Årets mest spennende lommekamera?

Fujifilms nye toppmodell lover svært godt på papiret.

I høst besøkte vi Photokina-messen i Köln, og en av de mest oppsiktsvekkende nyhetene på messa, var Fujifilms nye CCD-brikke, som i hvert fall på papiret lover svært godt.

Etter en presentasjon med de ansatte i Fujifilm fikk vi også nyss i at den første modellen med den nye brikken ville se dagens lys i første kvartal, og jaggu viste det seg ikke å stemme.

Den nye toppmodellen heter Fujifilm FinePix F200EXR, der EXR er kodenavnet på den nye CCD-brikken. Fra før er Fujiifilm kjent for å være markedsledende med tanke på støy på høye ISO-verdier, og den nye brikken kan gjøre at dette nå blir enda bedre.

EXR-bildebrikken kan nemlig operere på flere måter. Når det er gode lysforhold, kan du ta bilder med 12 megapikslers oppløsning, men det spennende kommer inn i bildet når du tar til takke med halve oppløsningen. Da kan du velge mellom to varianter:

Høy ISO, liten støy - Her kobles to og to piksler sammen slik at de fanger mer lys. Dermed vil støynivået reduseres på bekostning av oppløsningen.

Bedre dynamisk omfang - eksponerer annethvert piksel ulikt og kombinerer dem til ett bilde med større dynamisk omfang.

Årets mest spennende lommekamera?


F200EXR har også en automodus som velger blant disse tre ut fra motivets egenskaper. Kameraet bygger for øvrig videre på forgjengeren F100fd (vår test av F100fd) og har det samme objektivet med 5x zoom og vidvinkel tilsvarende 28mm. Kameraet byr også på ansiktsgjenkjenning opp til 10 personer og har bildestabilisering i form av en bevegelig CCD-brikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maksimal ISO-verdi er 12800 (med 3Mp oppløsning), LCD-skjermen 3" diagonalt og tilbyr full manuell fotografering. F200EXR kan for øvrig bruke både xD og SD-minnekort og har også mulighet for å vise bildene i HD-oppløsning hvis du kobler det til TV-en.

Veiledende pris blir rundt 4000 kroner, og kameraet forventes i norske butikkhyller i april.

Les også: TEST: 4 lommekameraer med vidvinkel

2 nye A-kameraer

Fujifilm lanserer i samme åndedrag to nye kameraer i A-serien. Dette er Fujifilms billigserie for de som ikke har store krav til spesifikasjoner. A150 og A100 bruker begge AA-batterier, har 3x zoom (vidvinkel tilsvarende 35,5mm), ansiktsgjenkjenning og 10 megapikslers oppløsning. Den eneste forskjellen er størrelsen på skjermen, som gjør at A150 med sine 3 tommer vil koste deg 200 kroner mer enn tusenlappen du må gi for A100, hvis skjerm er 2,7 tommer over diagonalen.