<strong><b>FORBEDRET UTGAVE:</strong></b> Kort oppsummert er iPad Air 2 mer evolusjon enn revolusjon. Den er tynnere, raskere og kommer nå i gull. Men glitrer den? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORBEDRET UTGAVE: Kort oppsummert er iPad Air 2 mer evolusjon enn revolusjon. Den er tynnere, raskere og kommer nå i gull. Men glitrer den? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Apple iPad Air 2

Inni den slanke formen skjuler det seg et kraftplugg av et nettbrett.

Publisert
Sist oppdatert

Det fantes nettbrett før iPad, men det var først da Apple kom på banen i 2010 at salget virkelig tok av. I 2013 skal det ha blitt solgt nesten én million nettbrett i Norge.

Etter årevis med sterkt vekst er imidlertid nettbrett-salget på vei ned. Teoriene om årsakene til nedgangen er mange. At store mobiler samt små og tynne PC-er har tatt markedsandeler er blant de mer åpenbare.

Når Apple nå lanserer en ny versjon av iPad Air som tilsynelatende ikke skiller seg så mye fra forgjengeren, står vi derfor overfor flere spørsmål:

Hvorfor skal de som ikke har kjøpt seg nettbrett til nå, plutselig ha en grunn til å gjøre det? Og har du egentlig behov for å oppgradere hvis du allerede har en iPad?

Alle disse spørsmålene skal vi prøve å besvare i vår test av iPad Air 2.

Les også: Derfor trenger du ikke kjøpe iPad mini 3

Nå enda tynnere

Spesifikasjoner, Apple iPad Air 2

 • Skjerm: 9,7 tommer IPS LCD
 • Oppløsning: 2048 x 1536 piksler, 264 ppi
 • Prosessor: A8X-prosessor, 1,5GHz, tre kjerner
 • Arbeidsminne: 2 GB RAM
 • Internminne: 16, 64 eller 128 GB RAM
 • Kamera bak: 8 MP, 1080p-video
 • Kamera foran: 1,2 MP, 720p-video
 • Batteri: 7340mAh
 • Størrelse: 240 x 169.5 x 6.1 mm
 • Vekt: 437g (Wi-Fi) / 444g (3G/LTE)
 • Til tross for at det er over ett år siden vi trillet en sekser på terningen til den første iPad Air, er Apples 9,7 tommer nettbrett fremdeles et av de beste på markedet. Så hva mer var det egentlig å hente?

  Det som har fått mest oppmerksomhet, er hvor mye tynnere iPad Air 2 er, ned fra 7,5 millimeter til 6,1 millimeter. Hvor merkbart det er, kommer riktignok an på hva du er vant til fra før. Begge er uansett veldig slanke.

  Det finnes imidlertid ingen som er slankere. Sony Xperia Z2 Tablet er 6,4 millimeter tykk, Samsung Galaxy Tab S er 6,6 millimeter tykk og nylig lanserte Galaxy Nexus 9 er 7,9 millimeter tykk.

  Tykkelse, eller tynnhet, har likevel ikke alt å si. Byggekvalitet er vel så viktig. Eller sagt med andre ord: det spiller ingen rolle hvor tynt det er om vi er redd for at det skal gå i stykker.

  Heldigvis virker ikke det å være noe problem med den nye iPad-en. Det føles like solid ut som før. Den er dessuten litt lettere (knappe 32 gram), og dermed enda enklere å bruke med én hånd over lengre tid.

  <strong><b>TYNNERE ENN EN BLYANT:</strong></b> iPad Air 2 er også slankere enn lillebror iPad mini 3, som også er 7,5 millimeter tykk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  TYNNERE ENN EN BLYANT: iPad Air 2 er også slankere enn lillebror iPad mini 3, som også er 7,5 millimeter tykk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  <strong><b>NY FARGE:</strong></b> For første gang tilbys iPad også i en gullfarge, i tillegg til sølv og grå. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  NY FARGE: For første gang tilbys iPad også i en gullfarge, i tillegg til sølv og grå. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Farvel til sidebryteren

  Utseendemessig har lite forandret seg i forhold til fjorårets modell, det har den samme unibody-designen i aluminium, men kommer nå også i en gullfarget variant.

  <b>SER DU HVA SOM MANGLER</b> Nyeste iPad Air i midten mangler den runde sidebryteren som gamle iPad Air og iPad mini 3 kommer med. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SER DU HVA SOM MANGLER Nyeste iPad Air i midten mangler den runde sidebryteren som gamle iPad Air og iPad mini 3 kommer med. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Det er imidlertid et par fysiske forskjeller, og den første er at at sidebryteren over volumknappene på høyre side er borte.

  Denne har fungert som av/på-bryter for enten lyd eller rotasjonslås, og nå må disse funksjonene i stedet styres via kontrollsenteret, som du får frem opp ved å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen.

  Vi mister ikke nattesøvnen av dette, men noen vil garantert savne den. De alternative metodene er heldigvis ganske enkle å lære seg. iPad mini 3 har for øvrig sidebryteren som før.

  Se enda noen flere bilder av den nye iPad-en:

  Presis fingeravtrykksleser

  <strong><b>TRYKK OG HOLD:</strong></b> For å låse opp iPad-en med fingeravtrykksleseren, bare trykker og holder du på hjemknappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  TRYKK OG HOLD: For å låse opp iPad-en med fingeravtrykksleseren, bare trykker og holder du på hjemknappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Den andre forskjellen er stålringen rundt hjemknappen, som indikerer at den nå har fått integrert en Touch ID-fingeravtrykksleser, den samme som Apple introduserte med iPhone 5S i fjor, og som også er å finne på årets iPhone-utgaver; 6 og 6 plus.

  Les testene: iPhone 6iPhone 6 Plus

  Det innebærer at du kan låse opp nettbrettet med en enkel berøring, og du kan også godkjenne et iTunes-kjøp på samme måte. Det er enkelt å sette opp, og fungerer stort sett hver gang, bortsett fra når vi er våte på fingrene.

  «Men går det ikke like raskt å bruke kodelås?» er det mange som ofte spør oss. Vel, svaret er ganske enkelt nei.

  <strong><b>SIKKER INNLOGGING:</strong></b> Touch ID kan også brukes til å logge på apper fra tredjeparter. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SIKKER INNLOGGING: Touch ID kan også brukes til å logge på apper fra tredjeparter. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  I våre forsøk tar det mellom en til to sekunder lenger tid, og i praksis er det befriende å slippe å måtte taste inn koden hver eneste gang man skal ta nettbrettet i bruk, samtidig som man sikrer det mot inntrengere.

  Med iOS 8 har Apple også gjort det mulig for tredjepartsutviklere å benytte seg av Touch ID, så du kan for eksempel bruke det til å åpne apper som Dropbox eller Evernote.

  Som vi påpekte i vår sniktitt av iPad Air 2 er det imidlertid på tide at Apple introduserer brukerkontoer til iPad. Særlig med tanke på hvor populært iPad er i familien, ville det jo vært utrolig enkelt å identifisere brukere ved hjelp av fingeravtrykksleseren, slik Samsung har gjort med Galaxy Tab S.

  Mindre gjenskinn i skjermen

  Skjermen på den nye iPad-en er fortsatt 9,7 tommer stor med en oppløsning på 2048x1536, hvilket gir et svært skarpt bilde. I denne runden har den imidlertid fått et nytt antirefleksbelegg som skal redusere gjenskinn i skjermen.

  Den er ikke helt matt, men vi synes definitivt den er mer lesbar enn tidligere, både inne og ute, og det er gledelige nyheter.

  <strong><b>FLOTT SKJERM:</strong></b> Skjermen er lyssterk og har en utmerket fargegjengivelse, men det hadde den før også. Refleksjoner er imidlertid ikke like plagsomt som før. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FLOTT SKJERM: Skjermen er lyssterk og har en utmerket fargegjengivelse, men det hadde den før også. Refleksjoner er imidlertid ikke like plagsomt som før. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Skjermen er dessuten blitt fullt laminert, noe som betyr at det ikke er noe luftrom mellom det ytre glasset og selve skjermpanelet. Det gir også en følelse av at man tar rett på pikslene i stedet for glass.

  Skjermformatet er fortsatt i 4:3, noe som har både fordeler og ulemper. Den store ulempen er at filmer som gis ut i 16:9-format får merkbare svarte felt over og under filmen. Når man skal surfe på nettet og lese bøker, synes vi fortsatt 4:3 egner seg bedre, fordi ting blir litt større og mer lesbart, spesielt i portrettvisning.

  iPad Air 2 sammenlignet med Samsung Galaxy S og Sony Xperia Z2 Tablet:

  Bedre kamera

  Selv om mange av oss ikke føler oss komfortable med å ta bilder med et nettbrett, finnes det folk som elsker det. Disse ønsker Apple å tilfredsstille, og har derfor utstyrt iPad Air 2 med et bedre kamera med en oppløsning på 8 megapiksler, opp fra 5 megapiksler.

  Det tar ikke like bra bilder som nye iPhone 6, kvaliteten ligger mer på nivå med iPhone 5/5S. Det er imidlertid mer enn godkjent til nettbrett å være. I god belysning kan du få ganske fine resultater, skarpe og med fine farger, men innendørs og i dårlig belysning blir det kornete.

  Kameraet har også blitt mer nyttig enn før, da det kommer med de samme funksjonene som i de nye iPhone-modellene, som timelapse, saktefilm, hurtigknipsing med ti bilder i sekunder, panorama i opptil 43 megapiksler og tidsstyrt selvutløser.

  Når det i tillegg finnes utallige apper å redigere bilder og video på, som for eksempel Pixelmator eller iMovie, begynner iPad-en å bli ganske nyttig i fotosammenheng.

  Under kan du se en kort video laget med og på iPad Air 2:

  Overlegen ytelse

  iPad Air 2 kommer med en ny prosessor, kalt A8X, som er en kraftigere versjon av den nye A8-prosessoren vi finner i iPhone 6. Det er en 64-bit brikke, som Apple sier er 40 prosent kjappere CPU og 2,5 ganger bedre på grafikk enn forgjengeren. Brettet har også 2GB RAM, opp fra 1 GB.

  Kort oppsummert gjør det iPad Air 2 til det raskeste nettbrettet vi noensinne har testet, og den oppnår høyest score i alle våre ytelsestester. I daglig bruk takler den alle oppgaver med glans, og det er ingen tegn til hakking under noen omstendigheter.

  Særlig i de tyngre appene, som avanserte spill eller foto- og videoredingeringsapper, kommer de ekstra hestekreftene til sin rett. Med iOS 8 har Apple også introdusert et nytt programmeringsgrensesnitt kalt Metal som gir utviklere mer direkte tilgang til grafikkbrikken.

  Dobbelt så mye minne gjør at vi ikke like ofte må laste inn nettsider på nytt om vi har gått ut av nettleseren.

   Nettlesertesten Sunspider (mindre er bedre)Prosessor/minnetesten Geekbench (single core/multi core)Grafikktesten 3DMark Ice Storm Unlimited
  Sony Xperia Z2 Tablet1074,8899/264018751
  Samsung Galaxy Tab S930,9757/134113309
  iPad Air376,81479/267914835
  iPad Air 2307,61812/451521669
  iPad mini 3477,11375/248714669

  Hva med batteritiden?

  <strong><b>PRAKTISK DEKSEL:</strong></b> Apples eget Smart Case gir heldekkende beskyttelse til iPad Air 2. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  PRAKTISK DEKSEL: Apples eget Smart Case gir heldekkende beskyttelse til iPad Air 2. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  iPad Air 2 har faktisk et litt mindre batteri enn forgjengeren, men batteritiden skal fortsatt være ti timer. Det vil selvsagt variere etter hva slags oppgaver du gjør og hvilken lysstyrke skjermen er innstilt på, men med normal bruk skal du fint kunne ha nettbrettet med deg gjennom hele dagen uten å måtte lade.

  Vi oppnådde en batteritid på 11 timer og 4 minutter, hvor 77 prosent var streaming av Netflix-video (cirka en sesong av The Killing), 19 prosent av bruk av kameraet og de fire gjenværende prosentene var surfing og epost.

  For øvrig la vi merke til at batteriet bruker lite strøm i dvalemodus. Vi gjorde en test over natten, og da vi la oss klokka 02:07 var kapasiteten på 56 prosent. Da vi våknet igjen 08:15, var den på 55 prosent, altså bare en nedgang på én prosent.

  Ladetiden var på 3 timer og 50 minutter, ti minutter raskere enn den originale iPad Air.

  Smarte funksjoner i iOS 8

  iPad Air 2 kjører den nyeste utgaven av Apples mobiloperativsystem, iOS 8.1, rett ut av boksen.

  Her får man flere av de nyttige nyhetene lansert i iOS 8, som blant annet enklere eposthåndering, familiedeling, widgets i varslingssenteret, bedre deling mellom apper, støtte for tredjepartstastaturer og iCloud Drive.

  Les også: Dette er nytt i iOS 8

  Med den siste oppdateringen, iOS 8.1, introduseres også «kontinuitet», som sørger for bedre samhandling mellom Apple-enheter. Har du en iPhone, kan du nå både sende og motta vanlige tekstmeldinger eller ta i mot og gjøre anrop på iPad-en.

  Takket være en funksjon kalt Handoff, kan du starte å skrive en epost på iPhone, og så fortsette videre på iPad - eller omvendt. Det fungerer også med Mac-er som har nyeste OS X Yosemite installert.

  <strong><b>NYTT I IOS 8:</strong></b> Med widgets i varslingssenteret kan du blant annet få listet opp neste kalenderavtale, eller listet opp alle dine gjøremål - og krysse de av, når du har fullført de. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  NYTT I IOS 8: Med widgets i varslingssenteret kan du blant annet få listet opp neste kalenderavtale, eller listet opp alle dine gjøremål - og krysse de av, når du har fullført de. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Selv om Apple innfører stadig flere funksjoner og innstillinger i operativsystemet, er det fremdeles svært brukervennlig, og ikke minst lett for nybegynnere å komme i gang med. På noen områder er det imidlertid ikke like brukseffektivt som noen av konkurrentene.

  For eksempel skulle vi av og til ønske det var mulig å se flere apper samtidig på skjermen, som man kan på et Galaxy- eller Surface-nettbrett.

  <strong><b>IPAD BURDE FÅ DETTE:</strong></b> På Galaxy Tab S kan du kjøre to apper side om side. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  IPAD BURDE FÅ DETTE: På Galaxy Tab S kan du kjøre to apper side om side. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Til tross for at vi nå har fått widgets i varslingssenteret, og dermed har lettere tilgang til for eksempel kalenderavtaler, påminnelser, værvarsel og fotballresultater, føler vi fortsatt at hjemskjermen kunne vært bedre utnyttet på den større nettbrett-skjermen. Den er fremdeles bare et et rutenett med apper, og iPad blir bare en forstørret utgave av iPhone.

  Til gjengjeld er appene, både Apples egne og tredjepartsapper, godt tilpasset nettbrettformatet, og det i langt større grad enn på noen annen plattform. På Android er fortsatt en del av appene bare mobilapper i større utgave, til og med de mest populære tjenestene, som Facebook.

  <strong><b>FIN TIL BILDEBEHANDLING:</strong></b> Mange foretrekker sannsynligvis å bruke vanlig datamaskin til å redigere bildene sine på, men iPad-en fungerer også bra til det formålet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  FIN TIL BILDEBEHANDLING: Mange foretrekker sannsynligvis å bruke vanlig datamaskin til å redigere bildene sine på, men iPad-en fungerer også bra til det formålet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  iPad-appene ser ikke bare bedre ut, det er også langt flere av dem. På App Store er det nå over 675.000 iPad-tilpassede apper, og nesten uansett hvilke behov du har, enten det er til arbeid eller læring, eller om det er til spill, filmer og fornøyelse. Ønsker du å utfolde deg kreativt, er mulighetene mange.

  Med for eksempel GarageBand kan du spille inn sanger med ordentlige instrumenter. Som vi viste ovenfor, kan du med iMovie redigere sammen en film med bilder og video du har tatt selv. Og det er ikke noe vanskelig. Det finnes dessuten uttallige apper som gjør det samme. Til og med Adobe har et lass av dem.

  Vil du lage arkitekttegninger? Da er Autocad 360 din venn. Med Transmit kan du overføre filer til FTP-serveren din. Webkoding kan du gjøre med Diet Coda. Nå er til og med Microsoft på plass med Office-apper om du trenger det.

  <strong><b>LÆR KIDSA Å KODE:</strong></b> Spesielt for barn er det mye å velge i på App Store, og det er ikke bare spill og moro. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  LÆR KIDSA Å KODE: Spesielt for barn er det mye å velge i på App Store, og det er ikke bare spill og moro. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Konklusjon

  iPad Air 2 er en perfeksjonert utgave av seg selv, og uten tvil det beste nettbrettet Apple har laget til nå. Det er enda litt tynnere og lettere, og har en bedre skjerm med lite gjenskinn, et kamera som tar bilder som faktisk duger, en praktisk og presis fingeravtrykksleser og en knallbra ytelse.

  <strong><b>LIGGER GODT I HENDENE:</strong></b> Med den slanke profilen og runde kantene er iPad Air 2 lett og behagelig å holde, også med én hånd. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  LIGGER GODT I HENDENE: Med den slanke profilen og runde kantene er iPad Air 2 lett og behagelig å holde, også med én hånd. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Brukervennligheten og det enorme apputvalget er fremdeles et av iPad-ens sterke punkter. Det skorter heller ikke på tilleggsutstyr om du trenger det.

  Vi skulle imidlertid sett at Apple innførte enda bedre multitasking-støtte, inkludert muligheten til å kjøre to vinduer på skjermen, samt brukerkontoer til familier.

  Det er en rekke andre muligheter du ikke har med iPad som du har med andre nettbrett. iOS er med versjon 8 blitt mer åpent enn før, men Android går fortsatt for å ha flere tilpasningsmuligheter, inkludert muligheten til å velge alle standardapper selv.

  <strong><b>FLERE ALTERNATIVER:</strong></b> Apples nyeste iPad har mange konkurrenter. Samsung Galaxy Tab S og Sony Xperia Z2 Tablet er kanskje de nærmeste. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FLERE ALTERNATIVER: Apples nyeste iPad har mange konkurrenter. Samsung Galaxy Tab S og Sony Xperia Z2 Tablet er kanskje de nærmeste. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Du får heller ikke satt i ekstra minnekort. iPad Air 2 kommer med NFC, men enn så lenge kan det ikke brukes til annet enn onlinekjøp med Apple Pay. I tillegg kan du ikke lade med vanlig mikrousb-plugg, du må bruke Apples proprietære Lightning-plugg.

  Det er sterk uenighet om hvorvidt dette er negative egenskaper eller ikke, og veldig mange lever fint med Apples enkle og standardiserte måte å gjøre ting på. For den største andelen av brukerne vil begrensningene neppe by på problemer, og brukervennligheten veier som kjent svært tungt i den gruppen.

  Les flere nettbrett-tester på Dinside

  Bør du kjøpe/oppgradere?

  Blir du fristet av nye iPad Air 2? (Avsluttet)
  Ja. Jeg skal ha en.(36%) 1163
  Ja, men jeg bytter ikke ut min gamle helt enda(35%) 1132
  Nei, jeg har valgt et Android-nettbrett(14%) 442
  Har kuttet ut nettbrett - bruker laptop(5%) 167
  Nei, jeg har valgt Microsoft Surface(5%) 155
  Har kuttet ut nettbrett - bruker mobilen(4%) 132
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  Har du ikke et nettbrett fra før, finnes det få bedre alternativer enn iPad Air 2 akkurat nå.

  Har du allerede en iPad Air, er det imidlertid ikke så mye å hente på å oppgradere til den nye, så fremt du ikke har enormt behov for fingeravtrykksleser, eller penger ikke er et spørsmål.

  iPad 4 vil trolig også duge i ett år til, kanskje til og med iPad 3. Har du iPad 1 eller 2, som ikke kom med høyoppløst Retina-skjerm, bør imidlertid valget være enkelt.

  iPad Air 2 koster riktignok mer enn konkurrentene. Den billigste modellen med 16 GB lagringsplass og kun Wi-Fi, koster 4.190 kroner, opp 100 kroner fra i fjor. Til sammenligning tar Samsung 3.700 kroner for en tilsvarende Galaxy Tab S, som på sin side igjen har støtte for minnekort på opptil 128 GB.

  Galaxy Tab S har også en høyere oppløst skjerm, men i vår test synes vi det manglet litt på ytelsen, i tillegg til at det var en del av funksjonene som ikke fungerte godt nok.

  I motsetning til før, kommer ikke iPad Air 2 med noen 32 GB-modell. Neste steg opp fra 16 GB er 64 GB, deretter 128 GB. Som med iPhone 6 anbefaler vi ikke å velge modellen med 16 GB, det blir nemlig fort lite i en verden der en iOS-oppdatering kan være på over 6 GB og nedlastede filmer fra iTunes Store er på over 3 GB.

  Prisen starter på 4.990 og 5.790 kroner for henholdsvis 64- og 128GB-modellene med kun Wi-Fi, noe som faktisk er 700 kroner billigere enn i fjor. For å få 4G, må du legge på 1.100 kroner per modell.

  Testresultat

  Apple iPad Air 2

  Pen design, god byggekvalitet, heftig ytelse, god lyd fra høyttalerne, forbedret kamera, flott skjerm med lite gjenskinn, Touch ID-fingeravtrykkssensor gjør det lett å låse (opp) nettbrettet, det beste utvalget med nettbrett-tilpassede apper.

  16GB-modellen blir for knapp, høyere pris enn konkurrentene. På tide med brukerkonti?


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer