Apples G3-modeller selger vanvittig, mye nytt kommer

iMac dominerer stadig bildet, men nye G3-modeller lanseres tidligere enn ventet. Versjon 8.5 av MacOS er kommet i ny betautgave, og forventes lansert 9 oktober, med flere gode forbedringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. august satte Apple ned prisene i USA på G3-modellene og det er nå omtrent umulig å skaffe disse fra distributørene. Det finnes fremdeles maskiner ute hos en del forhandlere, men disse er også i ferd med å "forsvinne". Muligens som et resultat av dette, sier ryktene fra Mac-miljøet i USA at de nye G3-modellene med prosessorhastigheter på 266 MHz til 366 MHz lanseres allerede før iMac, rundt den 12 august.

Nye G3-modeller

De nye modellene vil komme i stort sett de samme konfigurasjonene som de tidligere utgavene:

266 MHz bordmodell 32MB/4GB/24x CD
300 MHz bordmodell 64MB/6GB/ZIP/24x CD
333 MHz minitårn 64MB/8GB/AV/ZIP/24x CD
366 MHz minitårn 128MB/4GB UltraWide/24x CD

I Norge opererer Apple med litt avvikende konfigurasjoner.

Prisnivået i USA ligger på fra 1599 til 2999 USD før skatter og avgifter, i Norge og Europa ellers ligger prisene fremdeles en del over dette.

Det forventes ikke at de nye maskinene inneholder annet nytt enn raskere prosessorer.

Nytt tilleggsutstyr

Apple vil sannsynligvis lansere en egen FireWire-løsning i form av et PCI-kort og tilleggsprogrammer. Tilgangen på periferienheter forventes å øke kraftig utover neste år for denne nye, raske seriebussen, både for lagringsmedia og andre enheter som scannere, video og lydutstyr.

MacOS 8.5

Denne versjonen inneholder svært mye nytt som gjør den vesentlig raskere enn tidligere versjoner:

8.5 støtter bare PowerPC-maskiner, og enda flere programelementer er nå skrevet om bare for denne maskintypen.

Finn fil-programmet er helt nytt, hjelpesystemet støtter nå også HTML, Disk-førstehjelp er integrert og vil automatisk bli startet opp ved oppstart hvis maskinen har blitt slått av på en unormal måte. Mange systemtillegg er også blitt kraftig oppdatert og gjør at det er store gevinster i ytelse, både i grafikk- og filhåndtering.

Den norske versjonen vil komme senere, dato er enda ikke fastsatt.

Detaljerte iMac-spesifikasjoner

Apple har lagt ut detaljerte maskinspesifikasjoner på sine utviklersider. Den teknisk sett mest interessante nyheten er at ROM-brikken, hvor Mac'ens sjel alltid "har holdt hus" i form av essensen av programkoden, er langt mindre enn på tidligere modeller. Nå ligger det bare nødvendig kode for oppstart i ROM, mens resten lastes inn i minnet (RAM) fra disk sammen med resten av operativsystemet.

Denne løsningen gir først og fremst økt fleksibilitet, men også en liten forbedring av ytelsen. Senere Mac-modeller vil også bli bygget over samme lest.

USB

Det har blitt lansert en god del USB-utstyr, og mye av dette vil fungere også på iMac. MIDI og lyd over USB derimot, vil ikke støttes av MacOS før til neste år en gang, selv om det snart dukker opp enheter både fra Roland og Opcode som tilbyr dette på PCer. iMac ser derfor ikke ut til å bli noen musikk-Mac - foreløpig.