Apple iPad Air 2

Kan den bli noe tynnere nå? Vi har prøvd den nyeste iPad-en.

<b>TYNNERE ENN EN BLYANT:</b> Nye iPad Air er så slank at det føles ut som du bare holder i en skjerm. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TYNNERE ENN EN BLYANT: Nye iPad Air er så slank at det føles ut som du bare holder i en skjerm. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Med en tykkelse på 6,1 millimeter føles nye iPad Air 2 nesten latterlig tynn.

Nettbrettet ble lansert på en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid sammen med en ny versjon av den mindre utgaven, iPad mini 3, en iMac med Retina-panel og en ny Mac mini.

Les om alle nyhetene hos ITavisen

Lett å holde

Ifølge Apple er iPad Air 2 verdens tynneste nettbrett. Enda slankere enn 6,4 millimeter tykke Sony Xperia Tablet Z2.

I kjølvannet av den mye omtalte #bendgate tenkte vi umiddelbart at det ikke er en god idé, men den virket solid nok da vi la hendene våre på den.

Bortsett fra tykkelsen er iPad Air 2 så godt som identisk med forgjengeren, iPad Air, og det er selvfølgelig ingen dårlig ting.

Den børstede aluminiumen gir en herlig kvalitetsfølelse, og selv om kantene ikke er helt avrundede som på iPhone 6, ligger den godt i hendene. Ikke minst er den lett, bare 437 gram, ned fra 469 gram.

1,4 MILLIMETERS FORSKJELL: Nye og gamle iPad Air er henholdsvis 6,1 og 7,5 millimeter tykke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
1,4 MILLIMETERS FORSKJELL: Nye og gamle iPad Air er henholdsvis 6,1 og 7,5 millimeter tykke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Den nye iPad-en kommer nå også i fargevalget gull, i tillegg til sølv og grå som før.

Smak og behag om det er pent eller ikke, men nå har man i hvert fall alternativet, og noen vil sikkert sette pris på muligheten til å matche sin gull-iPhone med en gull-iPad.

GOD SOM GULL: Her er den nye iPad-fargen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
GOD SOM GULL: Her er den nye iPad-fargen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Lås opp med fingeren

Hvilken funksjon er det folk har etterspurt mest i iPad? Jo, det er fingeravtrykkssensoren Touch ID, fortalte Apples markedssjef Phil Schiller under torsdagens pressekonferanse.

PRAKTISK: Du trenger bare å legge fingren på hjemknappen til nye iPad Air for å låse den opp. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PRAKTISK: Du trenger bare å legge fingren på hjemknappen til nye iPad Air for å låse den opp. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Så selvfølgelig har de utstyrt iPad Air 2 med en slik sensor, som har vært tilgjengelig på iPhone siden 5S-modellen.

Dette gjør det langt enklere å låse opp nettbrettene enn før. Og kanskje mer aktuelt å faktisk ta i bruk kodelås også.

Familier som deler iPad-en med flere i husholdningen vil muligens møte på noen utfordringer her, og nå mener vi behovet for brukerkontoer på iPad er større enn noensinne.

På iPhone er det i hvert fall ikke mulig å registrere mer enn fem fingeravtrykk, og det er jo kjekt å kunne låse opp med mer en én finger per person.

Fingeravtrykkssensoren baner også vei for online-kjøp med den nye betalingstjenesten Apple Pay, noe vi i Norge foreløpig ikke får tilgang på før tidligst neste år.

Mindre skjermrefleksjoner

Apple har ikke gjort noe med oppløsningen på den 9,7 tommer store skjermen, men den er bedre enn før takket været et nytt antirefleksbelegg, som skal redusere refleksjoner med 56 prosent.

Forskjellen var virkelig merkbar, så er du blant dem som pleier å sjekke hvordan du ser ut på håret i iPad-skjermen, er det bare å glemme det fra nå av. Forhåpentligvis hjelper det også på utendørsbruk.

Gapet mellom selve skjermen og glasset er også fjernet, så skjermen er enda litt nærere deg enn tidligere. Det føles nesten som man tar rett på pikslene.

MINDRE GJENSKINN: Vi kunne tydelig se mindre refleksjoner i skjermen på iPad Air 2 sammenlignet med iPad mini 3.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
MINDRE GJENSKINN: Vi kunne tydelig se mindre refleksjoner i skjermen på iPad Air 2 sammenlignet med iPad mini 3. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LIKE SKARPT: Nye iPad Air har den samme oppløsningen som før, 2048 x 1536 piksler, noe som gir et skarpt og fint bilde. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LIKE SKARPT: Nye iPad Air har den samme oppløsningen som før, 2048 x 1536 piksler, noe som gir et skarpt og fint bilde. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ny innmat

SER DU HVA SOM ER FJERNET? IPad Air 2 har ikke lenger sidebryteren for å skru av og på rotasjonslåsen på skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SER DU HVA SOM ER FJERNET? IPad Air 2 har ikke lenger sidebryteren for å skru av og på rotasjonslåsen på skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


På innsiden av nye iPad Air sitter en ny A8X-brikke, som skal by på 40 prosent raskere prosessorytelse og 2,5 ganger raskere grafikkytelse, hevder Apple. Det antas at den skal ha 2 GB RAM, opp fra 1 GB, men dette er ikke bekreftet ennå.

Ytelsesmålinger får vi komme tilbake til, men førsteinntrykket er at nettbrettet er svært raskt, om mulig enda litt kjappere enn før. Batteritiden skal fortsatt være ti timer.

Ellers er kameraet på baksiden oppgradert fra fem til åtte megapiksler. I tillegg støtter det raske seriebilder, timelapse og saktefilm, samt panoramabilder på opptil 43 megapiksler. Video kan skytes i 1080p.

Vi tør ikke uttale oss om kvaliteten annet enn at bildene så fine og skarpe ut til nettbrett å være. Det er imidlertid fremdeles ganske flaut å ta bildene, da.

Lagringsplass-dilemma

Med iPhone 6 doblet Apple den mellomste og høyeste lagringskapasiteten fra 32/64 til 64/128 GB, men beholdt den minste på 16 GB.

Det synes vi var for lite, derfor er vi litt skuffet over at Apple har gått for samme strategi med den nye iPad-en. Ikke minst etter at det kom fram hvor mye ledig plass iOS 8 krevde ved oppdatering.

Hva synes vi?

KOMMER TIL NESTE UKE:  Apples nye iPad-er kommer raskt til Norge. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KOMMER TIL NESTE UKE: Apples nye iPad-er kommer raskt til Norge. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


iPad Air 2 er ikke noe stort sprang opp fra iPad Air, som fra før av var en av de aller beste nettbrettene på markedet.

Den er imidlertid litt tynnere, litt raskere, kan ta litt bedre bilder og låses opp raskere enn før. Mindre gjenskinn i skjermen var kanskje det som imponerte oss mest.

Lovende, altså, men den endelige dommen kommer vi tilbake til når vi får inn et testeksemplar.

Et spørsmål mange nå stiller seg nå er om det holder til få fart på iPad-salget igjen. I forrige kvartal kunne Apple melde om en salgsnedgang på ni prosent, og generelt så har nettbrett-salget bremset kraftig opp det siste året.

Lavere utskiftingstak i forhold til mobiler skal være én årsak, økende popularitet for store telefoner skal være en annen.

Apple lanserte også en ny utgave av lillebror iPad mini med Retina-skjerm, nå kalt iPad mini 3. Det eneste nye med denne sammenlignet med forgjengeren er fingeravtrykkssensor og gull som fargevalg.

Begge de nye iPad-ene skal kunne bestilles fra i morgen, fredag 17. oktober, og sendes ut i neste uke.

iPad mini 3 vil koste fra 3.390 kroner, mens iPad Air 2 vil koste fra 4.190 kroner.

Se en fort-og-gæli-videodemo av iPad Air 2 under: