Foto: Marius Jørgenrud
Foto: Marius JørgenrudVis mer

Apple iPad - slik er den i bruk

Her kan du lese alt om våre førsteinntrykk.

Hysteriet rundt Apples iPad de siste ukene har vært enormt, og interessen mangler sidestykke i de ti årene jeg har jobbet med datateknologi. Nå er omsider produktet i butikkene, ikke i Norge riktig nok, men i USA har den vært tilgjengelig siden lørdag, og bare i løpet av helgen hadde Apple kvittet seg med rundt 700.000 eksemplarer. Det var mer enn dobbelt så mange som enkelte eksperter hadde spådd på forhånd.

LES OGSÅ:

Aller Internetts utskremte medarbeider Einar Ryvarden var blant de utålmodige som stod i kø i New York, og nå sitter vi her med produktet mellom hendene - en iPad med 32 GB internminne. Hva sier vi nå?

Les også: Apple har lansert iPad

Litt bakgrunnsinformasjon

Men først: Hvis du ikke har fått det med deg, iPad er i praksis en 9,7-tommers berøringsfølsom skjerm på 670 gram. Den er 1,25 cm tykk, og inni dette lille kabinettet sitter en datamaskin med 1 GHz prosessor og batteri som varer i rundt ti timer før det må lades.

(Fortsetter under bildet)

Apple iPad - slik er den i bruk

iPad kan brukes til å surfe på nettet, spille musikk, se video, spille spill - stort sett det meste som en vanlig bærbar datamaskin kan. Så hvorfor skal vi bruke denne istedet? Se - det er det store spørsmålet mange stiller seg. I mitt hode dreier det seg først og fremst om design, format/vekt, batterilevetid og betjening. Apple har tatt tak i det "folk flest" bruker mesteparten av tiden sin til i den digitale hverdagen, og foredlet det. Det andre, som Apple mener er mindre viktig, er tatt bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iPad er skreddersydd for konsum av underholdning, og den gjør det på mange måter enklere og kjappere enn en vanlig PC. Men produktet er slett ikke perfekt. Mer om det senere.

Enkelhet i sentrum

OK - vi kan slå fast at Apple iPad er enklere enn en vanlig datamaskin, på flere måter. I esken ligger det en USB-kabel med den sedvanlige Apple-kontakten i andre enden, strømadapter, og noen enkle ark i pocket-størrelse som forklarer det mest grunnleggende. Mer skal ikke være nødvendig for å forstå produktet. Jeg løfter produktet ut av esken, det er tyngre enn jeg hadde forestilt meg, og det føles ganske enkelt som en forvokst iPhone/iPod. Når jeg kobler iPaden til PC-en forsterkes dette inntrykket, symbolet på skjermen indikerer at jeg må starte iTunes, og den tilhørende iPhone-lyden er velkjent.

iTunes følger imidlertid ikke med, det må lastes ned fra Apple sine nettsider og installeres i en egen prosess. OK, det burde ikke være noe stort problem for de fleste av oss. Apple-brukere har uansett allerede iTunes installert.

Når iTunes er installert på min PC med Windows 7, blir jeg bedt om å registrere produktet. Dette krever en Apple-ID, altså man må registrere seg hos Apple. Når dette er gjort får man tilgang til iTunes Store, App Store og nye iBook Store. Apple - og forlag verden over - har enorm tro på sistnevnte, og at elektroniske bøker skal ta av på iPad.

Tiltalende utforming

Den speilblanke skjermen er klar og kontrastrik, og innsyn fra sidene er ikke noe problem. Så snart vi snur på den skifter den mellom stående og liggende format, uansett hvordan vi vrir og vender den. På siden er en knapp som låser den til aktuell posisjon, i midten under sitter kontakten for tilkobling til datamaskinen, og ved siden av denne sitter en liten høyttaler. På ene langsiden sitter volumkontrollen, på toppen sitter av/på-knappen og en 3,5 mm minijack-kontakt for tilkobling av øretelefoner.

Her er ingen vanlig USB-port og ingen minnekortleser, noe mange har reagert negativt på.

Apple iPad - slik er den i bruk

Siden med volumjustering

Apple iPad - slik er den i bruk

Toppen med minijack og av/på

Apple iPad - slik er den i bruk

Undersiden med kontakt og høyttalere

I fronten er det kun én fysisk knapp - hjem-knappen nederst, som tar deg tilbake når du har rotet deg inn i menyer, spillelister og innstillinger. Her er heller ikke noe kamera, mange kritikere har etterlyst muligheten for å bruke kamera i forbindelse med skype-samtaler og lignende, og det skulle ikke forundre meg om dette vil være på plass når neste generasjon iPad ser dagens lys.

Kjapp respons

iPad reagerer lynkjapt på all berøring og bevegelser, programmer starter umiddelbart - her er det stort sett null venting. Den oppleves som raskere enn iPhone 3GS, for øvrig er betjeningen - og opplevelsen nærmest identisk. Noen programmer og menyer har riktignok en litt annen utforming, tilpasset den større skjermen og høyere oppløsningen.

Jeg merker meg at jeg ikke har muligheten til å velge norsk språk, og finner heller ikke noen mulighet for å få norsk skjermtastatur. Vi får håpe det er på plass i fremtidige firmware-oppgraderinger, slik tilfellet var for iPhone i sin tid.

Trådløst trøbbel

Den finner kjapt det trådløse nettverket på kontoret, og jeg får tilsynelatende logget meg på - men nettleseren Safari melder om at den ikke har kontakt med nettet. Jeg kontrollsjekker med en iPhone, den fungerer som den skal mot det samme trådløse nettverket. Jeg prøver forskjellige innstillinger (det er imidlertid ikke så mye man kan gjøre manuelt), men uten hell.

Apple iPad - slik er den i bruk

Først når jeg beveger meg til et annet sted i bygningen og kobler meg på et alternativt trådløst nettverk, fungerer det etterhvert som det skal.

Nettleseren responderer kjapt, og det er veldig intuitivt å trykke direkte på lenker og elementer på sidene. Dette kan vi fort venne oss til! skrolling og zooming med to fingre fungerer svært bra.

Stående format = gull for nett

Det tok ikke mange minuttene med surfing på nettet før jeg innså en av de store fordelen med iPad kontra minibærbare med samme skjermstørrelse - hvis vi da ser bort fra berøringsfølsomheten: Det stående formatet. De aller fleste nettsider er optimalisert for vertikal visning, mens 99% av alle bærbare datamaskiner har skjermer som kun kan brukes i landskapsmodus. Forstå det den som kan.

Forskjellen på 600 og 1024 piksler i høyden er i så måte enorm, og sistnevnte er et gigantisk pluss for surfeopplevelsen.

Apple iPad - slik er den i bruk

Ikke tilpasset web-TV-innhold og JAVA

Jeg opplever imidlertid at mange nettsider tror jeg bruker en mobiltelefon, og viser smale sider tilpasset små skjermer. Men de første store problemene får jeg når jeg besøker videoarkivet til NRK.no - her får jeg feilmelding, og ingen tips om hva jeg eventuelt kan gjøre for å bote på problemene.

Når jeg prøver VGTV får jeg beskjed om at jeg må installere Flash for å se innholdet, men Flash støttes som kjent ikke på iPad. Mange innholdsleverandører har gått over til å bruke Flash-konkurrent Microsoft Silverlight, men heller ikke den får jeg installert.

Apple iPad - slik er den i bruk

Som om ikke det var nok - JAVA støttes heller ikke. Det er dårlig nytt for alle som bruker BankID for å logge seg inn i nettbanken. Jeg gjorde en kjapp test mot Postbanken, som tilbyr alternativ innlogging som fungerte. Men ikke alle nettbankene tilbyr alternativ innlogging i dag, og da kan du ikke bruke iPad til å betale regninger med.

YouTube-videoer får du tilgang gjennom et eget ikon på skrivebordet, og det fungerte svært bra. Også høyoppløselig materiale går fint, men merk at iPad ikke støtter høyere oppløsning enn 720P (1280 x 720). Den er rett og slett ikke sterk nok til å dekode dette materialet. Du kan koble iPad til TV-en, men da trenger du en overgangskabel som ikke følger med som standard.

Ikke bare - bare

Jeg hadde noen videoklipp liggende på PC-en som jeg ønsket å overføre gjennom iTunes, blant annet noen MPEG4-klipp som jeg tidligere har lastet ned fra NRK.no. Men da jeg prøvde å overføre dem til iPad, fikk jeg følgende feilmelding i iTunes:

Apple iPad - slik er den i bruk

Her må man altså ty til andre hjelpemidler for å få konvertert klippet til et kompatibelt format. Formatstøtten er begrenset på iPad, så her skulle jeg ønsket at iTunes fikset biffen for meg, slik Windows Media Player gjør i Windows 7, når kompatible spillere tilkobles.

Jeg brukte gratisverktøyet Miro Video Converter, valgte iPhone-format, og konvertere Lars Monsen-klippet før jeg dro det over i iTunes igjen. Nå gikk det helt smertefritt.

Samtidig overførte jeg en del musikk, og hastigheten var imponerende høy. Her snakker vi om overføring av flere sanger i sekundet!

Gullresept?

Avspilling av video og musikk fungerte like kjapt, sømløst og enkelt som det meste av den andre betjeningen. Man kan mene hva man vil om Apple, men at de har funnet en god formel for styring med fingertuppene er hevet over enhver tvil.

Den innebygde høyttaleren er imidlertid en vits, den er like god (les: like dårlig) som på en vanlig mobiltelefon. Så selv om skjermen har god nok innsynsvinkel til at et kjærestepar kan nyte en film sammen, må de finne på noe lurt hva lyden angår, all den tid at det kun er ett hodetelefonuttak.

200 anslag i minuttet!

Hva så med produktivitet? Så langt har jeg stort sett snakket om å konsumere innhold, kan iPad også brukes til å produsere tekst og dokumenter? Ja, det kan den.

Apple iPad - slik er den i bruk

I landskapsmodus klarte jeg rundt 200 anslag i minuttet ved bruk av to fingre på det relativt store skjermtastaturet. Touch kan du derimot bare glemme, men til å komponere eposter, fylle ut skjemaer og chatte med venner er dette helt OK. Skrivefeil rettes mens man skriver, og når æøå er på plass blir det også enklere for oss nordboere.

Flere bilder fra applikasjonene - og noen beskrivende bilder av problemene vi opplevde med nettilgang og videoinnhold:

Foreløpig konklusjon

Jeg fikk mange gode bekreftelser på hysteriet som regjerer rundt iPad da jeg vandret rundt i gangene i Stenersgata for å få trådløst signal. "Alle" ville se og ta på den, og jeg måtte til slutt gjemme meg bort i en krok for å få samlet tankene.

Det er et lekkert og morsomt produkt som fungerer utmerket til sitt bruk, med unntak av de soleklare begrensningene du vil møte på grunn av mangelen på Flash- og Java-støtte. Jeg vil imidlertid anta at problemene er av midlertidig karakter, all den tid at produktet ser ut til å bli så populært som mye kan tyde på. Da vil innholdsleverandørene se nødvendigheten av å tilpasse plattformene sine til iPad, og det tror jeg skjer lenge før eventuelt Apple tilpasser seg innholdsleverandørene. Sånn er det å ha makt over markedet!

Og innholdsleverandørene står i kø for å lage spesialtilpasset magasiner, bøker og annet snacks. Forlagene håper at iPad skal bli plattformen som endelig skal friste publikum til å betale for innhold på nett, et område de foreløpig har feilet stort sett alle sammen.

Hva med deg?

Mer eller mindre lyst på iPad etter denne omtalen? (Avsluttet)
Uforandret. Skal ikke ha den.(50%) 1708
Uforandret. Skal ha uansett.(18%) 625
Mindre!(16%) 537
Mer!(15%) 525
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Men vil iPad erstatte noe som helst? Nei, det tror jeg ikke. Den vil komme i tillegg til PC-en og Mac-en, og er i så måte bare nok en bekreftelse på at store deler av den vestlige verden lever i overflod. Den typiske iPad-kjøperen slipper nemlig å velge. Og da spiller det kanskje ikke så stor rolle at den ikke har verken USB-port eller minnekortleser - i en verden dere mer og mer først og fremst dreier seg om det som skjer på nettet.

Men: Har du ikke rukket å bli trollbundet av dette produktet, kan du med fordel vente før du eventuelt kjøper, om ikke behovet for en surfefjøl er overhengende. Foreløpig er produktet kun tilgjengelig i Norge fra aktører som har importert det selv eller gått via uoffisielle kanaler. Prisene jeg har sett er altfor høye, og jeg mener definitivt at de ikke står i stil med det produktet du sitter igjen med. Men i USA får du iPad fra rundt 3000 kroner, og da får du langt mer valuta for pengene. Det er den verdt.

Vi vil imidlertid vente med å trille terningkast. Det er nemlig mangel på konkurrerende produkter å sammenligne mot.

Senere i år kommer imidlertid konkurrentene på banen, og flere av dem har både kameraer og USB-porter. Men at Apple har rukket å få et solid grep om dette markedet i god tid før disse ligger i butikkhyllene, er jeg imidlertid ganske sikker på.

Les også: Hvem har bruk for iPad?

Testresultat

Apple iPad (Førsteinntrykk)

Lekker, lett å betjene, rask, svært stort utvalg av applikasjoner og innhold, stående format er ypperlig til surfing, flott batterilevetid.

Mangler kamera, USB, minnekort, støtter ikke Flash og Java, begrenset videoformatstøtte, ustabilt trådløst nettverk, speilblank skjerm er ikke ideelt under alle lysforhold.

Se alle våre tester