Apple PowerMac G4 på testbenken

Vi har hatt gleden av å ha en av toppmodellene fra Apple til lån i redaksjonen. Vi har brukt maskinen til flere forskjellige oppgaver, som vi ellers bruker PCer til.

Utseendet er slående annerledes – og helt unikt. Grunndesignet ble først presentert i januar 1999, da de siste generasjon av G3-modellene ble lansert. Modellene var utvendig kledd i plast i forskjellige toner av blått, mens de senere G4-modellene har vært holdt i mer ”seriøse” farger som grått, hvitt og sølv i tillegg til helt klar plast.

Vi synes designet er griselekkert. Plasserer du en vanlig PC ved siden av, ser den omtrent ut som en Trabant parkert ved siden av en Lamborghini.

Flere av våre kvinnelige kolleger utenfor dataredaksjonen, av den mer designbevisste sorten, har kommentert utseende i svært positive ordelag. Slike kommentarer har vi aldri hørt om noe annet datautstyr vi har hatt til test...

Svært praktisk

I tillegg til visuell eleganse har maskinen flere teknisk elegante løsninger. De fleste av disse kom allerede med G3-modellene, men det har skjedd en videreutvikling.

Å koble opp en Mac til LCD-flatskjermen – Apple leverer ikke lenger andre typer skjermer – skjer med en eneste ledning. Den fører både strøm, videosignal og USB fram til skjermen.

Apple PowerMac G4 på testbenken
Apple PowerMac G4 på testbenken

På baksiden av skjermen sitter det to USB-porter, og på USB-tastaturet sitter det enda to porter. En av disse brukes som regel til mus, og plasseringen av portene på hver side gjør løsningen like praktisk for venstre- som høyrehendte.

På selve systemenheten finner vi to FireWire-kontakter, to USB-kontakter, og en Gigabit Ethernet kontakt som også støtter 100 og 10 Mbit.

For eksterne lagringsenheter som harddisker og CD-brennere er det nå FireWire som gjelder, mens USB er beregnet på inn/ut-enheter med lavere krav til båndbredde. Tidligere var det SCSI-som gjaldt både internt og eksternt, men dette er nå ekstrautstyr. Internt er det nå bare Ultra ATA 66 som gjelder, både for harddisker og CD/DVD-enheter.

Vi finner også analog lyd ut på to minijacker, både til hodetelefoner og høyttalere. Det er ingen analog inngang for mikrofon eller linjesignal. Du må derfor bruke en ekstern USB eller FireWire-enhet for å få lydsignal inn i maskinen, eller sette inn et PCI-lydkort.

Til slutt finner vi også en kontakt til et godt gammeldags 56k modem.

Inne i maskinen

Kabinettet er stadig det mest håndterbare vi har sett. Håndtakene som sitter i hvert hjørne gjør at maskinen kan trekkes, løftes og flyttes fra enhver tenkelig vinkel.

Apple PowerMac G4 på testbenken

Kabinettet åpnes med å trekke i det lille håndtaket på siden, så felles hele sidepanelet ned. Her sitter hovedkortet, og alle kontakter, både for PCI-kort og mer minne, er lett tilgjengelig. Det er ikke mindre enn en fryd å se et så veldesignet kabinett, med så renslig plassering av komponentene.

Her ligger Apple flere runder foran 99% av alle PC-fabrikanter – det simpelthen oser av kvalitet.
Prosessoren kjører på 867 MHz, det er plass til 1,5 GB PC133 SDRAM, det er fire 64-bits PCI-kortplasser og en AGP-plass.

Apple PowerMac G4 på testbenken

Ekstra lagringsenheter er også lett å montere, og det er god plass til kabler.

Apple PowerMac G4 på testbenken

Det satt to skjermkort i vår testmaskin. I AGP-plassen fant vi et Nvidia GeForce2 MX TwinView med 64 MB og utganger for to skjermer. Den ene av disse er spesialtilpasset Apples løsning med en enkelt kabel for signal, strøm og USB. Den andre kontakten er en vanlig 15-pins D-Sub. Det andre skjermkortet i en av PCI-plassene er et ATI Radeon med 32 MB.

Tre skjermer kan altså knyttes opp til maskinen, men det er bare å sette i flere skjermkort hvis du ønsker enda fler.

Harddisken er en IBM Deskstar på 60 GB, og det sitter en DVD-R brenner fra Pioneer som tar seg av alle typer optisk lagring.

Operativsystem

Mac’en leveres med både OS X 10.1.1 og MacOS 9.2. Du kan kjøre gamle Mac-programmer i 9.2 fra OS X, men også starte opp maskinen i ren OS 9.2. Det er ikke alle eldre programmer som kjører i OS 9 via OS X, spesielt ikke de som har direkte kontroll over maskinvaren. Derfor er en dual boot nødvendig.

Hva vi tester

Vi kommer til å teste denne maskinen fra to vinkler. Den ene er som en del av et Windows nettverk, med den nyeste Office-versjonen.

Vi kommer også til å teste enkel videoredigering og brenning av DVD.
Disse testene er i gang og blir publisert i løpet av de nærmeste dagene.