Archos mediespiller i bredformat

Archos har hele tiden vært i forkant i utviklingen av portable mediespillere. Nå har de lansert en ny toppmodell - i stort og bredt format.

De første mediespillerne til Archos var små og klumpete med en bitteliten skjerm. De var mer et varsel om hva som skulle komme, skjermen var alt for liten til å gi noen visuell opplevelse av betydning.

Mye har skjedd siden den gang. Både AV400-serien og Gmini er små og elegante spillere, som fungerer utmerket i de fleste sammenhenger. Vi har selv brukt Gmini i mange måneder, og den fungerer fint, selv om det ikke akkurat gir noen kinofølelse...

Men det er nettopp et snev av kinofølelsen Archos nå tilbyr i den nye modellen AV700.

Archos mediespiller i bredformat


Fete spesifikasjoner

AV700 er utstyrt med 7-tommers skjerm med oppløsning på 480 x 234 punkter og 40 eller 100 GB harddisk.

Den kan ta opp video i MPEG-4 SP i oppløsning på opptil 512 x 384 og 30 fps, og spille av MPEG-4 SP (DivX) i 720 x 576 og 25 fps (PAL). WMV9 MP kan også spilles, i opptil 352 x 288 og 30 fps.

Lyd kan tas opp i wav-format, og spilles av i MP3 (30 - 320 kb/s CBR og VBR, WMA (også DRM-beskyttede filer) og WAV.

Stillbilder kan vises i JPEG og BMP-format.

AV700 støtter også Windows' PlayForSure, som den eneste spilleren med operativsystem som ikke er basert på en Windows-platform (den er basert på Linux).

Tilkoblinger

AV700 har én-kabels tilkobling til dock-stasjon som kobles til video- og lydanlegget når du skal ta opp lyd/video eller spille av over TV/musikkanlegg.

Archos mediespiller i bredformat


Uten dock'en tilkoblet må du bruke en overgangsplugg for å koble til video inn/ut og lyd inn, slik som på de mindre mediespillerne til Archos. Den eneste tilkoblingen er for stereo lyd ut til hodetelefon eller linjeinngang.

Til PCen kobles den til med USB 2.0 og den har i tillegg en USB som fungerer som HOST. Det vil si at du kan koble til en kortleser eller et digitalkamera, og overføre data til den interne harddisken.

Archos mediespiller i bredformat


Dette er en mer fleksibel og billigere løsning enn den tidligere CompactFlash-kontakten. Den fungerte fint for de med CF-kort, men alle andre måtte tukle med en klumpete overgang. Nå er det bare å plugge i en billig kortleser, som håndterer de ønskede formater.

På denne store skjermen blir bildevisningen selvsagt langt flottere enn på displayet på kameraer. I tillegg kan man overføre, sortere ut og gruppere bilder med tanke på videre etterarbeide.

Archos mediespiller i bredformat


Er dette drømmemaskinen?

For de som liker dingser er maskinen svært tiltrekkende. Den er stilig i designet og ligger godt i hånden. Betjeningen er som på andre Archos-apparater, svært enkel både å lære og å bruke.

I utgangspunktet manøvrerer på venstre side med kryss-knappene, og starter og stopper med knappene på høyre side av displayet.

Knappene kan ha andre funksjoner i forskjellige sammenhenger, og da vises det forklarende symboler ved siden av på skjermen.

Som andre Archos-apparater opptrer den som en ekstern disk når den kobles til PC, og det er bare å dra filer og mapper over til den på PCen. Ingen ekstra progamvare er nødvendig, og dette mener vi er den klart beste løsningen.

Du kan organisere mapper som du vil, og du kan velge forskjellige visninger hvor den sorterer materialet etter tag'ene i filene. Enklere og mer fleksibelt kan det ikke bli.

Bildekvaliteten er også utmerket. Skjermen er lyssterk og klar, og har grei nok betraktningsvinkel for sitt bruksområde.

Archos mediespiller i bredformat


Men vi synes likevel at den blir for stor til å være en portabel enhet.

Sammenligner vi AV700 med Gmini blir den rett og slett diger. Dermed blir den ikke mediespiller som uten videre er en selvfølgelig del av inventaret i lommer og vesker.

Den veier tross alt 570 gram og måler 20,9 x 10,7 x 1,9 cm. Det er i og for seg ikke så mye, men krever at den oppbevares i en veske eller lignende. Den går jo ikke i en lomme. Dermed blir det en del av "bagasjen" og ikke noe man bare selvfølgelig putter i en lomme som man gjør med mobil og nøkler.

Archos mediespiller i bredformat


De i målgruppen som er mye på reisefot, har gjerne med seg en PC, og den er jo i seg selv en utmerket mediespiller.

Så spørsmålet er om det blir et nisjeprodukt eller en storselger. Vi har mest tro på at det er de mindre spillerne som vil kunne blir storselgere.

Prisen på 40 GB utgaven blir 5 490 kroner mens 100 GB utgaven vil koste 6990 kroner. Den skal være leveringsklar i slutten av andre kvartal, dvs. før sommerferien.

Mer informasjon finner du etter hvert hos Archos