Apple-sjefen vil fjerne kopi-beskyttelsen

Oslo (NTB): Apples sjef Steve Jobs skriver i et åpent brev at kopibeskyttelsen på musikk solgt i iTunes Store var et krav fra platebransjen, og at han vil omfavne salg av musikk uten slik beskyttelse.

Apples FairPlay-beskyttelse var et krav fra platebransjen, men hvis det var opp til Jobs selv, ville forbrukerne ha nytt godt av musikk fri for kopibeskyttelse. Her hjemme har Forbrukerrådet stilt seg svært kritisk til Apples bruk av kopibeskyttelse, og har fått med seg forbrukerråd i flere andre europeiske land i sitt korstog mot Apple.

At Jobs nå stiller seg på forbrukernes side i saken, kan oppfattes som overraskende av dem som har trodd at det var Apple selv som fritt valgte å legge kopibeskyttelse på musikk som selges via iTunes.

Krav fra selskapene

I brevet som Jobs la ut på Apples nettsted tirsdag kveld norsk tid, heter det blant annet at de fire store plateselskapene Universal, Sony BMG, Warner og EMI står for 70 prosent av all musikkdistribusjon på verdensbasis, og at det var et krav fra dem å selge musikk på nettet med kopibeskyttelse.

Jobs viser til tre alternativer for veien videre. Det ene er å fortsette som i dag, med den konsekvens at Apple, Microsoft og Sony har tre forskjellige systemer for kopibeskyttelse, med den ulempe det medfører for forbrukerne. Det andre alternativet er at Apple lisensierer ut sin FairPlay DRM-teknologi til andre selskaper. Fordelen er at Apple tjener lisenspenger på en slik løsning, men ulempen er at teknologien kan bli misbrukt av andre aktører og dermed skape problemer for Apples kontrakter med plateselskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerorientert alternativ

Jobs' tredje alternativ er å skrinlegge alt som heter kopibeskyttelse.

- Tenk deg en verden der hver eneste nettbutikk selger musikk uten kopibeskyttelse, i åpne lisensierte formater. I en slik verden kan enhver avspiller spille musikk kjøpt i en hvilken som helst butikk, og enhver butikk kan selge musikk som virker på alle avspillerne. Dette er klart det beste for forbrukerne, og Apple vil omfavne en slik løsning. Hvis de fire store plateselskapene kunne ha lisensiert musikken sin til Apple uten krav om kopibeskyttelse, ville vi ha gått over til å selge kun musikk uten beskyttelse i iTunes-butikken vår. Hver eneste iPod som noensinne er produsert vil kunne spille av musikk uten kopibeskyttelse, skriver Jobs.

- Ingen fordeler

Jobs fortsetter med å argumentere for at plateselskapene ikke vil tjene på å benytte kopibeskyttelse. Han viser til at det i 2006 ble solgt i underkant av 2 milliarder kopibeskyttede låter på verdensbasis via nettet, mens det ble solgt over 20 milliarder låter uten kopibeskyttelse på CD-plater utgitt av selskapene selv. Denne utviklingen vil ikke endres, tror Jobs, og han mener derfor at det ikke finnes en eneste fordel for plateselskapene ved å basere seg på kopibeskyttelse som utgjør en så liten del av det totale musikksalget.

- Å overtale plateselskapene til å lisensiere sin musikk til Apple og andre aktører, uten bruk av kopibeskyttelse, vil skape en virkelig slagkraftig markedsplass for musikk. Apple vil omfavne dette åpenhjertig, avslutter Jobs. (©NTB)