Foto: Manipulert bilde
Foto: Manipulert bildeVis mer

Android vokser ut av mobilformatet

Ikke lenger bare konkurrent til iPhone, nå venter PC-ene.

Android ble lansert av Google som en alternativ platform for mobiler, først og fremst i konkurranse med iPhone, men også med Windows Mobile, Symbian, Blackberry og Palm.

Det er raskt, kompakt og relativt lett å utvikle programmer for, noe som er enormt viktig for at brukerne skal kunne velge og vrake. Der har iPhone vist vei, alle laster ned de programmene de trenger og har lyst på, og gjør mobilen til sitt personlige kommunikasjons og underholdningsverktøy, pluss masse annet.

Les også: 10 iPhone apps du må ha

En mobil i dag er jo langt mer enn en telefon - bare se på navnet, den siste halvdelen "telefon" har jo forsvunnet fra det opprinnelige "mobiltelefon" både i dagligtale og i media.

En fersk undersøkelse viser at 72 prosent av norske brukere vurderer en mobil med berøringsskerm, og 47 prosent har allerede bestemt seg. Dessuten vet hele 93 prosent om at slike produkter finnes og hva de kan brukes til. Det viser at det tradisjonelle knappe-diktaturet og de kronglete menysystemene er i ferd med å bli kraftig utfordret.

Vokser ut av formatet

Men det er også andre beslektede produkter som er i kraftig vekst, nemlig netbook, smartbook, mini-PC eller hva man velger å kalle det kjære barnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvorfor skal en slik maskin kjøre et tungdrevent operativsystem beregnet på standard PC-er, eller en eller annen tilfeldig tilrettelagt versjon av Linux som de brede lag ikke finner seg tilrette med?

Nå har flere produsenter av mini-PC-er funnet ut at Googles Android (Wikipedia) er et utmerket alternativ, i en utgave tilpasset større skjerm og kraftigere maskinvare. Innebygget 3G er en naturlig del av pakken.

Store produsenter er klare

BenQ har annonsert at de vil komme både med en smartphone og en mini-PC med Android til neste år. Flere detaljer er ikke kjent

Android vokser ut av mobilformatet
Ukjent Android-netbook
Ukjent Android-netbook Vis mer


Acer har også lignende planer, men her vil mini-PCene være utstyrt med både Windows og Android. Acer satser dermed på begge hester, og ser forretningsmessig på Android som en tilleggsløsning, noe lignende Asus sin Express Gate (et slankt, alternativt operativsystem som gir deg grunnfunksjoner som web, mail og media, og starter opp i løpet av få sekunder).

Qualcomer verdens største tilbyder av brikker for trådløs kommunikasjon. De har utviklet Snapdragon - en egen platform for mobile enheter, deriblant mini-PCer under merkenavnet Smartbooks. Dette er ikke bare alternative operativsystemer, men også alternativ maskinvare, helt Intel-fri sone (og heller ikke AMD for den saks skyld).

Vi snakker om en dobbel-prosessor, altså ikke bare dobbelt kjerne, men 2 prosessorer på en brikke som jobber sammen om alt. Støtte for alle typer trådløs og kablet kommunikasjon er på plass, sammen med støtte for omtrent alt som finnes av mobil underholdning og informasjon.

Mange flere

Men disse er ikke alene, også HP, NVIDIA Tegra-baserte bærbare, og enheter basert på løsninger fra Texas Instrument og Freescale ble vist med Android på Computex-messen på Taiwan. For ikke å glemme Compal som produserer maskiner for en lang rekke merkevarer.

Her kan du se videoer fra Computex:Les også: Android til Norge i dag (ITavisen)