Anbefalt tilbehør til din nye Apple TV

Kabler, spillkontrollere og fjernkontrollbeskyttelse.

<b>DEN SVARTE BOKSEN:</b> Nnye Apple TV ser ganske lik ut som før, men det er langt flere ting du kan gjøre med den sammenlignet med forrige generasjon. Foto: APPLE
DEN SVARTE BOKSEN: Nnye Apple TV ser ganske lik ut som før, men det er langt flere ting du kan gjøre med den sammenlignet med forrige generasjon. Foto: APPLE Vis mer

Apple har i høst lansert en splitter ny versjon av Apple TV, som blant annet kommer med en helt ny type fjernkontroll med innebygd styreflate.

En annen nyhet er at den har fått sin egen App Store, slik at man selv kan laste ned appene man vil bruke. Blant annet har HBO Nordic laget en egen app. Du kan også laste ned spill.

Det følger imidlertid ikke stort med i esken når du kjøper nye Apple TV.

Du får TV-boksen (naturligvis), den nye fjernkontrollen, en strømkabel, en brukermanual og noen klistremerker.

Med andre ord trenger de aller fleste litt tilbehør for å få mest mulig ut av den, og her er våre forslag.

LES VÅR TEST: Apple TV (2015-utgaven)

Må ha: HDMI-kabel

Faktisk må du kjøpe tilbehør dersom du i det hele tatt ønsker å bruke nye Apple TV. Det følger nemlig ikke med noen HDMI-kabel for tilkobling opp mot TV-en.

GIR OPTISK LYD: Denne skal sørge for at du fortsatt skal få optisk lyd med nye Apple TV, ifølge iMore.com. Foto: VIEWHD
GIR OPTISK LYD: Denne skal sørge for at du fortsatt skal få optisk lyd med nye Apple TV, ifølge iMore.com. Foto: VIEWHD Vis mer


Du kan plukke med deg en fra Apple dersom du kjøper Apple TV via selskapets nettbutikk, men den vil koste fra 199 kroner (for 1,8 meter). De fleste elektronikkbutikker selger imidlertid også HDMI-kabler, og shopper du litt rundt er det ikke noe problem å kutte prisen.

I vår artikkel «syv ting du kan gjøre med nye Apple TV», var ett av punktene at du ikke lenger kan bruke optisk lydutgang.

Dette kan være uheldig hvis du har eldre receiver/forsterker uten HDMI-inngang, men har du en nyere TV med optisk lydutgang kan du i stedet koble Apple TV-en direkte i TV-en, og så bruke den optiske lydkabelen din fra TV-en og til forsterkeren i stedet.

Et annet alternativ er å kjøpe en såkalt HDMI-splitter med optisk lydutgang (Toslink), altså en liten boks som kan skille HDMI-videosignalet og lydsignalet, ifølge iMore.

Amazon har en slik boks til 30 dollar her.

LES OGSÅ: Ti tips for deg med Apple TV

Spillkontroller

SPILLKONTROLLER: Med Nimbus-spillkontrolleren blir det trolig langt bedre å spille på nye Apple TV. Foto: STEELSERIES
SPILLKONTROLLER: Med Nimbus-spillkontrolleren blir det trolig langt bedre å spille på nye Apple TV. Foto: STEELSERIES Vis mer


Som nevnt kan du laste ned spill til nye Apple TV, og du bruker den nye fjernkontrollen til å styre spillene. Apple har imidlertid åpnet opp for at alle type MFi-kontrollere kan brukes (MFi er Apples lisens for tredjepartstilbehør).

Vi kan derfor forvente oss et skred av spilltilbehør til Apple TV fremover, og noen produkter er allerede lansert.

Vil du gjøre Apple TV til en skikkelig gamingmaskin, trenger du antagelig SteelSeries nye trådløse Nimbus-kontroller. Den er utformet som en konsollkontroller, men har en menyknapp for å styre Apple TV på vanlig måte også. Prisen ligger på 549 kroner i Apples nettbutikk.

Det nye Guitar Hero-spillet, Guitar Hero Live, er også blitt tilgjengelig på Apple TV, men da trenger du også den nye gitarkontrolleren, som vil koste deg drøye 900 kroner.

ER DU EN GITARHELT? Nye Guitar Hero Live er også tilgjengelig på Apple TV. Foto: ACTIVISION
ER DU EN GITARHELT? Nye Guitar Hero Live er også tilgjengelig på Apple TV. Foto: ACTIVISION Vis mer


LES OGSÅ: Nå er iPad Pro i salg

Fjernkontroll-beskyttelse

ARMLENKE: Med Remote Loop trenger du visstnok ikke å være redd for å miste Apple TV Remote i gulvet.  Foto: APPLE
ARMLENKE: Med Remote Loop trenger du visstnok ikke å være redd for å miste Apple TV Remote i gulvet. Foto: APPLE Vis mer


Er du eller ungene av den slepphendte typen, kan Apples egen Remote Loop kanskje være verdt investeringen.

Det er et slags armbånd til Apple TV-fjernkontrollen, som du fester rundt håndleddet og i Lightning-kontakten. Kjekt dersom du spiller et tennisspill eller lignende.

Den koster 149 kroner, noe som kan virke dyrt. En helt ny fjernkontroll vil imidlertid koste deg 849 kroner.

BEDRE GREP: Survivor Play skal ikke bare beskytte fjernkontrollen, den skal også gjøre den bedre å holde når du spiller. Foto: GRIFFIN TECHNOLOGIES
BEDRE GREP: Survivor Play skal ikke bare beskytte fjernkontrollen, den skal også gjøre den bedre å holde når du spiller. Foto: GRIFFIN TECHNOLOGIES Vis mer


I den anledning har Griffin Technology laget et beskyttelsesomslag til Apple TV Remote.

Survivor Play er laget av silikon, som skal beskytte mot knall og fall, og har en utforming som skal gjøre fjernkontrollen bedre og mer ergonomisk å holde.

Prisen blir 19,99 dollar når den blir tilgjengelig for salg.

LES OGSÅ: Slik får du svart skjerm på Apple TV når du hører på musikk

Stativ til fjernkontrollen

PENT STATIV: Men kommer du til å klare å huske å rydde fjernkontrollen på plass? Foto: STUDIO NEAT
PENT STATIV: Men kommer du til å klare å huske å rydde fjernkontrollen på plass? Foto: STUDIO NEAT Vis mer


I tillegg til å beskytte Apple TV Remote, kan det kanskje også være greit å sørge for at du har kontroll på hvor den befinner seg til enhver tid.

De som har brukt gamle Apple TV, har sikkert erfart hvor lett den gamle fjernkontrollen havnet mellom sofaputene.

Walnut Stand for Apple TV Remote fra Studio Neat er akkurat hva det høres ut som, et stativ til Apple TV-fjernkontrollen i valnøttre. Denne vil koste deg drøye hundrelappen før frakt.

Twelve South har laget et litt dyrere alternativ kalt HiRise for iPhone & iPad, som er et stativ med innebygd Lightning-kontakt, hvilket betyr at du kan lade fjernkontrollen samtidig.

Prisen ligger på 35 dollar, noe som er litt over 300 kroner, før frakt.

DOBBEL FUNKSJON: Twelve Souths stativ gjør ikke bare at du alltid vet hvor fjernkontrollen er, men den kan også lade den opp i samme slengen. Foto: TWELVE SOUTH
DOBBEL FUNKSJON: Twelve Souths stativ gjør ikke bare at du alltid vet hvor fjernkontrollen er, men den kan også lade den opp i samme slengen. Foto: TWELVE SOUTH Vis mer


LES OGSÅ: Få de nye Apple-skjermsparerne på Mac-en