket til de fleste behov.

Mye kan sies om Adobe Photoshop. Det er sannsynligvis verdens mest brukte bildemanipuleringsprogram, og samtidig blant verdens mest piratkopierte. Ikke så rart kanskje, all den tid brukerne må ut med mange tusenlapper for en full lisens.

Programmet kommer riktig nok også i en begrenset Elements-utgave til rundt tusenlappen, men med et "folkelig" grensesnitt som ikke passer Photoshop-entusiaster like bra.

Mange alternativer

Det finnes heldigvis noen alternativer som er billigere, og endogtil gratis. De fleste av dem har imidlertid en god del ulemper eller mangler i forhold til "originalen", noe som gjør at det er vanskelig å lokke Photoshop-brukere til å konvertere.

The Gimp er kanskje den mest kjente Photoshop-konkurrenten i åpen kildekode-leiren, men har fått mye kritikk for et noe innfløkt grensesnitt. Andre programmer, som Photofiltre og Paint.net har en tendens til å være trege på store bildefiler, eller har andre begrensende faktorer.

Photoshop-grensesnitt

Det blir feil å si at Artweaver ikke har sine begrensninger, for det har programmet definitivt, men samtidig er dette av de aller mest lovende Photoshop-utfordrerne. Først av alt er grensesnittet som snytt ut av Adobes utviklingsteam, noe som gjør det enkelt å komme i gang med for alle som har brukt Photoshop.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Her kan du jobbe med layers (lag), redigere PSD-filer, legge på spesialeffekter og fikse farger og eksponering, langt på vei som i Photoshop. Vi ble spesielt imponert over egenskapene hva angår justering av farge-, lys- og skarphet, samt at programmet jobber relativt raskt selv på større bildefiler (6+ megapiksler).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk på kunst

Den største styrken til Artweaver ligger i navnet, Art. Programmet byr nemlig på rike muligheter hva digital "maling" angår, med en rekke forskjellige pensler, kalligrafi-penner og lignende. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Det store utvalget av forskjellige pensler og effekter gjør Artweaver til et aktuelt valg for alle med kreative evner i kunstnerisk retning.
Det store utvalget av forskjellige pensler og effekter gjør Artweaver til et aktuelt valg for alle med kreative evner i kunstnerisk retning. Vis mer


Første gang vi omtalte Artweaver var i februar 2009. Det var i en tidlig fase av utviklingsprosessen, og det merket vi på noen områder. Blant annet var det ikke mulig å opprette et nytt bilde basert på proporsjonene til utklippstavlen, men i versjon 1.0 er dette nå på plass, sammen med en rekke andre nyttige forbedringer. En av dem er "Free Transform" av utsnitt og layers (rotere, krympe, øke etc), men samme funksjon har imidlertid noen begrensninger i forhold til Photoshop ved at kvaliteten degraderes raskere.

Artweaver foreligger både i en gratisversjon og en betalbar versjon med noen ekstra funksjoner, blant annet bedre støtte for redigering av PSD-filer og støtte for Photoshop-plugins.

Mer informasjon og nedlasting av programmet (6,3 MB) på www.artweaver.de.