Kan iPad erstatte skolebøkene? Det er i hvert fall det Apple tar sikte på. Foto: Apple
Kan iPad erstatte skolebøkene? Det er i hvert fall det Apple tar sikte på. Foto: AppleVis mer

Apple vil ha slutt på skolebøkene

Har inngått e-bok-avtale med de største amerikanske lærebokforlagene.

Torsdag ettermiddag amerikansk tid presenterte Apple sin oppdaterte boksatsning "iBooks 2" ved Guggenheim-museet i New York. Dette er en gratis app til iPad og iPhone, som gir enkel tilgang til kjøp av e-bøker.

Pristak på skolebøker

Dette har vært en mulighet en god stund allerede, men appen åpner nå for mer levende innhold, interaktivitet, samt muligheter for oppgaver og oppgaveløsning. Man kan også ta notater og merke tekst i bøkene. Søkemulighetene skal også ha blitt oppgradert, og man kan søke i egne notater.

Samtidig har Apple inngått samarbeidsavtale med en rekke store forlag innen skole- og utdanningssektoren, som til sammen har 90% av det amerikanske markedet, skriver NRK.

Alle disse forlagene skal fremover tilby elektroniske skolebøker gjennom iBooks 2, og med en makspris på 14,99 dollar for bøker myntet på videregående skole, er det nok mange som øyner et håp om at papirbøker og tunge skolesekker snart vil høre fortiden til.

Les også Digis artikkel: Kan iPad bli framtidens lærebok?

Aldri mer utdatert

Elektroniske lærebøker har også den fordelen at de kan oppdateres etter hvert som ting forandrer seg. De kan også være interaktive og inneholde levende innhold.

Spesielt har utdaterte skolebøker vært et problem, og det gjelder flere land enn USA.

- Utdanningssektoren er på mange måter ennå i den mørke middelalderen, og har utfordringer som er svært grunnleggende, sa markedsdirektør i Apple, Philip Schiller, under lanseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om iBooks 2 i videoen under:

Lage egne lærebøker?

Apple benyttet også anledningen til å lansere en annen app kalt "iBooks Author". Ved hjelp av denne kan man selv lage elektroniske fagbøker på en veldig enkel måte, blant annet ved hjelp av dra og slipp av elementer som bilder, grafikk og videoer.

Ulempen er imidlertid at bøkene kun kan selges gjennom Apples kanaler, nærmere bestemt iBook Store. Som i App Store vil utgiver sitte igjen med en del av fortjenesten, mens Apple får sin del.

Hvis Apple lykkes, kan det uansett få store betydninger for den klassiske forlagsmodellen.

Alt om Apple og iPad