Nye Macbook pro har 2880x1800-oppløsning og er tynnere enn forgjengeren. Foto: Engadget, gjengitt med tillatelse
Nye Macbook pro har 2880x1800-oppløsning og er tynnere enn forgjengeren. Foto: Engadget, gjengitt med tillatelseVis mer

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion

Tim Cook og resten av Apple-gjengen viste frem selskapets nyheter i kveld.

Denne uka er det duket for Apples årlige utviklerkonferanse, og tradisjonen tro sparker Tim Cook gang i gang uka med en keynote der nyhetene blir presentert.

Macbook Air var første post på programmet, som nå får Ivy Bridge-prosessor, USB3-port og opp til 512GB flashminne. Den selges allerede fra i dag, til lavere priser enn forgjengeren.

Den største nyheten var imidlertid "neste generasjon" Macbook Pro.

De gamle 13- og 15-tommerne ble oppgradert som forventet med nye prosessorer og annet som seg hør og bør, men den nye 15,4-tommeren er virkelig verdt å notere seg.

Ny Macbook Pro

Med skjermoppløsning på 2880x1800 firedobler Apple skjermoppløsningen over den gamle 15-tommeren, og den nye Macbook Pro-varianten er også tynnere og lettere. 1,8cm tykk og ganske nøyaktig 2 kilo. Apple har også optimalisert OSX for den nye skjermen, blant annet med nye versjoner av fotoprogrammet Aperture og videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro.

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


På innsiden – opp til 768GB flashminne, de raskeste Intel-prosessorene (firekjerners i5/i7), opp til 16GB arbeidsminne, GeForce GT 650M skjermkort, HDMI, 2x USB3, SD-kortleser, 2x Thunderbolt … Apple skryter også av lyden på den nye Macbook Pro-en, som de hevder er de beste høyttalerne de har hatt i en notebook noensinne.

Prisene starter i USA på $2199 og sendes ut allerede i dag. Vi tipper 17-18000 for den billigste utgaven av nye Macbook Pro her til lands.

Mountain Lion

Apple presenterte også sin til nå siste versjon av OSX; Mountain Lion. Med hundrevis av nye funksjoner er dette nok en "major" oppdatering. Her er noen av de nye funksjonene:

 • Full iCloud-integrasjon - Logg på, og vips, så synkes alt du har av dokumenter, innstillinger etc. på tvers av enhetene. Ekstra kjekt for deg med flere Mac-maskiner, altså.
 • Nye programmer - Med messages kan du bruke iMessage direkte fra OSX. Med andre ord vil meldinger du tar i mot på iPhone eller iPad også dukke opp her, slik at du kan svare på dem direkte. Andre nye programmer er reminders (påminnelser) og notes (notater)
 • Nytt varslingssenter - Fungerer relativt likt som i iOS, der man får listet ut varsler og kan få dem i såkalte "toasts" øverst i hjørnet. Det spørs om ikke skaperne bak Growl mister noen brukere nå.

  Med det nye meldingsprogrammet kan du snakke via iMessage fra datamaskinen. Foto: Engadget
  Med det nye meldingsprogrammet kan du snakke via iMessage fra datamaskinen. Foto: Engadget Vis mer


 • Stemmestyring - Nå kan du diktere hva maskinen skal skrive på tvers av hele operativsystemet. Også i Microsoft Word, som Apple fleiper med.
 • Ny delingsmeny - Lar deg dele ting på tvers av operativsystemet, som på epost, Twitter, Flickr eller hva det måtte være. Det sies ingenting om denne er mulig å tilpasse med flere tjenester.
 • Power nap - Denne likte vi. I Mountain Lion sørger operativsystemet for å ta backup, oppdatere programmer etc. når maskinen er satt i dvale.
 • AirPlay - Nå kan du enkelt flytte bildet over på en Apple TV slik du kan på iPhone og iPad. Vi lurer litt på hvordan dette fungerer med den nye Macbook Pro-varianten (med ekstrem oppløsning), men det har de sikkert tenkt på.
 • Game center - På samme måte som i iOS. Du kan spille mot andre, sammenligne high-scores etc.

OSX Mountain Lion slippes i juli måned til $20. Med dagens App Store-priser betyr det med andre ord 140 kroner.

iOS 6

Tradisjonen tro - litt erting av konkurrentene først. Apple har 80% av brukerne kjørende på siste versjon av operativsystemet, versjon 5. På Android er ikke tallene like pene, der bare 7% kjører Ice cream sandwich.

Siri ser nå ut til å komme ut av beta, som hun har vært i foreløpig. Siden sist har hun lært seg mer om sport, og presentasjonen hadde sterkt fokus på amerikanske idretter, som fortsatt ikke er høyaktuelt for oss nordmenn. Funksjonen kan nå også brukes til å starte applikasjoner, f.eks. ved å si "play Temple Run".

I tillegg har Apple samarbeidet med flere bilprodusenter, som nå vil få en Siri-knapp på rattet slik at du kan holde øynene på veien. Blant annet er BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler og Honda med på laget.

Siri blir tilgjengelig på 15 språk, men fortsatt ikke på norsk.

Facebook blir nå integrert i iOS, på samme måte som Twitter. Dermed kan du lett dele bilder, URL-er, kartposisjoner etc rundtom i operativsystemet slik at du kan med Twitter i dag. I tillegg brukes nå Facebook likes for å rate apps i App store, akkurat slik Google bruker +1 i sin app-butikk:

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


Når noen ringer kan de avvises direkte med en tekstmelding slik du også kan i Android. I tillegg har du en mulighet til å lage en påminnelse av det, f.eks. når du drar fra stedet du er akkurat i det de ringer.

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


Og endelig - do not disturb. Slår du den på, blir du ikke varslet – skjermen lyser ikke en gang opp. Du kan imidlertid definere unntak, som at kona alltid skal få slippe igjennom filteret, eller at hvem enn som måtte ringe tre ganger på rappen høres.

Safari blir også oppgradert med iCloud tabs slik at faner på datamaskinen og telefonen blir synkronisert (Chrome for Android støtter også dette), samt en leseliste som automatisk henter ned artikler for å lese senere. På samme måte som Pocket, altså.

Bilder som lagres i fotostrømmen kan nå deles med andre brukere. De mottar et push-varsel på telefonen når du deler bilder og kan kommentere på bildene etc. Altså utenfor Facebook eller andre sosiale nettverk.

Passbook er en ny app fra Apple, som tar sikte på å erstatte lommeboka, enten det dreier seg om kinobilletter, kundekort på Starbucks eller flybillettene til neste tur.

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


Ny kart-app
Jada, Google er nå tuppet ut av iPhone når det gjelder kartløsning, som mange forventet i forkant.

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


Den nye kart-appen er skrevet fra bunnen av og inneholder også trafikkdata siden Apple logger hastigheten til sine brukere (slik Google gjør det med Android-brukerne). I tillegg kommer turn-by-turn-navigering ("sving til venstre om 200 meter"), som også vil ta hensyn til trafikkdataene og rute deg om dersom det er kø på strekningen du skal kjøre.

Siri er også integrert i kartløsningen, så trenger du bensin, sier du i fra til Siri og så blir du geleidet i riktig retning. Pent.

Som du ser finnes det også mye lekker 3D-grafikk i den nye kartløsningen, noe Google også for så vidt presenterte forleden dag i sin Google Earth-programvare. Kartet er for øvrig også basert på vektorer (plassbesparende).

Apple viser iOS6, nye Macbook Pro og Mountain Lion


I en ny "Lost mode" kan du gå inn på web, angi et telefonnummer telefonen din får ringe til, og hvis noen finner den, får de lov til å ringe akkurat det telefonnummeret. Veldig kjekt om du har mistet den, med andre ord.

iOS 6 kommer i første betautgave allerede i dag (for utviklere). Vi regner med at vanlige brukere må vente et par-tre måneder før den blir tilgjengelig.

Merk at den første iPad-modellen ikke støtter iOS 6.