Årets 10 beste gratisprogrammer

Vi har testet og omtalt dusinvis av nyttige gratisprogrammer i 2008. Her er Windows-programmene vi likte aller best.

Det begynner å bli lenge siden at gratisprogrammer var ensbetydende med laber funksjonalitet og dårlig programkode. Det er nå nesten ikke en eneste programkategori som ikke har én eller flere gratis alternativer til de dyre betalprogrammene, og som kan erstatte disse for mange.

Det dukker også stadig opp nye forretningsmodeller. Noen produsenter av betalprogrammer gir for eksempel bort programmer, så lenge de skal brukes privat og i ikke-kommersiell sammenheng. Andre igjen utvikles av ildsjeler og miljøer som kjemper for en åpen og tilgjengelig kildekode.

Vi har ikke skilt de forskjellige modellene fra hverandre i denne oppsummeringen. Alle programmene under har likevel én ting felles. De kom ut eller dukket opp i ny versjon i 2008. Vi gjør samtidig oppmerksom på at dette er våre favoritter, blant de programmene vi har testet og omtalt.

Vi ønsker imidlertid at du er med og forteller hvilke programmer fra 2008 som du har likt best. Bruk debatten under artikkelen!

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste kontorpakke: OpenOffice.org 3.0.0
Noe av det mest grunnleggende av programvare på en datamaskin er regneark, tekstbehandler og presentasjonsverktøy. Dette får du fullstendig gratis dersom du laster ned OpenOffice.org 3.0.0. For de fleste vil det ikke være nødvendig å bruke tusenlapper på alternativene som koster penger.

Les mer om OpenOffice.org 3.0.0

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste internettprogram: Google Chrome. Nettleseren er suverent enkel og lynende rask, og er godt integrert med de populære Google-tjenestene. Anonym surfing og hver side i separate prosesser, er også positivt, men det som virkelig er spennende med Chrome er at den langt på vei visker bort skillet mellom nettapplikasjoner og lokale installasjoner, ved å lage "programvinduer" av nettsider, med tilhørende snarveis-ikoner på skrivebordet. Men dette er bare starten; mange ser på nettleseren som fremtidens operativsystem - inngangsportalen til "The Cloud". Og her har Google et enormt forsprang på samtlige konkurrenter.

Les mer om Google Chrome

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste backup-program: Paragon Drive Image Express Med dette programmet kan du lage et såkalt speilbilde av partisjoner og harddisker, lagre speilbildefilen på et trygt sted, og gjenopprette alt når du skulle få behov for det.

Les mer om Paragon Drive Image Express

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste systemverktøy: Microsoft SteadyState.
Dette programmet sørger blant annet for at alle endringer som utføres i operativsystemet blir visket bort ved neste omstart. Genialt verktøy for nettkafeer, skoler, biblioteker og andre steder der mange deler en og samme PC.

Les mer om Steady State

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste musikkprogram: MediaMonkey 3.0
Hadde Spotify vært åpen for alle, hadde den vunnet klart. Vi kjenner mange som har sluttet å laste ned illegalt materiale etter å ha fått tilgang til tjenesten, som i dag inneholder millioner av musikkspor som kan spilles av gratis.

Men de som sitter på et stort lokalt musikkbibliotek trenger også gode verktøy, og her er den nye MediaMonkey uvurderlig. Dette programmet håndterer de aller fleste musikkformatene, har et genialt musikkbibliotek, taggesystem, CD-ripper og avspiller, som også fås i norsk språkdrakt.

Les mer om MediaMonkey

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste antivirusprogram: AVG Antivirus 8.0
Dette programmet sørger ikke bare for å holde virusene på armlengdes avstand, det sørger også for at du er beskyttet mot spionvare og andre uhumskheter som kan dukke opp på nettet. Kombiner dette programmet med en brannmur og sunn fornuft, og du kan surfe trygt på nettet.

Les mer om AVG Antivirus

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste bildeprogram: Picasa 3.0
Når bildemengden øker, trenger du en fornuftig måte å organisere bildene på. Det er her Googles Picasa 3.0 kommer inn i bildet. Den nye versjonen har også fått en glimrende bildeviser, og du kan gjøre korrigeringer i bildene dine kjapt og enkelt. Deretter kan du publisere gullkornene på nettet om du vil, og det er også like lett.

Les mer om Picasa 3.0

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste brenneprogram: Burnaware Free 2.1
Enten du skal brenne en CD, DVD eller Blu-ray disc, trenger du et program som hjelper deg med detaljene. Det er lenge siden dette var ensbetydende med Roxio Easy CD Creator eller Nero Burning ROM, gratisalternativene gror opp som paddehatter. Burnaware Free er vår favoritt blant disse.

Les mer om Burnaware Free

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste dataspill: Trackmania Nations Forever
Ikke så opptatt av spilling på PC, sa du? Vent til du har prøvd Trackmania. Ikke bare er det fartsfullt og har noen usannsynlige baner som krongler seg gjennom luften, her kan du til og med lage dine egne etter behov. Og trenger du flere utfordringer kan du spille mot andre over nettet. Dette blir du garantert hekta på!

Les mer om Trackmania Nations Forever

Årets 10 beste gratisprogrammer


Beste Windows-alternativ: Linux Mint 6.0
Det finnes en haug med Linux-utgaver, men få av dem er like enkel å ta i bruk som Linux Mint. Her er alle kodeker på plass, slik at du kan spille stort sett alt av video- og musikkformater. I tillegg har distribusjonen en fornuftig programpakke som dekker de fleste områder, og alt kan kjøres rett fra CD eller i et virtuelt filsystem på Windows-partisjoner. Dermed kan du trygt ha både Windows og Linux på en og samme PC, hvis du ikke klarer å bestemme deg, eller bare har lyst å bli bedre kjent med Linux.

Les mer om Linux Mint

Dine favoritter

Bruk debatten under og fortell andre lesere og oss hva som er dine favorittprogrammer. Vi følger med i debatten, og finner vi noe vi liker, kan det bli nye omtaler på DinSide - med en takk til vedkommende som kom med tipset!