Apple med ny Pentium III-killer

På Seybold-konferansen som pågår i disse dager, lanserte Apple den lenge forventede nye proffmaskinen – med G4-prosessor. Designet ligner de blå/hvite, men fargespekteret er nå grafittgrå, sølv og hvitt. Den påstås å være opptil fire - 4 - ganger raskere enn Intels toppmodell i Pentium-serien på enkelte oppgaver.

Denne maskinen har Mac-brukerne ventet på i lengre tid. Spesielt for tung grafisk bruk er maskiner som reduserer prosesseringstiden til det halve alltid velkomne, og de betaler seg gjerne inn i løpet av kort tid.

Supercomputer på en brikke

Det som er det spesielle med den nye maskinen er først og fremst G4-prosessoren. Den er ikke bare mer effektiv enn sin forgjenger G3, den inneholder også helt nye regneenheter, som har fått navnet 'Velocity Engine'. Dette tilsvarer SIMD på Pentium III (Single Instruction Multiple Data), men skal være langt kraftigere på samme klokkefrekvens.

Ny arkitektur

De nye maskinene kommer i tre modeller, på 400, 450 og 500 MHz. De to minste modellene har samme maskinarkitektur som dagens G3-modeller, mens den største har en rekke nye egenskaper.

Det er snakk om AGP, som endelig også kommer på Mac, og UltraATA 66 som gir opptil dobbelt så rask håndtering av harddiskene, og også en raskere kontroller for systembussen og minnehåndteringen.

Ny flatskjerm

Apple med ny Pentium III-killer

Apple viste også en ny 22-tommers flatskjerm! Dette er verdens hittil største tilgjengelige flatskjerm, med ren digital tilkobling og en oppløsning på 1600 x 1024 punkter. Den vil bare bli solgt direkte fra Apple sammen med de nye maskinene.

Holder forspranget?

I første omgang vil disse maskinene ta igjen noe av det forspranget som x86-arkitekturen har fått i løpet av de siste ukene, med AMD Athlon og Intels 600 MHz Pentium III. Snart lanseres også enda raskere utgaver av Pentium, med en annen, forbedret arkitektur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men G4 kan visstnok kunne skaleres opp til over 1 GHz i løpet av neste år…

DinSide ser fram til å teste de nye Mac’ene så snart de er tilgjengelig i Norge.