AOC Q2577PWQ mot Philips 258B6

Ypperlig kombinasjon av størrelse, oppløsning og pris.

<B>SE SÅ LIKE</B>: De to skjermene vi har testet byr på omtrent identisk bilde, men kun én av dem har innebygd USB-hub. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SE SÅ LIKE: De to skjermene vi har testet byr på omtrent identisk bilde, men kun én av dem har innebygd USB-hub. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten har vi testet flere PC-skjermer med svært høy oppløsning, sist ut var denne 5K-superskjermen fra Dell. Før den kikket vi nærmere på denne 4K-skjermen fra Asus. Felles for de to er prislapper som ikke passer hvermansen.

Les også: Store, høyoppløste skjermer til lavpris

For smått?

Et annet spørsmål som også fort dukker opp, er om oppløsningen rett og slett er for høy i forhold til størrelsen på de omtalte skjermene, i hvert fall hvis du har tanke om å bruke dem med en Windows-PC.

Hvis man skal unngå å sitte med nesen helt inn i skjermen, vil de fleste av oss nemlig være avhengig av å skalere opp tekst og grafikk i Windows for å sikre god lesbarhet. Selv om det kan fungere bra i mange tilfeller, er faren stor for at enkelte programmer, spesielt eldre, ikke håndterer slik oppskalering særlig bra. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Det er vår påstand at en noe lavere oppløsning ofte vil gi en bedre opplevelse i klassiske Windows-programmer, spesielt på skjermer med størrelse på 25-28 tommer. Heldigvis finnes det skjermer med en oppløsning som ligger mellom full HD og UHD (4K), nærmere bestemt QHD.

Denne oppløsningen fordelt på 25-28 tommer, er etter vår mening tilnærmet perfekt. Har du normalt syn, vil du med stor sannsynlighet kunne bruke dem med 100 prosent skalering i operativsystemet, og samtidig få plass til mye mer på skjermflaten enn på en «normal» skjerm med full HD-oppløsning.

2560 x 1440 piksler er etter vår mening perfekt oppløsning på en 25-tommer. Det gir en god arbeidsflate og skarp tekst og bilder. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
2560 x 1440 piksler er etter vår mening perfekt oppløsning på en 25-tommer. Det gir en god arbeidsflate og skarp tekst og bilder. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


To høyaktuelle skjermer

Vi har sett nærmere på to populære 25-tommere med QHD-skjerm, den ene er fra AOC og den andre fra Philips. Begge er utstyrt med et QHD IPS-panel fra LG (oppløsningen er 2.560 x 1.440 piksler), sannsynligvis det samme. Skjermene har mange andre likhetstrekk, og koster rundt 3.000 kroner i billigste nettbutikk, ifølge Prisjakt.

AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


 AOCPhilips
Størrelse25"25"
Oppløsning2560x14402560x1440
Oppfriskning60Hz60Hz
Responstid5ms5ms
PaneltypeIPSIPS
Fargeomfang100% sRGB100% sRGB
SkjerminngangerVGA, DVI, HDMI, DisplayportVGA, DVI, HDMI, Displayport
USBNeiJa, 2 x USB 2.0 og 2 x USB 3.0


Begge har innebygde høyttalere på 2x2W som kvalitetsmessig ligger i laptop-klassen. Det betyr at de er grei nok til nettradio, Youtube-videoer og lav bakgrunnsmusikk, men ikke noe mer. Lyden er tilnærmet lik på begge, så vi antar at det dreier seg om samme høyttalere. Kobler du skjermen til HDMI-kabel, trenger du ikke å bruke audio-kabelen fra lydkortet.

Skjermtilkoblingene er identiske. AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Skjermtilkoblingene er identiske. AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


I tillegg til HDMI har skjermene også innganger for VGA (maks full HD), HDMI, DVI og Displayport. Alle de tre sistnevnte støtter oppløsningen 2560 x 1440 piksler, vel og merke hvis skjermkortet i PC-en din gjør det. Du finner mer om hva som kreves her.

Philips-skjermen kommer også med innebygd USB 3.0-hub. Du strekker én USB-kabel fra PC-en, og får fire nye. De sitter på høyre side, og er dermed lettere tilgjengelig enn på for eksempel den omtalte Dell-skjermen. For mange er en slik egenskap svært kjærkommen, spesielt hvis PC-en har begrenset antall USB-porter, noe som ofte er tilfelle.

Philips byr på USB-hub i sin skjerm. Legg merke til den gule porten. Kobler du mobilen din til den, vil batteriet lades selv om skjermen er skrudd av. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Philips byr på USB-hub i sin skjerm. Legg merke til den gule porten. Kobler du mobilen din til den, vil batteriet lades selv om skjermen er skrudd av. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


God ergonomi

Både AOC og Philips sitter på en fleksibel fot som med enkle håndgrep kan justere skjermen i høyden, vippe den forover og bakover, eller sette den på høykant - gunstig når du for eksempel skal jobbe med side-layout eller lange dokumenter.

AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
AOC til venstre, Philips til høyre Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Noen små forskjeller er det, Philips-foten er litt stødigere og står i ro når du vrir på skjermen, mens hele foten svinger når du vrir på AOC-skjermen. Philips-skjermen kan dessuten heves ca én cm høyere. Begge byr uansett på god ergonomi.

Les også: Sjekk den smarte skjermfoten

Meget godt bilde

Skjermbildet er tilnærmet identisk, AOC har litt varmere farger med standardinnstillingene, noe som blant annet merkes ved at hvitt og gråtoner får en fornemmelse av gult, men du ser det først når skjermene står inntil hverandre og viser et hvitt og grått bilde. Philips fremstår i så måte som litt mer korrekt rett ut av esken i vårt testmiljø, men begge byr på meget godt bilde med god lysstyrke, kontrast og fargegjengivelse. I denne prisklassen mener vi du skal lete lenge for å finne noe bedre.

IPS-panelene sørger for at skjermene kan betraktes fra nær død vinkel, uten at det påvirker farger og kontrast i særlig grad. Overflaten er temmelig matte, og sørger derfor for at refleksjoner ikke er noe problem.

Begge skjermene byr på 178 graders innsynsvinkel Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Begge skjermene byr på 178 graders innsynsvinkel Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Kunne vært enklere

Du finner et godt utvalg av bildejusteringsmuligheter på begge skjermer. Betjeningsmessig er de derimot ganske forskjellig.

Betjeningorganene sitter nederst til høyre, AOC har fysiske knapper mens Philips har berøringsfølsomme felt. Philips er hakket mer brukervennlig, eller skal vi si hakket mindre brukerUvennlig. Det er vår klare oppfatning at menyene og navigeringen kunne vært enklere på begge to.

Menyen på AOC Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Menyen på AOC Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Menyen på Philips Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Menyen på Philips Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Konklusjon

Philips 258B6 får vårt Anbefalt-stempel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Philips 258B6 får vårt Anbefalt-stempel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Uansett om du skulle velge AOC eller Philips, får du en skjerm med meget god bildekvalitet. Vi mener at begge byr på en ypperlig kombinasjon av god størrelse, oppløsning og ikke minst pris.

Vår anbefaling går til Philips, takket være at den er utstyrt med USB-hub uten at det har gjort den dyrere. Den har også en litt stødigere fot og er etter vår mening litt enklere å betjene, men det blir bare detaljer i den store sammenhengen.

Sjekk våre plusser og minuser i oppsummeringsboksene under.

Flere ferske skjermtester

Testresultat

Philips 258B6

Terningkast 5

Godt og høyoppløst bilde, god ergonomi, USB-hub, fin pris

Betjeningen kunne vært noe enklere


Testresultat

AOC Q2577PWQ

Terningkast 4

Godt og høyoppløst bilde, god ergonomi, fin pris

Betjeningen kunne vært enklere, mangler USB-hub