HEMMELIG: Etter å ha lest denne artikkelen vet du hvordan du fyller skjermen din med disse maskottene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HEMMELIG: Etter å ha lest denne artikkelen vet du hvordan du fyller skjermen din med disse maskottene. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" tips og triks

Her er de kjekkeste nyhetene i Android 4.0 "Ice Cream Sandwich".

Android 4.0, også kalt Ice Cream Sandwich, skal i år rulles ut til både mobiler og nettbrett.

Les også: Disse mobilene får Android 4.0

Vi har allerede testet Android-versjonen på vårt nettbrett, Motorola Xoom, og likte spesielt godt hvor responsivt operativsystemet har blitt.

Les også: Test av Ice Cream Sandwich for nettbrett

Men operativsystemet har også fått en haug nye funksjoner; noen av dem godt gjemt.

Her er nyhetene vi bruker mest på nettbrettet vårt. Og alle fungerer på mobiler også.

KJEKT: Å lage mapper er kjempeenkelt i nye Android. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEKT: Å lage mapper er kjempeenkelt i nye Android. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Organiser med mapper

Mapper i Android har nå blitt så enkelt og lekkert at vi bruker dem mye mer enn tidligere.

 • For å lage en mappe drar du ett ikon over et annet på startskjermen. Akkurat som på iOS-enheter.
 • Vil du fjerne et ikon fra mappen bare drar du det ut.
 • Du kan endre rekkefølgen på ikonene i mappen ved å dra dem rundt; ikonene vil finne sine nye plasser av seg selv. Det er de tre første ikonene som vises når mappen er lukket, så det kan være lurt å ha de tre mest brukte appene først.
 • For å endre navnet på mappen trykker du på navnet nederst, når mappen er åpen. Det går også an å ikke ha noe navn på dem. Da vises det ingen tekst under mappen når den er lukket, noe som ofte kan være penest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveip det vekk

Android har blitt sveipevennlig, så sveip i vei. Om du sveiper til høyre eller venstre spiller ingen rolle, så lenge det er et sveip.

 • For å lukke apper fra listen over åpne appene, som du åpner med den ene av de tre knappene nederst til venstre, trenger du bare sveipe dem vekk.
 • For å lukke varsler fra menyen nederst til høyre (eller fra nedtrekksmenyen på mobiler) kan du også sveipe dem vekk.

Test av Samsung Galaxy Nexus – den første Android 4.0-mobilen

ENDELIG: Nå kan du ta skjermdumper i Android.
ENDELIG: Nå kan du ta skjermdumper i Android. Vis mer


Skjermdump

Du kan endelig lage skjermdumper i Android nå, uten å bruke egen programvare eller være avhengig av mobilprodusentens påfunn.

 • For å ta en skjermdump, må du holde inne volum ned-knappen og på-knappen samtidig i omlag et halvt sekund.
 • Når skjermdumpen tas, vil du se en egen animasjon, og det dukker opp et varsel. For å se skjermdumpen kan du trykke på dette varselet.
 • Alle skjermdumpene finner du i en egen mappe i galleri-appen, som kalles "Screenshots".

Be om fullversjonen

Et problem med Android-nettbrett har vært at man ofte får mobilutgaver av nettsider. Nå slipper man å styre med debug-innstillinger for å unngå dette, ettersom Google tydeligvis har innsett problemet.

 • I menyen du åpner ved å trykke på knappen øverst til høyre i nettleseren, finner du nå et valg som heter "Request desktop site". Trykker du på denne vil nettbrettet ditt late som det er en PC.
 • Har du allerede lastet inn en mobilside, vil den lastes på nytt når du gjør dette valget.
 • Valget gjelder kun den aktuelle fanen. Nettsider du åpner i andre faner vil ikke ha dette valget aktivert.

Android regjerer – på do!

UTEN NETT: Disse nettsidene er lagret lokalt, og kan leses hvor som helst, når som helst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UTEN NETT: Disse nettsidene er lagret lokalt, og kan leses hvor som helst, når som helst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Offline-lesing

Finner du noe interessant lesestoff, er ikke alltid der og da det beste tidspunktet å lese det på. Kanskje det passer bedre på bussen. Men kanskje du ikke har nett der. Frykt ikke: Android har fått støtte for lokal lagring av nettsider, for senere lesing.

 • Når du finner en nettside du ønsker å lagre, trykker du på menyknappen øverst til høyre i nettleseren og velger "Save for offline reading".
 • Når du vil lese artikkelen, trykker du på bokmerke-ikonet under menyknappen, velger "Saved pages" og finner artikkelen.

Ingen skjermlås

Mobilen din bør alltid ha en kodelås. Om ikke annet så du slipper "festelige" kolleger som skriver "festelige" ting på Facebook-profilen din. Men nettbrettet ditt, som kanskje alltid holder til i sofaen, kan klare seg med mindre sikkerhet. I 4.0 kan du skru av alle låsemekanismer, slik at du umiddelbart kan surfe i vei.

 • Gå inn i innstillinger og velg "Security". Trykk på "Screen lock" og så "None".
 • Når du trykker på låseknappen nå, vil skjermen umiddelbart skru seg på og du er i gang, uten at du må låse opp brettet ved å sveipe sirkler eller skrive passord.
 • NB: Du er nå svært sårbar for uvedkommende gjester. Husk at du gjerne er logget inn på epost og sosiale medier på brettet, og at alle nå kan boltre seg her. Skal du ha fest eller ha med brettet utenfor huset, bør du derfor alltid ha en kodelås på den.

Her er de aller beste Android-produktene – nettbrett, mobiler, apper

AKKURAT, JA: Du kan gjøre litt av hvert i denne menyen. Ikke alt er like nyttig for hvermansen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKKURAT, JA: Du kan gjøre litt av hvert i denne menyen. Ikke alt er like nyttig for hvermansen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Bli en "power user"

Om du liker å eksperimentere og fikle, har Android 4.0 litt av en buffet klar for deg: "Developer options" i innstillinger. Her kan du knote med diverse innstillinger og funksjoner natta lang, og noen av dem kan faktisk gi deg en bedre opplevelse.

 • Vil du at Android skal bli raskere, kan du skru av effektene som gjør at skjermene glir inn i hverandre. Dette gjør du ved å velge "Animation off" på "Windows animation scale" og "Transition animation scale".
 • Du kan tvinge alle apper til å bruke maskinvare-akselerert grafikk, noe som skal gi bedre flyt i enkelte apper. Vi har ikke hatt så stor suksess med dette selv, men prøv gjerne selv og del resultatene under artikkelen. Det eneste du trenger å gjøre er å huke av "Force GPU Rendering".

En liten hemmelighet

"Easter eggs" er små hemmeligheter utviklerne legger ved programvare. Og Ice Cream Sandwich har et fin et.

 • I innstillinger trykker du på "About tablet". Så trykker du om og om igjen der det står "Android version".
 • Etterhvert skal det dukke opp en pikselert herremann. Du kan trykke og holde fingeren nede for å få han større, og til slutt begynner en hel armé av Android-figurer å fly over skjermen. Kjekt? Nei. Artig? Tja. Litt, så.

Alt om Android – på én side!