Apple endret 4G-reklamen for iPad 3

iPad 3-reklamen kan ha brutt norsk markedsføringslov. Nå er den endret.

ENDRET: Nå markedsføres ikke iPad 3 som et 4G-brett lenger. Apple kan ha brutt norsk markedsføringslov ved å gjøre det. Skjermdumpene er fra Apples norske nettsider, før og etter torsdag 15. mars.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENDRET: Nå markedsføres ikke iPad 3 som et 4G-brett lenger. Apple kan ha brutt norsk markedsføringslov ved å gjøre det. Skjermdumpene er fra Apples norske nettsider, før og etter torsdag 15. mars. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye iPad 3 har blitt markedsført som et 4G-nettbrett, også på de norske Apple-nettsidene.

– Det er den største villedning av forbrukerne på lang, lang tid, sa teleanalytiker John Strand til vår søsterside Digi.no nylig.

Hva er nytt i iPad 3? Her får du alle fakta

4G vil nemlig ikke fungere på iPad 3 i Norge. Det har Apple selv bekreftet til MacWorld.no.

DinSide ba derfor Forbrukerombudet se på saken. I Norge strider det generelt mot markedsføringsloven å reklamere for funksjoner som ikke fungerer, i dette tilfellet 4G.

– Det ser ut til at vi kommer til å ta det opp med Apple, var tilbakemeldingen fra fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

INGEN 4G: Nye iPad 3 har 4G-muligheter, men fungerer bare i USA og Canada.  Foto: Apple
INGEN 4G: Nye iPad 3 har 4G-muligheter, men fungerer bare i USA og Canada. Foto: Apple Vis mer


Men så skjedde det noe: De norske Apple-nettsidene var nede torsdag morgen, og da de kom opp igjen, var markedsføringen endret.

iPad 3-siden har ikke lenger 4G-merket. Nå står det bare "Next Generation Wireless". 4G nevnes ikke med et ord.

Kan ha vært ulovlig

– Kan det ha vært ulovlig å reklamere for 4G-hastigheter på de norske iPad 3-reklamene?

– Det kan være villedende å fremheve produktegenskaper i markedsføringen hvis disse ikke virker i Norge, forteller Bugten til DinSide.

Villedende reklame kan stride mot markedsføringsloven, og det var derfor de ønsket å ta opp saken med Apple. Forbrukerombudet har allerede advart operatører om å markedsføre netthastigheter som 4G. For nøyaktig hva 4G egentlig innebærer har vært vagt.

Nå ser Bugten for seg at det også kan bli et problem at mobiler og nettbrett markedsføres med 4G, da ikke alle faktisk kan dra nytte av 4G-hastigheter i Norge. Det brukes nemlig forskjellige frekvenser i forskjellige land. Det er derfor iPad 3 kun fungerer med 4G-nettverk i USA og Canada.

Skal du kjøpe iPad 3? (Avsluttet)
Nei(49%) 1121
Ja(34%) 765
Kanskje(17%) 379
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Apple sier ingenting

– Generelt så er det viktig å gi riktig informasjon om egenskapene til et produkt, sier Bugten i Forbrukerombudet.

– Det er i det umiddelbare inntrykket at forbrukeren skal skjønne hva det dreier seg om.

Forbrukerombudet skal nå vurdere om de fortsatt vil gå videre med saken overfor Apple, til tross for at de har endret markedsføringen. Ombudet vil vurdere markedsføringen slik den står nå.

Det har ikke lyktes DinSide å få en kommentar fra Apple.

Spent på nye iPad? Her finner du vår dekning!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer