Åpner for nye toppdomener

Snart kan www.jegelsker.bergen bli en realitet.

Synes du det blir for upersonlig med en .com eller .no-adresse på nettstedet ditt? Nå kan det hende du snart kan smykke deg med norske toppdomener som .ringerike, .oslo og .finnmark.

Samferdselsesdepartementet har i hvert fall nedsatt en nasjonal arbeidsgruppe som skal se på dette, og vurdere om det skal åpnes for nye toppdomener av norsk nasjonal interesse.

Ønsker større bredde og konkurranse

I dag er det på verdensbasis rundt 250 geografiske toppdomener, typiske landskoder som .se, .no og .dk, i tillegg til 21 generiske toppdomener, som .com, .org, .info og .net. At det nå åpnes for langt flere toppdomener er naturlig nok ikke en norsk avgjørelse; det pågår nemlig et internasjonalt arbeid på dette punktet, ledet av Corporation for Assigned Names and Number (ICANN).

Formålet er blant annet å legge til rette for økt konkurranse i domenemarkedet, og det har også kommet ønsker fra flere land om å tilgjengeliggjøre nattadresser på eget språk/script (deriblant kinesisk, kyrillisk og arabisk.

Regler

Det er foreslått at myndighetene i hvert land skal levere ønsker til ICANN, som på sin side har utarbeidet søkerverktøy og regelsett for nye toppdomener.

I fremtiden kan man da støte på toppdomener som representerer ikke bare representerer landnavn, men også territorier, hovedstader, provinser, landsdeler og delstater, skriver Post- og teletilsynet i en pressemelding.

Les også: 100% vanntett foreldrekontroll på nettet