<strong>"HAR 4G I NORGE":</strong> Apple mener deres nye iPad 3 støtter 4G i Norge, fordi det støtter HSPA+. Det er Forbrukerombudet sterkt uenig i.  Foto: Spotify
"HAR 4G I NORGE": Apple mener deres nye iPad 3 støtter 4G i Norge, fordi det støtter HSPA+. Det er Forbrukerombudet sterkt uenig i. Foto: Spotify Vis mer

Apple mener HSPA+ er 4G

Apple forklarer hvorfor de markedsfører iPad 3 som et 4G-brett.

Publisert
Sist oppdatert

Apple nyeste nettbrett, av oss kalt iPad 3, markedsføres i Norge som et 4G-brett. Men det støtter ikke norske 4G-nett. Kritikken begynte å hagle, og Apple endret til slutt litt av markedsføringen sin.

Så kom Forbrukerombudet på banen, og mente markedsføringen var ulovlig. I et brev til Apple ba de derfor om at iPad-reklamene skulle endres enda mer, og gjøre det enda tydeligere at brettet ikke støttet 4G i Norge.

Men foreløpig har ingenting skjedd. De norske Apple-nettsidene ser fortsatt ut slik de har gjort siden midten av mars.

Apple nekter å snakke med journalister, men DinSide kan nå likevel avsløre grunnen til 4G-reklamene: Apple mener iPad 3 støtter 4G i Norge.

Vi har testet iPad 3, og ga den ikke full pott – les hvorfor!

"HSPA+ er 4G!"

I et seks sider langt brev til Forbrukerombudet forklarer juridisk rådgiver Brenda Joseph i Apple hvorfor de insisterer på å markedsføre iPad 3 som et 4G-nettbrett i Norge.

ENDRET LITT: Apple har gjort noe med markedsføringen sin av iPad, men flere steder på nettsidene deres  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENDRET LITT: Apple har gjort noe med markedsføringen sin av iPad, men flere steder på nettsidene deres Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


– Apples fremstilling om at nye iPad støtter 4G er korrekt og ikke villedende, konstaterer Joseph i brevet DinSide har fått tilgang til.

I brevet forsøker hun å overbevise Forbrukerombudet om at iPad faktisk støtter 4G i Norge. Apple har nemlig en annen oppfatning av hva 4G er for noe. Joseph viser til FN-organet International Telecommunication Union (ITU), som har uttalt at 4G er uspesifisert, og kan inkludere "LTE, WiMax og andre utviklede 3G-teknologier" som er raske nok til å være "betydelig raskere enn opprinnelige tredjegenerasjons systemer".

ITU skal derfor ha godtatt blant annet HSPA+ som et 4G-nettverk. Og ettersom den nye iPad-en støtter HSPA+ i Norge, mener Apple at iPad støtter 4G.

– Det er lite trolig at norske forbrukere forstår Apples bruk av 4G som en referanse til at iPad skal kunne koble seg på LTE-nettverk, skriver Joseph, som mener 4G kun blir brukt for å vise at iPad nå kan koble seg på raskere nett enn forgjengeren.

"LTE er 4G!"

Dette er Forbrukerombudet sterkt uenig i.

<strong>FÅTT NOK:</strong> Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet nekter å høre på Apple, og krever fortsatt at reklamene endres.  Foto: Forbrukerombudet
FÅTT NOK: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet nekter å høre på Apple, og krever fortsatt at reklamene endres. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


I sitt svarbrev skriver ombudet at 4G i Norge har fått en spesifikk betydning: LTE. Delvis fordi mobiloperatørene kun bruker 4G-betegnelsen om nettopp slike nett.

Og ettersom forbrukerlovene tar hensyn til hva folk flest oppfatter, ikke nødvengvis kalde fakta, skriver ombudet at det er ubetydelig hva ITU eller Apple mener 4G er for noe. Det er hva folket tror, som er viktig for dem.

– I over ett år har LTE vært det eneste nettverket som har blitt markedsført som 4G i Norge. Det har derfor blitt etablert en klar forventning hos norske forbrukere hva 4G refererer til, skriver fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet i brevet.

Endelig har Spotify fått ut fingeren og laget en egen iPad-versjon

Felles bransjestandard

Apple nekter å endre markedsføringen sin, mens Forbrukerombudet står på sitt, og krever at noe gjøres innen måneden er omme.

Men hvem har egentlig rett? Hva er egentlig 4G? Det er ikke så enkelt å definere som man kanskje kunne tro.

Bør Apple få markedsføre iPad 3 som et 4G-nettbrett? (Avsluttet)
Nei(77%) 4726
Samme for meg(15%) 892
Ja(9%) 525
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  • 4G henviser til "fjerde generasjon", og er en ullen betegnelse uten en klar spesifikasjon, selv om organer har forsøkt å sette visse minimumskrav til hastighet.
  • LTE er en egen standard, og Netcoms LTE-nett gir hastigheter på opptil 80 Mbit/s ned og 20 Mbit/s opp.
  • HSPA+ er en standard, som har makshastigheter på 14 Mbit/s ned og 3 Mbit/s opp i Netcoms nett. Altså langt lavere enn LTE-nettet deres.
Netcom og resten av den norske bransjen kaller bare én standard for 4G: LTE-nettet.

HSPA+ har Netcom gitt navnet Turbo-3G+, ikke 4G, slik Apple mener er korrekt.

– Foreløpig vil vi vente på tilbakemeldingen fra Apple. Hvis de ikke innretter seg, så vil vi måtte vurdere hva vi vil gjøre, sier jurist Tage Eriksen i Forbrukerombudet til DinSide.

Mer stoff: Her finner du alle DinSides iPad-saker!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer