Apple knuser konkurransen

KOMMENTAR: Musikken er i ferd med å bli satt fri, men hva betyr egentlig lanseringen av iTunes Plus for deg, meg og Apples konkurrenter?

Lanseringen av iTunes Plus onsdag denne uken markerte starten på slutten for salg av musikk med innebygde avspillings- begrensninger. Plateselskapet EMI har nå gjort hele sitt gigantiske musikkarkiv tilgjengelig for nedlasting gjennom iTunes Store, i glitrende kvalitet, og helt uten DRM.

Du betaler riktig nok 10 kroner pr låt for å slippe begrensningene, to kroner mer enn versjonen med begrensninger - som fortsatt vil være tilgjengelig for dem som mot formodning skulle ønske dette. Prisen for et fullt album er derimot den samme som før, 80 kroner.

Noen hindre gjenstår

Bjørn Eirik Loftås har ledet DinSides dataredaksjon siden 2000.
Bjørn Eirik Loftås har ledet DinSides dataredaksjon siden 2000. Vis mer


Dette er imidlertid ikke mer enn første skritt på veien til full frihet. Ønsker du for eksempel å overføre musikken din til en MP3-spiller, og den tilfeldigvis ikke har et eple-symbol på baksiden, må låtene først konverteres fra AAC-formatet til et kompatibelt format, for eksempel MP3. Som eier av musikken står du naturligvis fritt til å gjøre dette, forhåpentligvis vel vitende om at slik konvertering som regel medfører et visst kvalitetstap. Fritt valg av format i butikkene bør være målet, men det ligger i beste fall fortsatt et stykke fram i tid.

Det andre hinderet er naturligvis utvalget, det er kun snakk om musikk fra ett av de fem store plateselskapene, i hvert fall foreløpig. Apple håper imidlertid på at halvparten av de fem millioner låtene i arkivene skal kunne tilbys DRM-fritt før året er omme.

Og dette med høy bitrate er jo fine greier, i hvert fall hvis du er opptatt av lydkvalitet. Er du på den annen side mest opptatt av å få med deg mest mulig musikk på iPoden din, skal du vite at du får bare plass til halvparten så mange låter kjøpt gjennom iTunes Plus som låter kjøpt på gamlemåten, med DRM. Nok en gang blir løsningen å konvertere, og så lenge du holder deg til AAC-formatet er det bare å velge "Konverter" fra menyen som dukker opp når du høyreklikker låtene i iTunes.

Filene er vannmerket

Om det siste "hinderet" egentlig er noe hinder, kan diskuteres. Har du til hensikt å dele den kjøpte musikken din med omverdenen, bør det være dårlige nyheter at filene du kjøper er vannmerket med navnet ditt og kontonavnet som ble benyttet da du kjøpte dem. Informasjonen ligger bakt inn i filen, og kan pr i dag ikke endres med mindre du vet hvordan en hex-editor fungerer, men det er altså mulig.

Jada, filene er vannmerket med navnet mitt, kjøpsdato og kontonavnet jeg brukte da jeg kjøpte musikken.
Jada, filene er vannmerket med navnet mitt, kjøpsdato og kontonavnet jeg brukte da jeg kjøpte musikken. Vis mer


Kommer filene på avveie, og du heter noe mindre hverdagslig enn Ole Hansen eller Kari Ås, kan det bli ubehagelig. Og spredning behøver jo ikke å skje fordi du er en uærlig sjel, men fordi iPoden, den bærbare PCen eller DVDen med sikkerhetskopier har blitt stjålet eller kommet bort på annen måte. Det skal bli spennende å se hva Apple vil og kan gjøre i disse tilfellene, holdbart til noe som helst i rettssalen er et vannmerke uansett neppe.

Parkerer konkurrentene

Hva med deg?

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Digitale musikkfiler uten DRM(62%) 322
Musikk-CDer for evig og alltid(31%) 159
Musikkfiler med DRM er helt OK!(7%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det gjenstår med andre ord noen utfordringer, men i dag vil jeg først og fremst gi en stor tommel opp. Først og fremst til EMI, som, i motsetning til de andre store plateselskapene, har bevist at de er på forbrukernes side i denne saken. De andre plateselskapene ønsker fortsatt å tvinge oss til å krype når vi omsider har lært oss å løpe. At det var Apple som var smarte nok til å inngå avtalen om salg av DRM-fri musikk betyr bare at luken ned til konkurrentene kommer til å bli gigantisk - og jeg kan vanskelig se at det vil endre seg med det første.

Jeg har i dag kjøpt mitt første album fra iTunes Plus, The Best of Pink Floyd fra 2001. At valget falt på nettopp dette albumet først, er en ren tilfeldighet, for jeg kommer til å kjøpe mange.

Og jeg er tydeligvis ikke alene. Det meldes om ekstrem pågang i butikken etter lanseringen, og det var merkbart torsdag formiddag. Da gikk det nemlig uvanlig tregt å bruke iTunes Store. "Tregt" er uansett relativt - jeg hadde rukket å lytte til og kjøpe 25 album raskere enn tiden det ville tatt for meg å oppsøke nærmeste CD-sjappe.

For de fysiske platebutikkene, plastprodusentene, trykkeriene og transportselskapene som er knyttet til produksjon og distribusjon av CDer, er dette naturligvis dårlig nytt. Selskaper som har spesialisert seg på å lage, distribuere og selge fysiske medier som inneholder stimuli for hørselssansen er neppe de smarteste stedene å investere sparepengene sine i i 2007. Og i neste omgang kommer turen til filmbransjen...