Archos AV420

Archos AV420

Har du lyst på en videoopptaker, lydopptaker, video/lyd- avspiller, portabel harddisk i lommeformat? Vi har testet Archos AV420

Publisert
Sist oppdatert

Archos har lenge vært en av pionerene for mobile multimediaenheter. Utviklingen har gått rimelig raskt, fra den tidlige varianten Multimedia 20 fra høsten 2002, testen finner du her, via AV300-serien til dagens AV400 serie.

Det viktigste nye i 400-serien er den innebygde opptaksmuligheten for video, samtidig som designet og konstruksjonen er lekrere, lettere og mer kompakt.

Du kan lese vår forhåndsomtale av AV400 i denne artikkelen.

Her kan du se bilder av AV420 med tilbehør

I praktisk bruk

Spilleren gir inntrykk av solid konstruksjon, knappene er faste i fisken og gir god betjeningskomfort. Skjermen er ren luksus i forhold til andre spillere vi har sett, på høyde med de aller beste PDAer.

Menysystemet og betjeningen er nærmest selvforklarende. Med de fire pilknappene velger man funksjon, og knappen i midten fungerer som en ”enter”-knapp. Den femte knappen fungerer som en ”Esc”-tast og går et trinn opp i menysystemet eller avbryter. De tre funksjonstastene gir ytterligere valg, som kommer fram i feltene nederst på skjermen.

Avspilling av de forskjellige formatene er svært overbevisende. Lyden er utmerket, her er hodetelefonene/anlegget som brukes viktigere for kvaliteten enn signalet fra spilleren.

Digitalbilder er skarpe og fine, og video på den lille skjermen er skarp og fin.

Ved nærmere ettersyn ser man at ikke alle bildebevegelser er helt jevne. De samme videofilene avspilt på en kraftig PC er tydelig bedre. Men det er ikke veldig sjenerende, det er bare ikke helt perfekt.

Videoopptak

Vi koblet basestasjonen til SCART-kontakten på videomaskinen vår, og fikk dermed tak i signalet fra TV-apparatet. Alle kabler følger med, med 2 SCART overgangskontakter for henholdsvis inn og ut-signal. Hvordan dette kobles til forskjellig TV/videoutstyr man har, er godt forklart i manualen, og alt virket som det skulle.

Video-signalet detekteres, du ser bilde og hører lyd på AV400 og det er bare å trykke på knappen for å starte opptak.

Archos AV420


Kvaliteten er "nesten SVCD" i følge Archos. Det vil i praksis si at opptaket er tilfredsstillende når du ser det på LCD-skjermen til en AV400. Ser du opptaket på en stor TV blir resultatet ikke fullt så sjarmerende. Det er en god del synlig støy, ekstra konturer og forstyrrelser i bevegelsene.

Lyden er helt kurant.

Det er mulig å forhåndsprogrammere TV-opptak, men det er noe Reodor Felgen over dette. Det følger med en infrarød sender, som du kan definere til å imitere signalene fra fjernkontrollen til en TV, videomaskin eller TV-tuner. Denne må festes slik at den både kan sende signal til den infrarøde sensoren i f.eks. videospilleren, og samtidig ikke skjermer for den ordinære fjernkontrollen.

I USA kan man hente TV-programoversikt fra Yahoo TV og overføre dette til AV400, og dermed enkelt sette opp hvilke programmer man vil ta opp. I Norge blir dette dessverre en helt manuell affære, som en hvilken som helst VHS eller DVD-opptaker.

Lydopptak

Maskinen er i utgangspunktet ypperlig for lydopptak, med sin brukervennlighet takket være den store skjermen. At den tar opp ukomprimert i wav-format gjør den egnet til en lang rekke profesjonelle områder, ved intervjuer, musikkopptak for reportasjeformål, opptak av prøver for skuespillere, dansere og sangere osv.

Archos AV420


Archos AV420


Det som trekker litt ned er at du trenger en overgang for å kunne koble til linje inn. Denne er ikke standardutstyr, og dokkstasjonen som følger med er ikke egnet til annet enn å stå fast oppkoblet hjemme i stua. Med sine 7 kabler av god lengde har den et visst slektskap med blekkspruten...

Kvaliteten på opptaket virker helt utmerket, men vi har ikke fått satt den på de virkelig store utfordringene, som f.eks. opptak av klassisk musikk med profesjonelle mikrofoner og forforsterkere.

Kortleser

På den ene kortsiden finner vi en kortleser for Compact Flash kort av type 1. Her kan du kopiere bilder fra digitalkameraet direkte til harddisken i AV400 - perfekt for fotografer i felten.

Det finnes overganger til andre typer minnekort.

Konklusjon

Til tross for noen begrensninger når det gjelder opptakskvalitet på video, så er dette det perfekte media-apparatet for de som er mye på farten. Maskinen er kompakt, lett å betjene og har skyhøy gadget-faktor.

Den kan også være en svært nyttig maskin for en rekke profesjonelle brukere innen kreative yrker, for salgsfolk og alle andre som gjerne vil bringe med seg lyd og bildemateriale som kan vises fram overalt.

Pris og levering

AV420 med 20 GB disk koster ca 4500 kroner inkl mva, og er tilgjengelig både i flere nettbutikker og over disk.

AV480 med 80 GB disk vil ligge på rett under 7000 kroner, og blir tilgjengelig i løpet av september.

Norsk distributør er Itegra, som kan kontaktes for nærmere informasjon og hvilke forhandlere som selger AV400 og andre produkter fra Archos.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer