Archos Jukebox 20

Denne dingsen gjør alt. I hvert fall når det gjelder avspilling av media. Til tross for flott funksjonalitet har vi imidlertid noen innvendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Mediespillere med stor lagringskapasitet og mulighet for å avspille diverse filformater er ikke noe nytt. Creatives Jukebox har kommet i flere varianter, Archos har flere modeller bak seg, og Apples iPod har blitt svært populær takket være det stilrene designet.

LES OGSÅ:

Produsenten Archos bestemte seg tydeligvis for å ta et steg videre da de utviklet den nyeste utgaven av sin spiller, for nå er det nemlig mulig å spille av filmer i DivX-format fra jukeboksen. DivX-filmer er fritt tilgjengelige fra diverse fildelingsprogrammer, selv om størrelsen på en hel film overskrider som regel 600 MB.

Grei utforming

Selve spilleren er noe mindre enn lignende produkter fra andre produsenter. Den veier kun 303 gram, som er mindre enn for eksempel den nyeste løsningen fra Creative, som veier 338 gram.
Jukeboksen har en liten skjerm som dominerer fronten av spilleren. Under skjermen finner vi alle de nødvendige knappene som styrer menyene og avspillingen av filer. På sidene kobles USB-kabelen til, lyd- og bilde utgangen samt line inngangen finner vi også der. I tillegg har spilleren en port hvor moduler for utbygging settes i (som støtter mange typer tilleggsutstyr, til og med et digitalt kamera).

image: Archos Jukebox 20

Hjertet av Archos Jukebox er en 20 GB harddisk. Der kan du lagre alle slags filer, og mange av dem kan avspilles via jukeboksen. Du kan høre på MP3-musikk, se på bilder i enten BMP eller JPG-format, og spille av DivX-filmer. Det er også mulig å ta opp lyd som lagres i MP3-format.

I bruk

Før du kommer i gang med å bruke jukeboksen, må du installere programvaren som følger med. Spesielt hvis du har tenkt å spille av filmer, må du installere en konverter som gjør om DivX til MPEG4, som da kan leses av spilleren.

Selve jukeboksen dukker opp som en egen stasjon i Windows Explorer, og det er svært enkelt å overføre filer frem og tilbake. Tilkoblingen er dessverre begrenset til USB 1.1. Det er mulig å kjøpe tilleggsmoduler som har støtte for både FireWire og USB 2.0, men vi skulle gjerne sett minst én av disse teknologiene innebygd.

image: Archos Jukebox 20

Som sagt må du konvertere DivX-filmer til MPEG4, og det tar litt tid. Skal du konvertere et helt bibliotek med filmer for å ta med på hytta, må du belage deg på å bruke en god stund foran PCen.

Når du først har lagt inn alle filene, er det bare å spille dem av. Musikkavspillingen fungerer uproblematisk, og du kan stille inn på bass- og diskantnivået, samt en del andre lydparametre. Dessverre er de medfølgende hodetelefonene en flaskehals, siden de rett og slett ikke er spesielt bra.

Spille musikk er imidlertid noe de fleste andre kan. Det vi lurer på er hvordan avspillingen av filmer foregår?

Du kan se dine DivX-filmer på den innebygde skjermen, noe som naturligvis begrenser kvaliteten kraftig. Det er imidlertid fort gjort å koble spilleren til en TV via den medfølgende kabelen. Da er det bare å trykke på en knapp, så har vi fullskjerms DivX-film på TV. Kvaliteten på bildet avhenger av kvaliteten på selve filen, så dette er varierende. Likevel – det er svært morsomt å kunne se nedlastede filmer på en skikkelig TV, og takket være den store harddisken kan du ha med deg flere titalls filmer hvis du skal ut og reise og ikke vil unnvære filmsamlingen.

image: Archos Jukebox 20

Vi er totalt sett fornøyd med mulighetene for avspilling av de forskjellige filene, og synes at jukeboksen byr på mange morsomme muligheter. Det er likevel noen momenter som hindrer oss fra å gi spilleren toppkarakter.

Først og fremst er det menysystemet som plager oss – det er lite oversiktlig og vanskelig å betjene. Det er vrient å gå tilbake til hovedmenyen etter å ha utført diverse funksjoner, og responsen er ikke alltid tilfredsstillende.

Konklusjon

Archos Jukebox 20 er uten tvil en morsom dings som byr på mange flotte muligheter. Avspilling av DivX-filmer er en velkommen nyhet, og vi håper at flere produsenter vil lansere produkter med en slik mulighet.

image: Archos Jukebox 20

Hadde betjeningen vært enklere, ville vi anbefalt dette produktet uten forbehold. Slik det er nå, er det en meget funksjonell, men ikke helt brukervennlig maskin.

En pris på rundt 4.600 kroner er i alle fall ganske hyggelig, med all den funksjonaliteten du får for pengene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!