Archos Jukebox 6000

Creative hadde stor suksess med sin D.A.P-jukebox, som lar deg lagre hele 150 CDer i MP3-format. Det er derfor ikke overraskende at andre lanserer lignende produkter. Vi tester en jukebox-løsning fra Archos – er den like bra?

Archos Jukebox 6000
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Formålet med en MP3-jukebox er, enkelt og greit, å kunne stappe flest mulig MP3-filer inn i en bærbar avspiller. Begge produktene vi har testet hittil er rett og slett en 6 GB harddisk med knapper, som lar deg lagre ca. 150 musikk-CDer. (Dette forutsetter at du har tålmodighet til å rippe og overføre all denne musikken!).

LES OGSÅ:

Jukeboxen vi nå har sett på heter Archos Jukebox 6000. Når du åpner pakken finner du selve spilleren, hodetelefoner, en USB-kabel og en CD med drivere. Det første du legger merke til er at Archos-spilleren er mye mindre enn Creatives. D.A.P-jukeboxen fra Creative lignet en bærbar CD-spiller, mens Jukebox 6000 minner oss mer om en minidiskspiller. Den er også lettere – 357 gram (Creative D.A.P veier 445 gram).

Less is more?

Denne jukeboxen er temmelig enkelt konstruert. Foran finner vi displayet (betydelig mindre enn Creatives), en av/på-knapp, en menyknapp og avspillingsknappene. Øverst og nederst på spilleren finnes alle inn- og utgangene: USB, hodetelefoner, linje inn og ut, samt strøm. Batteriene er innebygde og kan lades opp med den medfølgende laderen. Spilleren er også forsterket i hjørnene med fire gummiputer, som skal beskytte den mot støt.

Neste steg i testen vår var å installere vidunderet, som dukker opp som egen stasjonsbokstav i Windows Explorer. Deretter kan du overføre alle filene du måtte ønske (foreløpig er det ikke støtte for avspilling av .WMA-filer, men det kommer sannsynligvis en oppgradering av firmwaren som gjør dette mulig). Du kan også overføre andre filtyper, i og med at Jukebox 6000 kan fungere som en vanlig harddisk. Det gjør det svært enkelt å overføre bilder, filmklipp eller dokumenter fra PC til PC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrenset funksjonalitet

Jukebox 6000 er altså mindre enn Creative D.A.P i fysisk størrelse, men den har også færre funksjoner. Det lille displayet tillater ikke avanserte menyer, slik som Creatives display gjør. Det er ikke mulig å sette opp noen form for spilleliste, du kan kun hoppe fra fil til fil. Dette er dumt når du kanskje har hundrevis av filer på spilleren. Da er det ”livsviktig” å ha god oversikt over innholdet på harddisken – har du ikke det, er mye av poenget med å kjøpe en slik spiller borte.

Videre byr heller ikke Jukebox 6000 på særlig mange lydinnstillinger. Faktisk kan du bare stille inn nivået på bass og diskant. Også i denne kategorien vinner Creative med sine mange innstillinger som bør tilfredstille de fleste som er opptatt av lydkvalitet.

Archos Jukebox 6000

Når det gjelder brukervennlighet, er menysystemet til Jukebox 6000 midt på treet. Det er relativt lett å navigere seg gjennom menyene, men designerne har gjort noen tabber. Blant annet er det ikke mulig å regulere volumnivået eksternt – du må gå et par nivåer inn i menyen for å justere lydstyrken. Meget upraktisk!

Archos har heller ikke tatt seg tid til å lage ordentlige hodetelefoner. De som følger med har ikke akkurat verdens beste lyd, men det hadde imidlertid ikke Creatives hodetelfoner heller.

Konklusjon

I testen vår sammenlignet vi Jukebox 6000 direkte med Creatives D.A.P. Det er ganske klart at Creatives løsning er bedre, på grunn av spillerens bredere funksjonalitet og brukervennlighet. D.A.P er en komplett audioløsning, mens Jukebox 6000 er egentlig bare en MP3-spiller med stor kapasitet. Den største fordelen med Archos er den fysiske størrelsen – hvis den av avgjørende for deg, bør du satse på Jukebox 6000. Hvis det er andre faktorer som betyr mer, kjøp deg en D.A.P. Begge spillerne koster omtrent like mye (prisen på Jukebox 6000 er 4.907 kroner inkl. moms).

Archos kommer for øvrig snart med en versjon av jukeboxen med enorme 20 GB kapasitet.

Spilleren distribueres av Mcom og Optical Storage. Testen av Creative D.A.P kan du lese her.