Apple Cube - heldigital og ultrakompakt

Apple følger opp suksessen med iMac og G4, og lanserer en helt ny maskin med navnet PowerMac G4 Cube. Og maskinen er virkelig noe nytt, med et svært kompakt design og absolutt ingen analoge utganger.

Den nye maskinen er bare 24 x 20 x 20 cm, og er derfor ikke stort større enn en brødrister. Ut fra boksen kommer det én ledning til strøm, én til skjermen og én til nettoppkobling. Og det er stort sett det hele.

Ingen analog arv

Så lekkert kan du få det på skrivebordet ditt... Vis mer

For å koble til skrivere, tastatur, videokamera og ellers alt du har av tilbehør, finner du to USB-porter og to FireWire-porter på maskinen. USB har en kapasitet på 12 Mbit persekund (Mbps), mens FireWire klarer hele 300 Mbps. FireWire-koblingen kan derfor brukes til ekstra harddisker, videokameraer og lignende utstyr som krever en rask forbindelse. USB brukes til skrivere, tastatur, mus og annet som ikke krever så høy hastighet.

På toppen av boksen er det en ventilasjonsrist som skal sørge for at G4-prosessoren på 450 MHz ikke blir overopphetet. Det er ingen egen vifte i maskinen. En maskin med 500 MHz vil også bli tilgjengelig etter hvert.

Inne i boksen er det ingen spor for tilleggskort. Det eneste du finner er et spor for grafikkortet (2x AGP). Apple kvitter seg derfor med alle problemstillinger knyttet til bakoverkompatibilitet som gjør Windows til et mareritt når det gjelder stabilitet.

Fiks skjermtilkobling

Ikke stort større enn en brødrister - og med enkelte likheter. Vis mer

Maskinens skjermutgang er basert på Apples egen DVi-standard. Denne tilkoblingen sender analoge og digitale skjermsignaler, USB og strøm. Det betyr at skjermer som støtter dette, kun trenger én eneste kabel til maskinen.

I løpet av høsten vil Apple lansere en rekke skjermer som støtter DVi og som i tillegg har flere USB-porter for tilknytning av mus, tastatur og annet (som f.eks. digitalkameraet).

For dyr?

Grunnkonfigurasjonen av den nye maskinen kommer med 450 MHz prosessor, 64 MB RAM og 20 GB Ultra ATA/66-disk (med 5.400 RPM). Det vil være mulig å bestille maskinen med mer RAM (inntil 1,5 GB) og disker opp til 40 GB med 7.200 RPM og et raskere nettverkskort.

Da maskinen ble vist frem i USA for noen dager siden, var det mange som reagerte på prisen. Maskinen vil starte på 1.799 dollar, som tilsvarer ca. 16.000 kroner med dagens kurser. Legger du til en del kroner for frakt m.m., kan dette bli en litt dyr fornøyelse.