11 tips for å komme i gang med Apple Pages

Apples gratis Word-alternativ er enkelt å bruke

Her er litt starthjelp.

PENE DOKUMENTER PÅ 1-2-3: Tekstbehandlingsprogrammet Pages lar deg lage pene tekstdokumenter ved hjelp av forhåndsdefinerte maler. Foto: Kirsti Østvang
PENE DOKUMENTER PÅ 1-2-3: Tekstbehandlingsprogrammet Pages lar deg lage pene tekstdokumenter ved hjelp av forhåndsdefinerte maler. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pages er navnet på Apples alternativ til Word. Det følger gratis med alle Mac-er, iPhone-er og iPad-er, og er en del av en «kontorpakke» hvor også Numbers (regneark) og Keynote (presentasjoner) følger med.

Pages er ganske annerledes å bruke enn Microsofts tekstbehandlingsprogram, men man får mer eller mindre gjort det samme.

Her er 11 tips for å komme i gang med Pages. Merk at noen av tipsene kun fungerer på Mac.

1. Alltid start med et nytt dokument

Lei av mal-velgeren som bestandig dukker opp hver gang du skal opprette et nytt dokument?

På Mac, gå til menyen «Pages» og trykk på «Valg…».

I fanen «Generelt», kan du under «For nye dokumenter» velge «Bruk mal», og så velge malen «Tom» om du ønsker et helt tomt dokument.

Du kan også velge andre maler om du ønsker, naturligvis.

RETT PÅ TOMT DOKUMENT: Starter du som regel fra "skratsj", er det bare å endre til denne innstillingen. Foto: Kirsti Østvang
RETT PÅ TOMT DOKUMENT: Starter du som regel fra "skratsj", er det bare å endre til denne innstillingen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

2. Definer avsnittsstiler

Skal du lage en overskrift i dokumentet ditt, kan du markere teksten og så velge den såkalte avsnittsstilen manuelt fra tekst-menyen til venstre. Men du kan også bruke hurtigtaster til dette.

For å lage en avsnittsstil-snarvei, klikk på nedoverpilen for å få opp rullegardin-menyen med avsnittsstiler. Klikk deretter på bortover-pilen ved siden av den aktuelle avsnittsstilen, klikk på «Snarveier» og velg ønsket F-tast.

Så skal det bare være å trykke på den valgte F-tasten når du ønsker å endre tekst til en overskrift, undertittel og så videre.

KJAPPERE FORMATERING: Opprett snarveier til avsnittsstilene dine, så du raskere kan formatere utseendet på tekstdokumentet ditt. Foto: Kirsti Østvang
KJAPPERE FORMATERING: Opprett snarveier til avsnittsstilene dine, så du raskere kan formatere utseendet på tekstdokumentet ditt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Merk! Sitter du med en Mac som ikke har rene F-taster, hold inne fn-tasten og tilsvarende nummer i stedet.

3. Koblinger i tekst

Ønsker du å legge inn en kobling til en nettside i ord i teksten din?

På Mac er det aller enkleste å markere teksten du ønsker å lenke til og bruke snarveien Cmd-K. Skriv inn adressen, og trykk deretter hvor som helst utenfor dialogboksen når du er ferdig.

RASKEST MED HURTIGTASTER: Bruk Cmd-K når du skal legge til en kobling i teksten din. Foto: Kirsti Østvang
RASKEST MED HURTIGTASTER: Bruk Cmd-K når du skal legge til en kobling i teksten din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også høyreklikke og velge «Legg til kobling», for så å velge «Nettside», og så gjøre det samme som nevnt over.

I tillegg til en vanlig URL, kan du også legge inn kobling til «E-post», som er ganske selvforklarende, samt «Bokmerke».

Sistnevnte lar deg opprette bokmerker valgte steder i teksten, basert på for eksempel overskrifter. Dette er nyttig hvis du vil lage en innholdsfortegnelse.

I iOS må du markere teksten, og så velge «Kobling» fra dialogboksen som kommer opp på skjermen.

4. Lim inn tekst uten å beholde formatering

Av og til hender det man trenger å lime inn tekst man har klippet fra en nettside eller lignende, og da vil man gjerne ikke ha med formateringen som følger med.

I stedet for å trykke på Cmd-V som vanlig, trykk på Cmd-Alt-Shift-V.

Teksten som limes inn får den samme stilen som avsnittet den limes inn i.

5. Organisere bilder i tekst

Limer du inn et bilde i dokumentet ditt og deretter nedkalerer det (det kommer opp i full bredde først), vil teksten brytes automatisk rundt - som vist på bildet nedenfor.

Ønsker du å endre dette, for eksempel slik at teksten legger seg kun over og under bildet - ikke rundt? Trykk på bildet, gå til fanen «Ordne» i sidelinjen til høyre, og velg et annet format under «Tekstbryting».

JUSTER BILDER: Du kan klippe et bilde fra en annen kilde og lime det rett inn i Pages-dokumentet ditt, for deretter å justere hvordan det er plassert i teksten din. Som standard havner teksten rundt. Foto: Kirsti Østvang
JUSTER BILDER: Du kan klippe et bilde fra en annen kilde og lime det rett inn i Pages-dokumentet ditt, for deretter å justere hvordan det er plassert i teksten din. Som standard havner teksten rundt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

6. Bytte fra små til store bokstaver

Du kan enkelt endre bokstavtyper i teksten din, for eksempel om du vil gå fra små til store bokstaver.

På Mac, bare marker teksten det gjelder, gå til menyen «Rediger» og velg «Endre bokstavtype».

SPAR TID: I stedet for å skrive inn teksten din på nytt i store bokstaver, bruk denne funksjonen. Foto: Kirsti Østvang
SPAR TID: I stedet for å skrive inn teksten din på nytt i store bokstaver, bruk denne funksjonen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan velge mellom både store og små bokstaver, samt stor forbokstav. Med siste får du stor forbokstav på hver ord du har markert.

I iOS, marker teksten du vil forandre, trykk på malingskost-ikonet oppe til høyre.

Ved siden av knappene for uthevet, kursiv og understreket tekst, trykk på Mer-knappen med de tre prikkene.

Da kommer du til en ny Tekstvalg-meny hvor du blant annet kan bytte mellom små og store bokstaver.

7. Ordteller

Å se hvor mange tegn man har skrevet - eller ikke skrevet - i dokumentet sitt kan komme godt med.

For å få opp ordteller på Mac, gå til menyen «Vis», og velg «Vis tegnantall».

I iOS er du nødt til å gå til Visningsvalg-menyen ved å trykke på ikonet ved siden av «Dokumenter» øverst til venstre. Herfra kan du skru på «Ordtelling».

Apples gratis Word-alternativ er enkelt å bruke

Trykker du på ordtellings-boksen, vil du få opp mer statistikk enn hvor mange tegn du har skrevet, som antall ord, avsnitt og sider.

Du kan for øvrig flytte rundt på ordtellings-boksen ved å ta tak i den og dra med musepekeren eller fingeren.

8. Spor endringer

Ønsker du å gjennomgå teksten din, eller få noen andre til å gjøre det for deg, kommer spor endringer-funksjonen godt med.

På Mac kan du skru på denne ved å gå til menyen «Rediger» og velge «Spor endringer».

KORREKTURFUNKSJON: Har du fått noen andre til å lese over dokumentet ditt med Spor endringer-funksjonen, kan du gjennomgå og eventuelt godta eller forkaste endringene etterpå. Foto: Kirsti Østvang
KORREKTURFUNKSJON: Har du fått noen andre til å lese over dokumentet ditt med Spor endringer-funksjonen, kan du gjennomgå og eventuelt godta eller forkaste endringene etterpå. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I iOS gå til Mer-menyen (de tre prikkene øverst til høyre), velg «Spor av endringer» og skru på «Sporing».

9. Lagre som Word-dokument

Selv om det etter hver er mange som har fått tilgang på Pages, er det fortsatt Word som dominerer når det kommer til tekstdokumenter.

Vil du at ditt Pages-dokument skal kunne åpnes i Word, kan du enkelt lagre det i docx-format.

På Mac, gå til menyen «Arkiv», velg «Eksporter til» og deretter «Word». Under «Avanserte valg» kan du også velge å lagre det som det eldre doc-formatet ( kompatibelt med Word 1997-2004).

WINDOWS-VENNLIG: Det er fullt mulig å lagre Pages-dokumentet ditt i Word-format. Foto: Kirsti Østvang
WINDOWS-VENNLIG: Det er fullt mulig å lagre Pages-dokumentet ditt i Word-format. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I iOS, trykk på Mer-menyen med de tre prikkene, velg «Eksporter» og deretter «Word». Velg deretter om du vil dele dokumentet med noen eller lagre det til for eksempel Dropbox.

10. Tilpass verktøylinjen

Er det noen av verktøyene i Pages du bruker mye og som du ikke finner i den forhåndsdefinerte verktøylinjen i toppen?

På Mac kan du tilpasse denne ved å høyreklikke på verktøylinjen, og så velge «Tilpass verktøylinjen» fra menyen som spretter opp.

Kanskje du savner en utskriftsknapp? Finn «Skriv ut»-symbolet og bare dra og slipp det over i verktøylinjen din (Jo da, du kan også bruke snarveien Cmd-P).

DRA OG SLIPP: Er det en funksjonsknapp du savner i verktøylinjen din? Det er mye mulig du kan legge den til. Foto: Kirsti Østvang
DRA OG SLIPP: Er det en funksjonsknapp du savner i verktøylinjen din? Det er mye mulig du kan legge den til. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

11. Samarbeid

Som i Google Dokumenter, kan du jobbe på dokumenter sammen med andre i Pages, med funksjonen «Samarbeid».

For å dele et dokument med andre, trykk på Samarbeid-ikonet oppe til høyre på verktøylinjen på Mac.

JOBB SAMMEN: Invitert andre til å få lov til å redigere Pages-dokumentet ditt. Foto: Kirsti Østvang
JOBB SAMMEN: Invitert andre til å få lov til å redigere Pages-dokumentet ditt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Velg hvordan du ønsker å invitere til deling. Det enkleste for de fleste vil nok være e-post (via programmet Mail).

Under «Delingsvalg» kan du bestemme hvem som skal ha tilgang til dokumentet (enten kun de du inviterer eller alle med koblingen) samt hva slags tillatelse de skal ha (om de kan gjøre endringer eller kun lese det).

Trykk på «Del» , og velg deretter hvem du ønsker å dele med.

I iOS går du til Mer-menyen ved å trykke på de tre prikkene øverst til høyre, velger «Samarbeid med andre» og gjør det samme som over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer