Apple lanserer nye iPods, iTunes 10, nytt iOS og ny Apple TV

Se ikke bort i fra at flere av disse produktene blir svært populære.

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(London/DinSide) Vi fulgte Steve Jobs' keynote fra London via satelitt, og under pressekonferansen rapporterte vi direkte.

Live-rapporten finner du her

For første gang er hele iPod-sortimentet byttet ut med nye modeller.

Ny iPod Touch

Den største modellen, iPod Touch, er oppgradert og får nå samme skjerm som iPhone 4 (retina display), både front- og bakmontert kamera (muliggjør Facetime, bilder og HD-video), og er blitt enda tynnere enn forrige modell; nå bare 7,2mm tykk.

Modellen kommer i salg allerede neste uke, og vil da komme med iOS 4.1, som inkluderer en lang rekke feilrettinger, støtte for HDR-bilder (der tre bilder eksponeres ulikt og kombineres til ett bilde med høyere dynamisk omfang), Game Center (en "sosial" plattform der man kan spille mot venner, sammenligne high-scores etc.) og mer til. Denne oppgraderingen blir også tilgjengelig fra iPhone fra og med neste uke, og oppgraderingen er gratis.

Norske priser blir 1890 for 8GB-modellen, 2490,- for 16GB-modellen og 3290,- for 64GB-modellen.

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


iPod Nano med multitouch

Den nye iPod Nanoen fanget innrømmelig vår oppmerksomhet mest. Den nye modellen kommer helt uten knapper og er i praksis kun en kvadratisk skjerm som støtter multitouch, dvs. muligheten for å operere den med flere fingre på en gang. Eksempelvis kan du gjøre en roterende bevegelse med to fingre for å snu hele visningen 90 grader.

Nano har også fått klips slik at den kan festes i shortskanten når du jogger, og brukergrensesnittet minner veldig om det du finner i iOS. Enheten kan også spille FM-radio (forutsetter at du bruker de medfølgende ørepluggene), den fungerer som skritteller og støtter også Nike+ iPod. I tillegg kan den vise bilder, støtter spillelister, Genius-mikser og mer til. Faktisk kan den også brukes som armbåndsur.

Norske priser: 1250,- for 8GB, 1490,- for 16GB.

iPod Shuffle - med knapper igjen

Mens den siste generasjonen iPod shuffle mistet knappene til fordel for voiceover i de medfølgende ørepluggene, er knappene igjen tilbake. Modellen er mindre enn 2. generasjons Shuffle (den siste som hadde knapper), og støtter både spillelister, Genius-mikser og også voice-over med de medfølgende ørepluggene.

Med andre ord kan enheten brukes med andre øreplugger (men da uten voiceover), noe den forrige modellen ikke kunne.

Norsk pris: 399,- (2GB)

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Ny Apple TV

Dessverre for oss nordmenn blir ikke den nye Apple TV tilgjengelig her til lands, for den nye modellen er sterkt knyttet til filmleie via iTunes. Nye Apple TV har ingen harddisk, så alt foregår via streaming. Brukere kan streame fra iTunes, Netflix, YouTube og vise bilder fra Flickr, og det er også mulig å se film/bilder/musikk du har lagret på datamaskinen.

Med en prislapp på bare $99 er dette et svært fristende kjøp for amerikanere; spesielt siden størrelsen bare er 25% av den forrige modellen. Nye Apple TV blir tilgjengelig i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Irland av de europeiske landene. Det er for så vidt ingenting i veien for å kjøpe en slik i disse landene og bruke den med en amerikansk iTunes-konto, med mindre dette hullet tettes av Apple.

iTunes 10 blir sosialt

Den store nyheten i iTunes 10 er det "innebygde" sosiale nettverket Ping, der du kan følge andre brukere og artister, dele hva du hører på, hva du kjøper osv. Topplistene sorteres basert på hva dine venner liker, og visuelt ligner det hele veldig på Facebook.

Andre nyheter i iTunes 10 var heller få - diverse kosmetiske endringer som visning av albumcoveret dersom du har flere enn fem låter fra samme album osv - ingenting revolusjonerende her.

iOS 4 på iPad?

Steve Jobs annonserte også at iPad ville få iOS 4.2 i november, så iPad-eiere må vente helt til november før de får mulighet til å multitaske. I oppgraderingen kommer alt fra 4.1 (game center, hdr-bilder, feilrettinger etc.), og i tillegg støtte for trådløse utskrifter via nettverket. Den samme oppgraderingen kommer også til iPhone og iPod Touch i november. Oppgraderingen blir gratis.