Årets beste produkter for digitale bilder

"Best In Europe TIPA Awards" er en svær prestisjetung kåring av de beste fotoproduktene som utdeles hvert år. Nå har juryen vært i sitt lønnkammer, og avsagt dommen over årets lanseringer av produkter. Her er vinnerne. Vi gratulerer!

TIPA består av 31 største fotomagasinene i Europa. Hvert år tester de produktene, og kårer sine favoritter. Selve avstemmingen er hemmelig, og de produktene som får flest stemmer, vinner kåringen innen sine respektive kategorier. Kategoriene er beste digitalprodukter, beste videoprodukt og beste fotoprodukt.

I digitalklassen kom disse best ut:

Nikon D1 - proffenes førstevalg. Foto: tk
Nikon D1 - proffenes førstevalg. Foto: tk Vis mer

Beste proffkamera: Nikon D1

Nikon D1 har tatt det øvre fotomarkedet med storm. De tekniske egenskapene er fantastiske, og bildekvaliteten i en klasse for seg. I denne artikkelen kan du lese mer om Nikon D1.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Nikon D1 setter en ny standard for profesjonelle digitale speilrefleks-kameraer takket være fantastisk bildekvalitet, hurtighet og en svært attraktiv pakkepris. Takket være Nikon D1 har flere fotografer enn noensinne gått over til digital fotografering, og TIPA-redaktørene belønner Nikon for dette ved å kåre kameraet til "Beste profesjonelle digitalprodukt 2000-2001".

Nikon Coolpix 990, kanskje det aller beste alternativet i kompaktklassen.
Nikon Coolpix 990, kanskje det aller beste alternativet i kompaktklassen. Vis mer

Beste kompaktkamera: Nikon Coolpix 990

Her er TIPA og Dinside helt enige. Vi har nettopp testet Nikon 900, og vi er svært imponert. Kameraet er raskt, det tar svært gode bilder og har svært mange justeringsmuligheter. Det har også et praktisk design hvor hele kamerahuset dreies rundt en akse. Det åpner for mange spennende vinkler på bildene. I denne artikkelen kan du lese vår test av kameraet.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Det er ikke bare størrelsen på CCD-brikken som sikrer god kvalitet på et digitalt bilde. Ved å kombinere en utmerket Nikkor-linse med en CCD-brikke på 3,34 mill. bildepunkter, har Nikon konstruert et utmerket kamera. Nikon har også lyttet til brukernes behov og oppgradert viktige funksjoner som ble påpekt som mangelfulle på den tidligere modellen 950, og dette gjør Nikon til en verdig vinner av TIPAs pris for beste digitale kompaktkamera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon BCJ-8200 Photo er kåret til beste fotoskriver, men er den det?
Canon BCJ-8200 Photo er kåret til beste fotoskriver, men er den det? Vis mer

Beste fotoskriver: Canon BJC-8200

BJC-8200 er et langt steg for Canon teknologisk, og tilbyr betydelig bedre kvalitet enn det vi er vant til på tidligere modeller. Vi har også testet denne skriveren, men er ikke helt enig med juryen siden vi tester skrivernes evner som allroundere (vanlig kontorbruk osv.). Driftskostnadene er også litt høyere enn det vårt testpanel setter pris på. I denne artikkelen kan du lese vår test av Canon BJC-8200.

En annen skriver som kunne vunnet prisen hvis den var blitt klar litt før, er Epson Stylus Photo 2000P. Denne skriveren er teknisk vidunder med garantert lysekthet i 100 år. I denne artikkelen kan du lese vår test av 2000P.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Datamaskiner og skrivere overtar hurtig rollen til det tradisjonelle mørkerommet. TIPA anerkjenner Canon BJC-8200 for utmerket innsats i "det digitale mørkerommet". Et foto i A4-størrelse kan gjøres ferdig på bare 3 minutter, og Canons "advanced microfine droplet"-teknologi og oppløsningen på 1200 dpi produserer bilder som ikke kan skilles fra tradisjonelle fotografier. Seks separate blekktanker sikrer utskriftsøkonomien. USB-porten for både Windows og Mac gjør skriveren ideell for nesten alle brukere.

Photoshop 5.5: bildebehandling i særklasse, men ikke akkurat brukervennlig...
Photoshop 5.5: bildebehandling i særklasse, men ikke akkurat brukervennlig... Vis mer

Beste bildeprogram: Photoshop 5.5

Photoshop er programmet som utfører mirakler på bildene dine - hvis du har god tid til å finne ut hvordan det virker. Vi har kikket på de nye funksjonene i versjon 5.5 for en tid tilbake, og vi er minst like imponert som TIPA. I denne artikkelen kan du lese mer om nyhetene i versjon 5.5.

Utdrag fra juryens begrunnelse: TIPA kårer Adobe Photoshop 5.5 til det beste fotoprogrammet i 2000-2001 på grunn av forbedrede funksjoner som magic eraser og image extract. Dette, i kombinasjon med Image Ready (som nå følger med gratis red. anm.) gjør fotografens jobb enklere, spesielt med tanke på komplekse utvalg og web-grafikk.

Beste skanner: Agfa DuoScan HiD

Agfa DuoScan HiD: Topp spesifiaksjoner til en overkommelig pris.
Agfa DuoScan HiD: Topp spesifiaksjoner til en overkommelig pris. Vis mer

Juryens begrunnelse: Agfas nyeste skanner tilbyr profesjonelle fotografer en anledning til å skanne medium og storformat-film med høy oppløsning og en forbløffende høy optisk densitet til en overkommelig pris. Andre skannere som tilbyr D-max på 3,7 (D-max = dynamisk omfang, som er skannerens evne til å "se" helt lyse og helt mørke kontraster, red. anm.) er minst dobblet så dyre.

Kombinasjonen med de utmerkde programmene PhotoLook og ColorTune, gjør at Agfa DuoScan HiD tilbyr fantastisk valuta for pengene og er dermed en klar vinner av TIPA "Beste skanner 2000-2001".

Flere priser

TIPA deler også ut priser innen video og generelle fotoprodukter som film og objektiver. Disse prisene kan du lese mer om på denne siden (ekstern link).