Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin

Når man har sett omtrent det som er av MP3 spillere på nært hold, uten at fristelsen har blitt så stor at man har kjøpt noe - da er man muligens litt sær. Likevel venter man på "den rette" - og stort nærmere enn Gmini er det vanskelig å komme.

Publisert
Sist oppdatert

I september fikk vi for første gang kikke på en Archos Gmini 400, og vi skrev om vårt førsteinntrykk i denne artikkelen. Nå har vi hatt Gmini en stund, og her er våre betraktninger og erfaringer.

Ønskelisten

Små bærbare apparater får stadig flere funksjoner. Slik har det vært lenge, og vi har ventet lenge på at en liten enhet med den riktige kombinasjonen av egenskaper skulle dukke opp.

En ren harddiskbasert MP3-spiller har ikke vært på ønskelisten vår. Siden vi også jobber en del med musikk, har også opptaksfunksjon stått på ønskelisten. Siden opptakene er ment å skulle kunne redigeres, prosesseres og kanskje brukes videre, er opptak i ukomprimert wav-format en forutsetning.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Linjeinngang med kurante konvertere har derfor vært en forutsetning. Det er derimot ikke noe krav om tilfredsstillelse av de helt store audiofile kvalitetene, derfor er 16-bit 44,1 KHz tilstrekkelig.

Siden vi tar en god del bilder med våre digitalkameraer, som begge (Canon G1 og EOS 300d) bruker CF-kort, var kortleserfunksjon også et sterkt ønske. I tillegg måtte det være mulig å se bildene i bra kvalitet, med mulighet for zoom.

Dette var den ”nyttige” delen av ønskelisten. Den er god å ha når man skal rettferdiggjøre et kjøp, både overfor seg selv og for familie, kolleger osv...

I tillegg kommer underholdningsfaktoren. Vår ønskemaskin måtte selvsagt fungere bra som MP3-spiller. Den skulle ikke kreve spesiell programvare, men fungere som en harddisk når den kobles til PCen.

Mulighet for avspilling av video på en lommemaskin gir høy gadget-faktor. Det er faktisk også veldig praktisk for en som bruker offentlige transportmidler i stor grad og ellers er passasjer. Da kan man bruke ellers kjedelig reisetid til å se filmer, og opptak fra TV-sendinger gjort med TV-kortet i PCen. I tillegg er det artig å samle morsomme snutter som det jo er en del av på nettet, innimellom alt søplet.

Siden man også har DV-kamera, kan det selvsagt være stas å legge inn utvalgte egne produksjoner, som man kan plage andre med når anledningen byr seg...

Gmini 400 – drømmemaskin?

Tidligere modeller fra Archos har hatt flere av egenskapene vi har vært ute etter. Men de har vært klumpete og dyre, og en del av funksjonene har forutsatt bruk av tilleggsutstyr. Dermed har løsningen ikke vært spesielt elegant, verken estetisk eller praktisk.

Da Archos AV420 dukket opp var vi svært fristet. Men den var fysisk sett i største laget, og dyrere enn vi var villig til å strekke oss.

Samtidig fikk vi høre om Gmini, den mindre varianten, og forventningene ble høye.

Det viste seg at dette var maskinen som vi hadde ønsket oss. Den er ikke helt perfekt, men man må ikke ”la det beste bli det godes fiende” som det heter.

Fysisk er den på størrelse med en iPod. Overflaten er ikke spesielt følsom verken for riper eller fingeravtrykk.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Den minner om en Gameboy, og er også en spillmaskin, men det er ikke noe vi selv er opptatt av.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


I bruk – lyd.

Som MP3-spiller er den helt utmerket. Det som ikke er så stas er programvaren som følger med. Dette er gratisutgaven av MusicMatch Jukebox, som er treg og klønete.

Men det finnes mengder av alternative rippe-programmer, du kan overføre mapper og filer manuelt, eller bruke den med Windows Media Player 10 (som fungerer utmerket etter vår smak) eller iTunes på Mac. Det finnes plug-ins til begge.

Overføringen av filer med USB2.0 er lynrask.

Det som er stilig er at Gmini selv leser tag’ene i MP3-filene og sorterer musikken etter album, artist, sjanger osv. Du behøver altså ikke gjøre noe som helst, bare sørge for at rippe-programmet du bruker registrerer denne informasjonen.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Samtidig beholdes den mappestrukturen du velger, Gmini endrer ingen ting på disken, den bare presenterer informasjonen. Smart.

Og lyden? Den er helt utmerket. Det som er mest avgjørende er jo hva du lytter med, og øreproppene som følger med er ikke all verden. Hvordan slike passer inn i ens ører teller jo langt mer enn all verdens målinger av frekvensgang og forvrengning. En millimeter i en eller annen retning inne i øret endrer jo alt.

Vi har kjøpt et par KOSS PortaPro. De fungerer utmerket. Det er ikke mulig å sprenge trommehinnene med disse, men det fungerer f.eks. helt ok på fly. Det holder for oss. Og vi er ikke noen pingle når det gjelder lyd.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Vi har også testet Gmini i et par live-opptak. For oss som har holdt på med lyd siden Tandberg og Revox rulet, er det morsomt at hele opptaksapparatet nå er på størrelse med blokken vi hadde i lomma for å gjøre notater i den gangen.

Kvaliteten er helt utmerket. Signal/støy er så lav i opptakeren (ca 100 dB) at det er vår eksterne mikrofonforsterker/mikser som setter grensene. Dessuten er det uansett langt mer bakgrunnsstøy i opptakslokalene enn det elektronikken bidrar med.

CF-leser og bildevisning

Gmini tar bare CF-kort av type 1. Vår gamle Microdrive er dermed ikke mulig å bruke. Men denne er uansett på vei over i arkivet, nye og raskere CF-kort står på innkjøpslisten.

Bruken er svært enkel. Du setter inn kortet, det blir registrert i operativsystemet på Gmini, og du kan åpne mappene og se på bildene direkte. Akkurat som når du setter inn et CF-kort i en kortleser på PC.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Så kan du kopiere enkeltfiler eller hele mapper fra CF-kortet til disken. Enkelt og greit.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin
Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin
Du kan vise 1, 4 eller 9 bilder samtidig på skjermen, eller du kan ha bildene på høyre side og fil-liste på venstre side.

Det er 3 nivåer med zoom.

Video

Gmini spiller av DivX-filer (Mpeg4 SP) med lyd i MP3 eller ADPCM format. Det er ingen mulighet for å ta opp video, slik det er med storebrødrene i AV400-serien.

Archos Gmini 400 - helt overlegen altmuligmaskin


Filene må konverteres på PCen før de lastes over. Det følger med et skall-program til VirtualDub, og du må selv sørge for å ha lastet ned DivX-plug in.

Denne løsningen slik den serveres er ganske begrenset med hensyn til formater som ”spises”. Vi brukte i stedet DrDivx, som konverter det meste, med utmerket resultat. De filene det ikke konverterte streamet vi i sanntid til VCD-format med VideoLAN, og derfra kunne de konverteres med DrDivx.

Videoformater er forøvrig et sant virvar, og konvertering tar tid. Her er det bare å komme med all den prosessorkraft som er tilgjengelig.

Resultatene var utmerket, med godt råmateriale ser det sylskarpt ut på LCD skjermen til Gmini. Den er på 2,2" har 220x176 piksler og viser 262 000 farger.

Kobler du Gmini til ekstern TV blir kvaliteten som et godt VHS-opptak.

Vi har ikke opplevd noen form for hakking under avspilling, den er helt strøken.

At skjermen er liten gjør at du må holde spilleren i fanget for å få et ok visuelt format. Vi har brukt den både på fly og på landeveien, og det fungerer faktisk bedre enn vi hadde trodd.

Konklusjon

Med bedre hodetelefoner og selvplukket programvare dekker Gmini alle våre behov for mediaboks i lommeformat.

Det eneste vi har å bemerke er at den skulle hatt linjeinngang og AV-utgang på innebygde jacker, i stedet for den helt spesielle overgangen som følger med. Men dette er en bagatell.

Overgangsplugg på plass
Overgangsplugg på plass Vis mer


Spilletiden er oppgitt til 10 timer musikk og 5 timer video. Så lenge kommer vi aldri til å bruke den i ett strekk, så det er tilstrekkelig.

Og prisen?

Gmini 400 med 20 GB harddisk koster 3 019 kroner hos MPX.

Se flere bilder av Gmini med tilbehør

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer