AOC 23,6-tommers berøringsskjerm

Støtter hele berøringsrepertoaret til Windows 8.

<strong>PRAKTISK:</strong> Skjermen kan plasseres i en praktisk og behagelig vinkel for berøringsstyring. Men de fleste vil vel gjerne bruke et tastatur i tillegg. Mus er heller ikke så dumt ... Foto: BRYNJULF BLIX
PRAKTISK: Skjermen kan plasseres i en praktisk og behagelig vinkel for berøringsstyring. Men de fleste vil vel gjerne bruke et tastatur i tillegg. Mus er heller ikke så dumt ... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AOC leverer nå to IPS-skjermer som støtter hele berøringsrepertoaret til Windows 8 til en listepris såvidt under 3000.

Og da snakker vi om 10-punkts støtte, slik at alle gester og fingerkombinasjoner fungerer optimalt.

MyTouchDisplays

For at dette skal fungere må skjermoverflatene være blanke og glatte, og selve enheten må være konstruert slik at den blir praktisk og behagelig i bruk. En vanlig skjerm som står omtrent rett opp plassert bak et tastatur er en svært dårlig modell for hvordan berøringsbruk skal tilrettelegges.

MyTouchDisplays-modellene i 72-serien fra AOC har i tillegg en relativt ergonomisk løsning, som vi også har sett fra andre berøringsløsninger.

Det gode segmentet

Det er to skjermer i denne serien, den ene på 21,5 tommer og den andre på 23,6 tommer. Begge har IPS-paneler med 178 graders betraktningsvinkler, noe som plasserer dem i det gode segmentet av skjermer generelt.

Vi har testet 23,6-tommeren.

image: AOC 23,6-tommers berøringsskjerm


Tilkoblinger

Skjermen har tilkoblinger i en brønn bak på skjermen, med to HDMI-innganger og en VGA-inngang. I tillegg er det to USB 2.0-tilkoblinger og analoge minijacker for lyd fra PC og ut til hodetelefoner.

BAK: Tilkoblinger som speiler seg i den blanke plasten. Foto: BRYNJULF BLIX
BAK: Tilkoblinger som speiler seg i den blanke plasten. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


På siden er det tilkobling fra USB 3.0 inn fra PC, en USB 3.0 utgang og en gul USB 2.0 kontakt som gir ladestrøm selv om PC-en ikke er slått på.

SIDEN: Tilkoblinger på siden av skjermen. Den må kobles til PC for at berøringsstyring skal fungere. Foto: BRYNJULF BLIX
SIDEN: Tilkoblinger på siden av skjermen. Den må kobles til PC for at berøringsstyring skal fungere. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For at berøringsstyring skal fungere må skjermen kobles til PC med en kabel fra USB 3.0-kontakten. Kabelen følger med. Det er ingen programvare som må installeres, dette er en del av Windows 8.x og det bare virker så snart man kobler til.

Les også vår test av Acer Smart Display DA220HQL

I bruk

Vi har tidligere testet andre skjermer fra AOC, og flere av disse har vært ekstremt tynne. Men denne er helt i andre enden av skalaen: Det er definitivt en av de tykkere LCD-skjermene vi har vært borti. Den er faktisk like tykk som flere alt-i-ett PC-er: 23 millimeter på kantene og 40 millimeter på det tykkeste. Vi ville tro at det hadde vært god plass til alle PC-komponentene inne i selve kabinettet. Men den gir et svært stabilt og solid inntrykk, og ligger støtt på bordet.

STØDIG: Gummiføttene gjør at skjermen står støtt. Foto: BRYNJULF BLIX
STØDIG: Gummiføttene gjør at skjermen står støtt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For det er nettopp å ligge på bordet som er nøkkelen til behagelig berøringskontroll. Vi snakker ikke om å ligge helt flatt, men den kan legges fra 15 til 57 grader bakover, helt trinnløst.

Små, myke gummiføtter under skjermkanten gjør at den ligger stødig på bordet.

Vi foretrekker helt klart den flateste posisjonen, men den kunne gjerne vært enda et par hakk flatere. Den viktigste grunnen til det, er takbelysningen i rommet, som hvis du er uheldig reflekteres akkurat midt på skjermen.

IRRITERENDE: Alle berøringsskjermer har blanke overflater som gir problemer med reflekser. Foto: BRYNJULF BLIX
IRRITERENDE: Alle berøringsskjermer har blanke overflater som gir problemer med reflekser. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Generelt problem

Dette er et generelt problem med alle berøringsskjermer: De er alltid blanke og reflekterer godt. Fingermerker er også et velkjent problem på alle blanke flater og denne skjermen er ikke noe unntak. Her er faktisk alle flater, både skjermflaten, rammen rundt og baksiden speilblanke. Det er bare selve kanten rundt og foten som er matt sølvfarget.

Skjermen kan også stilles i vanlig posisjon, da er det ofte mindre problemer med refleksjoner fra lyskilder i rommet.

OPP: Skjermen kan også stå i oppreist, normal posisjon. Foto: BRYNJULF BLIX
OPP: Skjermen kan også stå i oppreist, normal posisjon. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Skjermen kan også festes i en VESA-holder, det er fire hull rett ovenfor tilkoblingene.

HOLDER: VESA-feste. Foto: Brynjulf Blix
HOLDER: VESA-feste. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Super respons

Berøringsresponsen er utmerket, men helhetsopplevelsen er avhengig av maskinen skjermen kobles til. En rask maskin og kjapp grafikkløsning gir naturlig nok det beste resultatet.

Vi testet på en PC med den forrige Core i5-prosessoren med integrert grafikk, og det var helt uproblematisk. Har du en enda kraftgere grafikkløsning, blir opplevelsen enda litt jevnere.

Bildekvaliteten

Selve bildekvaliteten er absolutt god, men for at den skal komme til sin rett er belysningen i rommet helt avgjørende. I vårt kontormiljø med lysrørarmaturer som henger ned fra taket, er det så mye refleksjoner i skjermen uansett hvor og hvordan man sitter, at det blir problematisk.

Gjenskinnet både i skjerm og i rammen rundt blir like sterke som selve skjermbildet.

Blank overflate og kontrastbelegg var en stund det som gjaldt for PC-skjermer, men senere har man gått bort fra dette. Noen produsenter har også klart å redusere gjenskinnet til tross for blank overflate.

To måter å løse problemet på

Men dagens teknikk i berøringsskjermer forutsetter blank overflate, derfor er det ikke stort å gjøre med dette annet enn å gå løs på belysningen i rommet. Alternativt å rette opp skjermen, men da blir det dårligere ergonomi.

Under gunstige betingelser er skjermen ypperlig, med god lysstyrke og fargegjengivelse. Responstiden er også utmerket for video og nyere spill, men vi regner ikke med at denne type skjerm havner hos den harde kjerne PC-gamere uansett.

Les også vår test av Dell 23-tommers berøringsskjerm P2314T

Konklusjon

i2472Pwhut er en utmerket løsning for de som er ute etter en berøringsskjem med god bildekvalitet. Den er svært enkel å ta i bruk og har de fleste praktiske egenskapene man trenger.

Med IPS-panel få du glimrende fargegjengivelse fra alle retninger. Refleksjonsproblemet gjelder alle berøringsskjermer, så det er ikke noen kritikk mot akkurat dette produktet.

Vi skulle gjerne sett at skjermen også kunne legges helt flatt, slik at flere kunne bruke den fra alle kanter i spill.

Vi er heller ikke helt overbevist om at en berøringsskjerm må være så massiv, selv om den må tåle å bli tatt på.

Den er dessuten blant de rimeligste berøringsskjermene i skrivende stund, men prisnivået for berøringsskjermer kan være dobbelt så høyt som for tilsvarende skjermer uten berøring.

Her finner du flere skjermtester

Testresultat

AOC i2472Pwhut

Terningkast 5

God bildekvalitet, god berøringsfølsomhet, enkel tilkobling og fleksibel støtt for nesten horisontal plassering.

Det største problemet er den blanke overflaten, men dette er et generelt problem for berøringsskjermer, ikke bare for dette produktet.

Hadde gjerne sett at den kunne ligge helt flatt


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!