Apple iPod Touch

TEST: Den markerer starten på en helt ny generasjon MP3-spillere, med løsninger som ligger milevis foran konkurrentene. Bli med og se iPod Touch i praksis!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har vært så heldig at jeg har fått jobbe med nye duppedingser daglig gjennom hele dette årtusenet. Fra tid til annen kommer jeg over produkter som ble testet for et par-tre år tilbake, og nesten hver gang blir jeg forbauset over hvor mye bedre dagens produkter er enn disse.

Det hele skyldes selvsagt at utviklingen normalt skjer så gradvis at man ikke grubler så mye over forbedringene underveis. En ny generasjon produkt er som regel litt bedre enn den forrige, som var litt bedre enn den foregående, og så videre.

Årets største hype?

Men noen ganger er endringene så store at man nesten kan få inntrykk av å ha hoppet over et par generasjoner, og man blir nærmest sittende og måpe. Det er ikke til å stikke under stolen at de første eksemplene jeg kan komme på i farten var signert Apple, California.

Nå har det skjedd igjen, med Apple iPod Touch, som kanskje ved siden av iPhone kommer til å bli dette årets mest hypede produkt. Det er lett å la seg blende av spilleren, og det kommer vi tilbake til. Først tar vi for oss de kalde fakta:

image: Apple iPod Touch


0,8 cm tynn. Det er ikke mindre enn imponerende.
0,8 cm tynn. Det er ikke mindre enn imponerende. Vis mer
iPod Touch low quality (wmv 50 464 kB)

Apple iPod Touch:

 • Portabel multiemediespiller med støtte for musikkformatene AAC (16 til 320 kbps), beskyttet AAC (fra iTunes Store), MP3 (16 til 320 kbps), MP3 VBR, Audible (format 2, 3 og 4), Apple Lossless, AIFF og WAV
 • Videospiller for formatene H.264 og Quicktime MPEG4 (filtyper m4v, .mp4 og .mov)
 • Bildefremviser for JPEG-, BMP-, GIF-, TIFF-, PSD- (kun Mac) og PNG-format
 • 8 eller 16 GB flashminne (ikke oppgraderbart)
 • 3,5" multi-trykkfølsom skjerm med oppløsning på 480 x 320 punkter
 • Trådløs nettverkstilkobling (WLAN) for Internettilgang
 • Nettleser (Safari)
 • YouTube-integrasjon
 • iTunes-integrasjon
 • Klokke, alarm, stoppeklokke, nedtelling, kalkulator, kalender, kontaktliste
 • Størrelse: 11,0 x 6,18 x 0,8 cm
 • Vekt: 125 gram


Sånn, der var det unnagjort. Neste steg er å se videoen under. Husk at du kan dobbelklikke for å se videoen i fullskjerm:


Våre betraktninger

iPod Touch er ulik noe annet produkt på markedet, med unntak av iPhone da - som i praksis er en iPod Touch med telefon. Dette er også den eneste MP3/mediespilleren på markedet med full Internett-funksjonalitet og direkte tilkobling til en musikkhandelsløsning.

Betjening, funksjoner og grensesnitt har vi sett demonstrert en rekke ganger tidligere, nå har vi fått testet det selv. Det har i stor grad vært en positiv opplevelse.

Gjennomført

Som tidligere nevnt er det lett å la seg blende når Apples designere tilsynelatende har fått velge materiale og løsninger fra øverste hylle, og presenterer produkter som virker å komme fra en annen tidsalder. Det er da også vanskelig å finne noen designblemmer i denne 8 mm tynne og unektelig smakfulle spilleren med sin enorme skjerm og én enslig knapp. Det måtte i tilfelle være at materialvalget har gjort den så tung at vi ikke tør tenke på hva som vil skje dersom den skulle deise i bakken.

Tyngden har på den annen side mye å si for kvalitetsfølelsen, og den er fremtredende, også etter at du har skrudd på spilleren. Skjermen er lyssterk til tusen, skarpheten er svært god og betjeningen er i aller høyeste grad intuitiv. Pekeløsningen og måten man krymper og øker størrelsen på nettsider og bilder på med to fingre er også genialt enkelt.

Cover Flow er en tiltalende innfallsvinkel til samlingen, spesielt hvis du har lastet ned albumgrafikk. Det kan du gjøre via iTunes, vel og merke hvis du er innlogget i butikken. Det er ikke alltid man er så målbevisst når man skal lytte til en plate, og cover flow gjenskaper følelsen av å bla i CD-samlingen. Forskjellen er bare at på iPod Touch bruker du pekefingeren...
Cover Flow er en tiltalende innfallsvinkel til samlingen, spesielt hvis du har lastet ned albumgrafikk. Det kan du gjøre via iTunes, vel og merke hvis du er innlogget i butikken. Det er ikke alltid man er så målbevisst når man skal lytte til en plate, og cover flow gjenskaper følelsen av å bla i CD-samlingen. Forskjellen er bare at på iPod Touch bruker du pekefingeren... Vis mer


Responsen er i all hovedsak svært bra, overraskende bra faktisk, og det er bare å ta av seg hatten for hva Apple har fått til denne gangen. Vi var imidlertid skeptiske til responsen i internettløsningene (Safari, Youtube og iTunes Store), men som vi demonstrerte i videoen gikk det glatt. Opplever man mye lugging kan det for øvrig hjelpe å skru av støtte for javasript og pluginmoduler fra innstilling-menyen.

Hjemme hos undertegnede hadde iPod Touch sterkere signalkontakt med den trådløse ruteren enn en Playstation 3 i samme rom, og omtrent like bra som en bærbar PC som var i bruk samtidig. Nok en gang et bevis på at Apple ikke har valgt deler fra skrotekassen når de har skrudd sammen iPod Touch.

Batterilevetiden er ca fem timer ved kontinuerlig videoavspilling, og ca 22 timer med musikkavspilling. Det er greie tall, men ikke direkte imponerende i forhold til mange andre flashbaserte spillere, Sony NWZ-610 har for eksempel 50% bedre batterilevetid ved musikkavspilling. Skjermen skrur seg av etter en liten stund på begge modeller, så sammenligningen er rettferdig nok.

Skjermkvaliteten overgår det meste vi har sett tidligere.
Skjermkvaliteten overgår det meste vi har sett tidligere. Vis mer


Hva mener du?

Er dette den optimale spilleren? (Avsluttet)
Ja! Vil ha! Vil ha!(71%) 4208
Tja, kanskje det?(16%) 936
Den funker dårlig mot Linux, og spiller ikke ogg vorbis, så den er uaktuell(5%) 313
Nei, den er jo direkte ekkel!(4%) 224
Jeg bryr meg ikke om dingser, jeg.(3%) 162
Lyden er for dårlig, jeg holder meg til min portable CD-spiller(2%) 109
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lydkvaliteten i de medfølgende hvite iPod-proppene er bra, og de sitter stødig i det ytre øret. Du har dessuten ganske mange muligheter til å forbedre lydbildet gjennom faste equalizer-innstillinger. Men selv med volumbegrensning skrudd av og lyden helt på topp kunne vi faktisk tenke oss enda høyere volum i enkelte tilfeller. Ørepluggene gir dessuten ikke like god fylde i lydbildet som tilfelle var med de to siste testproduktene fra Meizu og Sony. Forskjellen er likevel ikke veldig stor. Her kan man naturligvis velge andre propper/klokker uansett, hvis behovet skulle melde seg.

Når vi først er i det kritiske hjørnet må vi nevne at det tar mer enn 15 sekunder å skru på spilleren. Det er lenge for en flashbasert spiller. Radio finnes ikke, og det er ikke mulig å streame nettradio gjennom Safari. Kapasiteten er dessuten "bare" 8 eller 16 GB. Fettete overflate får spilleren naturligvis med én gang, men om det skulle bli riktig ekkelt kan man alltids tørke av med den medfølgende mikrofiberduken.

Overføring av musikk, bilder og video fra PC og Mac gjennom iTunes-programvaren forløper med ca én sang pr sekund (rundt 4-5 MB), noe som er helt i tråd med hastigheten på andre USB2.0-flashbaserte spillere vi har testet i det siste. Men i motsetning til nyheter fra konkurrentene Sony og Creative, er ikke den nye generasjonen iPod mulig å overføre musikk til uten ekstra programvare. Men iTunes 7.4.3 fungerer bra den, selv om vi kunne tenke oss å slippe unna med drag&drop i Windows Utforsker fra tid til annen.

Konklusjon

image: Apple iPod Touch


Skal vi sammenligne med andre MP3/mediespillere med samme kapasitet er iPod Touch både dyr, stor og tung. Det blir derimot en veldig skjev sammenligning, for iPod Touch stiller i praksis i en egen klasse. Derfor blir det store spørsmålet til slutt - når vi har veid og vurdert positive mot negative sider: Er vi fornøyd med iPod Touch? Å ja. Det er slett ikke noe versjon 1.0-preg over denne spilleren. Dette er et produkt som vi faktisk krysser fingre for ligger under juletreet i år. Funksjonalitet og betjening er ikke oppskrytt. Den fungerer utmerket.

Hvis spilleren ikke ligger under treet i år, er jeg overbevist om at en 32 GB-versjon vil foreligge i butikkene i god tid før neste jul, og da er kapasitet ikke lenger noe stort tema for min del. Kanskje den til og med har fått både radio og bedre støtte for streaming også...

Og prisen? 2.490 kr for 8 GB-utgaven og 3.290 for 16 GB-utgaven. Mer informasjon hos Apple store.

Fikk du ikke med deg videoen, ligger den her:

iPod Touch low quality (wmv 50 464 kB)


[Ugjyldig objekt (debatt)]


Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.