Artikler og Internett

Klikk her for større versjon av dette skjermbildet Vis mer

Encyclopædia Britannica er en institusjon, og har et innhold som er sterkt preget av å ha blitt formet og finpusset gjennom mer enn 200 år. CD-ROM-utgaven av Britannica inneholder de samme tekstene som papirutgaven. Selv om dette skaper et dårlig brukergrensesnitt for CD-ROM, blir vi som brukere sikret mot at feil oppstår ved utvikling av nye tekster.

Britannica hevder å inneholde mer enn 73.000 artikler. Vi hadde naturligvis ikke tid til å telle, men da vi kom over tre artikler om Benjamin Netanyahu, ble vi mistenksomme. På artikkellista, rett under Netanyahu, finner vi to artikler om nederlandsk litteratur, en fra 1995 og 1998, som med fordel kunne blitt slått sammen. Et par hakk lenger ned på lista kommer åtte artikler som alle dekker Nederland. Og slik fortsetter det gjennom hele Britannica.

Hadde Britannica vært organisert slik at det var artikler med en annen tidskoloritt som var blitt tatt vare på, kunne det ha vært positivt. Dessverre er det heller snakk om dårlig redigering av artiklene.

Vi kan ikke si hvor mange artikler Britannica virkelig inneholder, men det kan virke som om tallet er langt lavere enn 73.000.

Britannica er skrevet på middels vanskelig engelsk. Vanskelige ord er stort sett begrenset til fagområdet som artikkelen dekker. Britannica burde derfor være aktuell for alle med vanlig gode engelskkunnskaper.

God kommunikasjon med Internett

Bruker du Britannica mens du er koblet mot Internett, vil du flere ganger oppleve at du plutselig har åpnet en internettside, som gir mer informasjon enn det Britannica selv inneholder. Internettsidene som Britannica har valgt ut, kommer fra andre kilder enn Britannica selv.

I Britannica åpnes ikke internettsidene i et eget vindu, men i selve leksikonet. Vi synes Britannica har fått til en løsning som er bedre enn Encarta, hvor det er litt omstendelig å finne frem til riktig nettsted.

Britannica har ingen funksjon for månedlige oppdateringer slik man finner det i Encarta.