Apple oppgraderer G4 – men er det noe for spillentusiaster?

Apples G4-serie har vært meget populær siden lanseringen. I disse dager kommer den første store oppgraderingen av datamaskinene, som nå får raskere grafikk og hovedkort. Likevel ligger maskinene bak PCer når det gjelder utvikling.

Apple har gjort flere endringer i G4-serien som omfatter 350MHz, 400MHz og 450MHz-utgavene. For det første har 350MHz-utgaven fått nytt hovedkort, som er likt de andre modellene (tidligere har 350MHz-utgaven vært utstyrt med hovedkort av samme type som de eldre G3-maskinene). Det nye kortet, kjent som Sawtooth, har blant annet støtte for AGP-bussen. 350MHz-utgaven får nå også en innebygget DVD-spiller, i stedet for CD-ROM.

Den andre store nyheten omfatter alle modellene i serien: Rage 128-grafikkbrikken er nå blitt erstattet med en ny, kjappere versjon (Rage 128 Pro). Apple påstår at ytelsesøkningen er på 40%. I tillegg støtter G4 nå Apples LCD-skjermer, som nå også kommer i 15”-utgave. Ellers er spesifikasjonene uendret: 350MHz-utgaven kommer med 64 MB minne, 10GB harddisk og innebygget nettverkskort og modem. 400MHz-versjonen har 128 MB minne og 20 GB harddisk, mens toppmodellen har en prosessor på 450MHz, med 256 MB minne og 27 GB harddisk. Prisene på de nye modellene er uforandret.

Er oppgraderingene verdt det?

Tidligere i år satset Apple på å fri til nye markeder, blant annet spillentusiaster. Dette gjorde de ved å inkludere den da meget raske Rage 128-brikken i sine maskiner, og endelig støtte OpenGL-grensesnittet. Dette fikk store aktører i spillbransjen, som f.eks. John Carmack i id Software, til å komme med uttalelser om at han støtter Apple. En tidlig versjon av Quake III ble vist frem på en Mac, og fremtiden så lys ut for spillelskende Mac-eiere.

Men nå, snart ett år senere, har ikke ting forandret seg særlig mye. Toppmodellen til Apple er ikke raskere enn 450MHz, og det i en tid hvor Intel og AMD snart krysser 1GHz-grensen. Maskinen koster til alt overmål over 30.000 kroner.

3D-grafikk nivået er heller ikke bra nok. Rage 128 Pro mangler både ytelsen og funksjonene til avanserte produkter som GeForce eller de kommende Voodoo 4/5-kortene. Dagens Macer er rett og slett for dårlige til å håndtere kommende spill med fullt spekter av grafiske effekter og samtidig levere høy ytelse. Riktignok finnes det Voodoo-baserte grafikkort for Mac, men det er ikke noe Apple støtter.

Det er en nokså skuffende situasjon etter vår mening, siden det en stund så ut som om Mac ville bli det stabile og robuste alternativet for spillere. Men med de lange periodene mellom hver oppgradering, virker det som om Apple for alltid vil ligge bak PCer som underholdningsplattform.