AOL, Netscape og Sun – ny gigant under oppseiling.

America Online er i ferd med å kjøpe opp Netscape. Sun er også involvert som forretningspartner. Ser vi konturene av en reell konkurrent til Microsoft om teknisk dominans på Internett?

America Online (AOL) er en gammel rev i nettbransjen. Lenge før internett var kjent, var det flere store, men lukkede nett i USA. Compuserve og AOL var de største, og Compuserve var representert med noder plassert over nesten hele verden. Du kunne ringe opp fra modemet ditt til lokaltakst og finne et brukerforum for de fleste hobbyer og interesser.

Fra BBS til Internett

Både Compuserve og AOL utviklet seg naturlig nok til internett-leverandører etter hvert og Compuserve ble senere kjøpt opp av AOL. I dag har AOL over 14 millioner medlemmer og er en betydelig faktor også når det gjelder profilering av teknologi.

Siden 1996 har Microsofts Internet Explorer vært standard nettleser for AOL. Denne posisjonen var en av de viktigste for Microsoft i konkurransen mot Netscape om dominansen på nettet.

At AOL ønsker å frigjøre seg fra Microsoft ved å kjøpe opp Netscape blir sett på som et betydelig nederlag for Microsoft.

Netscape har en høy markedsprofil, men har hatt problemer med å tjene penger. Siden praktisk talt ingen betaler for nettlesere lenger, må inntektene komme fra andre virksomheter. Aksjekursen har vært fallende, men har steget markant etter at det ble lekket ut at det var oppkjøp i gjære.

AOL er villig til å betale 4,2 milliarder dollar i form av aksjer og kontanter for Netscape.

Sun Microsystems er også involvert

Sun skal overta Netscapes virksomheter relatert til drift av nettbaserte løsninger for elektronisk handel og betale AOL bortimot 1 milliard dollar. AOL på sin side forplikter seg til å kjøpe maskinvare og andre produkter fra Sun til en verdi av 500 millioner dollar.

Sun utvikler svært kraftige arbeidsstasjoner og servere og står også bak det maskinuavhengige programmeringsspråket Java.

Sun har nettopp vunnet en foreløpig seier i rettssaken mot Microsoft om bruk av Java-logoen. Sun påstår at Microsofts støtte av Java ikke er kompatibel etter spesifikasjonene, mens Microsoft påstår noe annet. Microsoft vil derfor måtte endre sin programvare.

Kampen om nettet

Nettet har blitt en av de viktigste konkurransearenaer. Ingen vet helt hva som kommer til skje på de forskjellige satsningsområdene. Derfor satser alle på at varer, underholdning, media, programvare og fenomener som i dag ikke er funnet opp vil bli distribuert over nettverk. Da er det viktig å være med og posisjonere seg.

Men om posisjonene er foran, i eller bak mål – det vil bare tiden vise.