HVA TAR PLASS? En av de nye funksjonene i MacOS Sierra er et diskverktøy som hjelper deg å frigjøre ledig plass. Foto: Pål Joakim Pollen
HVA TAR PLASS? En av de nye funksjonene i MacOS Sierra er et diskverktøy som hjelper deg å frigjøre ledig plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slik frigjør du plass med MacOS Sierra

Apples nye funksjon hjelper deg å rydde opp

Kanskje kan du slette flerfoldige gigabyte.

Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten kom den siste versjonen av Apples operativsystem, og blant nyhetene denne gangen er blant annet at Siri har kommet på Mac, støtte for klipp og lim på tvers av enheter, bilde-i-bilde-støtte i Safari, opplåsning via Apple Watch og flere oppdaterte Apple-apper.

Disse kan du lese mer om i vår første gjennomgang av MacOS Sierra.

Men det er også andre ting som er oppdatert både over og under panseret. I dag har turen kommet til det nye verktøyet som hjelper deg med å rydde opp på harddisken, og det kan være ekstra nyttig om du begynner å gå tom for plass.

Her finner du det

For å finne Apples nye verktøy, klikker du på epleikonet helt øverst til venstre på skjermen og deretter på «om denne maskinen».

Da får du opp følgende bilde:

<strong>HER:</strong> Trykk på eplet og «om denne maskinen», så kommer dette vinduet frem. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
HER: Trykk på eplet og «om denne maskinen», så kommer dette vinduet frem. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her vil du trykke videre på «lagring» på toppen av det nye vinduet, og da regner operativsystemet ut hvordan lagringsplassen er brukt:

Apples nye funksjon hjelper deg å rydde opp

Du kan bevege markøren over hver del av denne oppdelingen for å se hva den inneholder. Delen helt til høyre er skravert (kommer ikke så godt frem på vårt skjermbilde) og er plass som kan frigis ved behov; typisk ting det allerede finnes en sikkerhetskopi av i iCloud. Det gjør i så fall operativsystemet av seg selv om det er nødvendig.

Flere detaljer når du trykker «administrer»

Som du ser er det en «administrer»-knapp der, så la oss trykke på den.

Her må du typisk vente en liten stund på at programmet regner ut hvor mye diskplass som brukes til hva, men når det er ferdig, får du en god oversikt:

Apples anbefalinger på toppen kan være en rask vei til å frigjøre plass.
Apples anbefalinger på toppen kan være en rask vei til å frigjøre plass. Vis mer

Alle elementene i venstre marg kan klikkes på, bortsett fra «System», som er lagringsplass du ikke får gjort noe med. På toppen er Apples anbefalinger. Blant annet kan du enkelt frigjøre plass ved å slette iTunes-filmer du allerede har sett (disse kan lastes ned på nytt om du vil se dem igjen) eller slå på en funksjon der ting som ligger i papirkurven automatisk blir slettet etter 30 dager.

For – som på Windows slettes ikke filer når du legger dem i papirkurven. Det gjøres først når du tømmer den (prikk med to fingre på søppelkassen i docken og velg «tøm papirkurv»).

En annen mulighet for å frigi plass er å flytte filer til Apples nettskytjeneste, iCloud. Med en kopi i nettskyen kan de slettes lokalt slik at de ikke opptar plass på harddisken, men her må du betale om du trenger mer enn 5 GB lagringsplass.

Gå igjennom hver og én

Som du ser er hver gruppering av filer angitt med hvor mye plass de opptar på disken. I mitt tilfelle er det for eksempel noe overraskende at 20 gigabyte går med til e-post, så der bør jeg kanskje rydde opp. Dette må man dog gjøre i e-postappen, så her kan ikke

Via iOS-filer-valget ser jeg også at jeg har flere sikkerhetskopier av iOS-enheter, blant annet en fra 2014, som jeg neppe kommer til å gjenopprette fra igjen, og som trygt kan slettes.

<strong>DE STØRSTE FILENE:</strong> Via dokumenter-valget kan du se de største filene på harddisken – en kjapp vei til å frigjøre noen gigabyte. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
DE STØRSTE FILENE: Via dokumenter-valget kan du se de største filene på harddisken – en kjapp vei til å frigjøre noen gigabyte. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dokumenter-valget viser filer både fra dokumenter, nedlastinger og skrivebord og utgjør i mitt tilfelle over 50 GB.

Da er det kjekt at Apple har samlet de største filene i én visning, slik at jeg kan gå igjennom og slette noen av de mange DJI Phantom 4-videoene eller lignende.

LES OGSÅ:
Så lenge kan du forvente at en harddisk lever
Dette merkelige trikset frigjør lagringsplass på iPhone
Minnekort kan utvide lagringsplassen på telefonen din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer